Έχετε αναλογιστεί πόσα ρούχα και αντικείμενα έχουμε στις ντουλάπες μας και παρά το ότι έχουμε χρόνια να τα φορέσουμε, τα διατηρούμε "θαμμένα" και σκονισμένα; Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με αυτά που δεν είναι πλέον στο σάιζ μας. Και ενώ σίγουρα η ιδέα πως κάποια στιγμή θα επανέλθουμε στα κιλά που είχαμε στο παρελθόν ή ακόμη καλύτερα, τα outfits αυτά θα γίνουν ρετρό και θα μπορέσουμε να τα πουλήσουμε σε πολύ υψηλές τιμές φαντάζουν ιδανικά, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί... σύντομα. Οπότε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι μια εκκαθάριση ντουλάπας και στην συνέχεια, να κρατήσετε μονάχα μερικά από τα ρούχα του παρελθόντος σας - τα οποία ενδεχομένως να έχουν συναισθηματική αξία- και τα υπόλοιπα, να τα δωρίσετε σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
Εθελοντικές ομάδες, σελίδες στο Facebook και οργανισμοί που έχουν ως στόχο την βοήθεια ευπαθών ομάδων, άστεγων και προσφύγων χρειάζονται μία σειρά από αντικείμενα που ενώ σε εμάς φαίνονται «περιττά», σε άλλους είναι αναγκαία. Την ίδια στιγμή, αν η κατάσταση των ρούχων σας δεν είναι πλέον φορέσιμη, τότε αντί να τα πετάξετε, μπορείτε να τους δώσετε νέο σκοπό ύπαρξης μέσα από τους κάδους ανακύκλωσης.
Δείτε στην συνέχεια μερικά από τα "σημεία" στα οποία μπορούμε να χαρίσουμε ή να ανακυκλώσουμε τα παλιά μας ρούχα ή αντικείμενα που πλέον δεν χρειαζόμαστε.
- Χαρίζω με αγάπη-xarizo me agapi
- Προσφέρω απλόχερα / Κυπρος
- Αγκαλιάζω με αγάπη
- Let's Be Better People
- Mπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΚΙΣΑ -Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό- ώστε να δείτε αν έχει ανάγκη για ρούχα κτλ.
- Έχετε την δυνατότητα να τοποθετήσετε τα ρούχα σας στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που υπάρχουν σε όλους τους δήμους.
- Το ΠΑΣΙΚΑΦ προσφέρει επίσης πρόγραμμα ανακύκλωσης ρουχισμού. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Ανακύκλωση Ρουχισμού’ του ΠΑΣΥΚΑΦ, έχουν τοποθετηθεί 400 και πλέον κάδοι ανακύκλωσης σε διάφορα σημεία σε όλη την Κύπρο. Μέσα στους κάδους μπορείτε να ρίξετε είδη ένδυσης (ανδρικά, γυναικεία, παιδικά), παπούτσια, λευκά είδη (κουρτίνες, πετσέτες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες κ.λπ.), τσάντες, ζώνες. Ο ρουχισμός συγκεντρώνεται στην αποθήκη του ΠΑΣΥΚΑΦ, όπου διαχωρίζεται και κατηγοριοποιείται. Μέρος του ρουχισμού δωρίζεται σε άπορες οικογένειες καρκινοπαθών, άλλα πωλούνται σε χαμηλές τιμές στα πέντε φιλανθρωπικά καταστήματα του ΠΑΣΥΚΑΦ, ενώ τα υπόλοιπα στέλνονται για ανακύκλωση στο εξωτερικό.
- Συχνά το Κέντρο Συμπαράστασης Λευκωσίας έχει αντίστοιχες ανάγκες, οπότε θα μπορούσατε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί του.
- Ο Ερυθρός Σταυτός επίσης καλύπτει αντίστοιχες ανάγκες σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, οπότε θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε μαζί τους για να μάθετε αν έχουν ανάγκη από ρούχα ή άλλα αντικείμενα.