Η Καθημερινή
Του Ανδρέα Κόκκινου
Διάφορα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα τελευταία στοιχεία της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας.
Ένα από τα σημαντικότερα όμως που τίθενται προς συζήτηση, αφορά τον αυξημένο αριθμό θανάτων που ανακοινώνεται το τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός πως έχει τονιστεί πολλάκις πως τόσο η υπομετάλλαξη Όμικρον -που έχει επικρατήσει πλήρως- αλλά και η Όμικρον2 -που τείνει να επικρατήσει- είναι πολύ λιγότερο νοσογόνες από τις προηγούμενες.
Κάνοντας μία γρήγορη αναδρομή στα στοιχεία που αφορούν τα άτομα που κατέληξαν με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19 γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το τελευταίο τρίμηνο -από τις 10 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα- έχουν προστεθεί οι 300 από τους 910 θανάτους, ποσοστό πάνω του 30% από την έναρξη της πανδημίας.
Πού οφείλεται ο αριθμός;
Η πραγματικότητα είναι πως κάνοντας μια πιο λεπτομερή ανάλυση η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας που αφορούν ετεροχρονισμένους θανάτους με τελική αιτία τον Covid-19.
Μόλις σήμερα εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία προστέθηκαν άλλοι 5 άνθρωποι που κατέληξαν, όμως αφορούν ημερομηνίες μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου του 2021. Πέραν όμως της καθυστέρησης -όπως ανέφερε ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου- στην έκδοση των πιστοποιητικών θανάτων υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Σύμφωνα με την Επίκουρο Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Μαρία Κολιού, δε μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το σε ποια μετάλλαξη αποδίδεται ο κάθε θάνατος αλλά και ο χρόνος παραμονής του ασθενή στο νοσοκομείου προτού καταλήξει.