ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Πότε η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία;

Σκέψεις για 4η δόση του εμβολίου

Το ενδεχόμενο χορήγησης μιας 4ης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 θα επανεξεταστεί προς τον Σεπτέμβριο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος πρόσθεσε ότι μέχρι το Μάιο ενδεχομένως να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μετατροπή του ιού σε ενδημική ασθένεια.

Ωστόσο, ο Δρ. Καραγιάννης, ο οποίος είναι και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αβεβαιότητα όσον αφορά την έκβαση της παραλλαγής Όμικρον», σημειώνοντας ότι η Κύπρος θα προχωρήσει για την ώρα με επιφύλαξη και ήπιες χαλαρώσεις.

Επίφοβο να προχωρήσουμε σε γενναία μέτρα

Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση πολλών χωρών, οι οποίες χαλαρώνουν τους περιορισμούς των πολιτών, εν μέσω ελπίδων ότι το κύμα της Όμικρον έχει περάσει το απόγειό του και αν η Κύπρος είναι σε θέση να συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές τις χώρες, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «είναι λίγο επίφοβο αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε στην Κύπρο σε γενναία μέτρα, όπως έκαναν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αβεβαιότητα όσον αφορά στην έκβαση της Όμικρον. Εκεί που στη Νότιο Αφρική η διαδρομή της ήταν ραγδαία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε η κάθοδος, αλλά μετά υπήρξε μια σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια άνοδος. Είναι λίγο επίφοβο αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε σε γενναία μέτρα όπως έκαναν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο Πέτρος Καραγιάννης είπε, εξάλλου, πως θα πρέπει να αναμένουμε τις επιπτώσεις, αν υπάρχουν, αυτών των χαλαρώσεων σε αυτές τις χώρες, για να συμπληρώσει ότι η επιλογή της Κύπρου είναι να προχωρήσει με επιφύλαξη και ήπιες χαλαρώσεις.

Ερωτηθείς αν αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει πετύχει την ανοσία μέσω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, αλλά και το μεγάλου αριθμού νοσησάντων, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «για να μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ένα επίπεδο ανοσίας στην κοινότητα αυτό εξαρτάται από το πότε εμβολιάστηκε κάποιος και πόσος καιρός πέρασε».

Σημείωσε ότι «με τη πάροδο του χρόνου η ανοσία, για την οποία μιλάμε, σιγά σιγά θα φύγει και γι’ αυτό θα χρειάζεται από καιρού εις καιρόν να αναπληρώνεται».

Προς ετήσιους εμβολιασμούς

Σε ερώτηση αν εμβολιασμός πρέπει να γίνει ετήσιος και αν θα ξεκινήσει η συζήτηση για μετατροπή της πανδημίας σε ενδημία, ο Δρ. Καραγιάννης είπε πως «μάλλον προς τα εκεί πάμε», σημειώνοντας πως οι συζητήσεις εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν σύντομα.

Σε σχέση με την ενδεχόμενη χορήγησης μιας 4ης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, ανέφερε πως στην Κύπρο, αν και είχαν αρχίσει να συζητούν αυτό το ενδεχόμενο, εντούτοις αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι το καλοκαίρι, αφού εξήγησε ότι για την ώρα η κατάσταση και τα στελέχη που υπάρχουν στην Κύπρο «δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα».

«Θα περιμένουμε να δούμε μέχρι το καλοκαίρι πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αν προκύψει κάτι νέο ή ανάλογα με το τι θα προκύψει, θα ληφθούν αποφάσεις για το χειμώνα, που θα είναι ό,τι γίνεται και με τη γρίπη», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι περίπου μέχρι το Μάιο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μετατροπή του ιού σε ενδημικό, ωστόσο, ανέφερε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει στις χώρες που η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι ψηλή, αλλά και από τις χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα αυτή τη στιγμή.

Υψηλή η εμβολιαστική κάλυψη, υψηλή και η μετάδοση

Τόνισε πως η εμβολιαστική κάλυψη στην Κύπρο μπορεί να είναι υψηλή, αλλά σημείωσε πως «και η μετάδοση του ιού είναι επίσης υψηλή».

Εξήγησε περαιτέρω πως κάτω από αυτές τις συνθήκες ο ιός μπορεί να βρει τρόπους να μεταλλαχθεί, για να συμπληρώσει πως «η κατάσταση είναι πολύ ρευστή».

Επιπλέον, εξέφρασε την προσωπική του έκπληξη σε σχέση με την απόφαση κάποιων χωρών να χαλαρώσουν τους περιορισμούς κάτω από αυτές τις συνθήκες και δεδομένα.

Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει πρακτικά η μετατροπή μιας πανδημίας σε ενδημία, ο Καθηγητής Καραγιάννης υπογράμμισε εκ νέο ότι «ο ιός αυτός ήρθε για να μείνει».

Είπε πως «εάν μετατραπεί ο ιός σε ενδημικό, τότε ο ιός θα είναι σε μια μορφή, που δεν θα είναι τόσο επιθετική, αλλά θα κάνει την παρουσία του την εποχή, που τον βολεύει να μεταδίδεται, συνήθως τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή δεν θα μεταδίδεται συνέχεια, όπως αυτή τη στιγμή που ταλαιπωρεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο τον κόσμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X