Μαρία Καραμάνου
Αναμένεται ότι το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες έως το 2050, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη δημοσιευμένη στο περιοδικό «The Lancet». Αυτή η αύξηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη στις χώρες όπου το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο, προσφέροντας στη συνολική σύγκλιση του προσδόκιμου ζωής σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές.
Αυτή η τάση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα δημόσιας υγείας που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία και έχουν βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης από καρδιαγγειακά νοσήματα, Covid-19 και άλλες μεταδοτικές ασθένειες. Επιπλέον, ενδυναμώνεται η ευαισθητοποίηση και η προσπάθεια για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, περιλαμβάνοντας ισορροπημένη διατροφή, σωματική άσκηση και την αποφυγή κακών συνηθειών.
The latest findings from the Global Burden of Disease Study (GBD) 2021, published Friday in The Lancet, forecast that global life expectancy will increase by 4.9 years in males and 4.2 years in females between 2022 and 2050.
— Zamir Hossain (@HossainZamir2) May 17, 2024
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η πρόβλεψη υπογραμμίζει τη σημασία της υγιεινής ζωής και της πρόληψης για την αύξηση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στη μακροζωία και στην αποφυγή ασθενειών.
Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά από το 2024 έως το 2050, με τις προβλέψεις να δείχνουν αύξηση από 73,6 έτη σε 78,1 έτη. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το προσδόκιμο υγιούς ζωής, που αναμένεται να αυξηθεί από 64,8 έτη σε 67,4 έτη το 2050.
Η έκθεση επισημαίνει τη σημαντική μετάβαση στην επιβάρυνση από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο διαβήτης. Οι παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η μη βέλτιστη διατροφή αναμένεται να συνεχίσουν να επιδρούν στην υγεία του πληθυσμού.
Another #GBDStudy looks at trends in causes of death & life expectancy in recent decades.
— The Lancet (@TheLancet) May 17, 2024
This paper assesses the global burden of nearly 300 causes of death & life expectancy decomposition from 1990–2021 https://t.co/w6nKrUIZoh
Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet» αναδεικνύει την ανησυχητική τάση αύξησης του συνολικού αριθμού των χαμένων ετών λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου (DALY), που αποδίδονται σε μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2000.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πιθανά σενάρια παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την έκθεση σε βασικούς παράγοντες κινδύνου. Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, οι προβλεπόμενες επιπτώσεις είναι ενθαρρυντικές, με το σενάριο βελτιωμένων κινδύνων που συσχετίζονται με παράγοντες συμπεριφοράς και τρόπου ζωής να προβλέπει μείωση κατά 13,3% των χαμένων χρόνων λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου έως το 2050, σε σύγκριση με το σενάριο αναφοράς.