ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: oversized blazer, φαρδύ πουκάμισο και κολάν
 

Τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα στην ιστορία

Ας ρίξουμε μια ματιά στα 9 μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα όλων των εποχών.

Μαρία Καραμάνου

Τα επιχειρηματικά σκάνδαλα αποτελούν έναν αναπόσπαστο και δυσάρεστο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου. Ανεξαρτήτως της φήμης ή της ισχύος μιας εταιρείας, κανένας τομέας δεν είναι ασφαλής από μία πιθανή διαφθορά ή απάτη. Η ισχύς του κέρδους και η πίεση για αύξηση των κερδών μπορεί να οδηγήσει σε ηθικές παραβάσεις και απάτες, αν δεν υπάρχουν αυστηροί ηθικοί κώδικες και ελέγχοι.

Ένα από τα πιο προβεβλημένα επιχειρηματικά σκάνδαλα παγκοσμίως είναι αυτό της Enron. Η εταιρεία αναδείχθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα επιχειρηματικής απάτης και χρεοκοπίας στη σύγχρονη ιστορία. Ένα άλλο σημαντικό επιχειρηματικό σκάνδαλο είναι αυτό της WorldCom. Η εταιρεία κατηγορήθηκε για εκτεταμένη λογιστική απάτη, με την υπερεκτίμηση των κερδών της και την απόκρυψη των χρεών της και οδήγησε σε μια από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Συμβαίνουν και…στις καλύτερες οικογένειες.

1.Το σκάνδαλο της Enron

Το σκάνδαλο της Enron είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο διάσημα εταιρικά σκάνδαλα όλων των εποχών.

Η κατάσταση ξεκίνησε στις αρχές του 2001, όταν αναλυτές αμφισβήτησαν τα λογιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη ετήσια έκθεση της εταιρείας. Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούσαν μια ποικιλία ανομολόγητων διαδικασιών, που έκαναν δύσκολο το να καταλάβει κανείς πώς η εταιρεία έβγαζε χρήματα - παρά το γεγονός ότι φαινομενικά είχε παρουσία στον τομέα της ενέργειας, των εμπορευμάτων και των τηλεπικοινωνιών μεταξύ άλλων βιομηχανιών. Η SEC άρχισε να ερευνά και αποκάλυψε ότι η Enron έκρυβε δισεκατομμύρια δολάρια σε υποχρεώσεις μέσω ειδικών εταιρειών που ελέγχονταν από αυτή, που της επέτρεπαν να εμφανίζεται κερδοφόρα παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα έχανε ρευστότητα.

Η τιμή των μετοχών της εταιρείας έπεσε από 90,56 δολάρια σε λιγότερο από ένα δολάριο καθώς ξεδιπλώθηκε η κρίση, με την Enron να αναγκάζεται να υποβάλει αίτηση για την τότε μεγαλύτερη πτώχευση κεφαλαίου στην ιστορία.

2.Σκάνδαλο εκπομπών ρύπων της Volkswagen

Το σκάνδαλο εκπομπών της Volkswagen (VW) – επίσης γνωστό ως 'emissionsgate' και 'dieselgate' – ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι πίστευε πως η VW τους είχε εξαπατήσει στις δοκιμές εκπομπών.

Αποδείχτηκε ότι η εταιρεία είχε τοποθετήσει σε ορισμένα από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της αυτό που μερικοί ειδικοί του χώρου περιέγραφαν ως 'συσκευές απόκρυψης', οι οποίες περιλάμβαναν λογισμικό που θα ανιχνεύει όταν τα αυτοκίνητα υποβάλλονταν σε εργαστηριακές δοκιμές και θα ενεργοποιούσε ελέγχους για να μειώσει τις εκπομπές αζώτου. Έτσι, τα αυτοκίνητα φαινόντουσαν να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της υπηρεσίας, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, πραγματικά εκπέμπανε έως και 40 φορές το όριο διοξειδίου του αζώτου κατά την οδήγηση στον δρόμο.

Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε σε έρευνες παγκοσμίως, με μερικές εκτιμήσεις να υποδεικνύουν ότι το σκάνδαλο επηρέασε έως και 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

3.Το σκάνδαλο της Lehman Brothers

Η Lehman Brothers υπέβαλε αίτηση για πτώχευση το 2008, μετά την κρίση των υπο-ενυπόθηκων δανείων.

Η τράπεζα είχε δανείσει σημαντικό κεφάλαιο για πολλά χρόνια για να παρέχει δάνεια σε εκείνους που αναζητούσαν να αγοράσουν ακίνητα. Ως αποτέλεσμα, βρέθηκε σε μια κατάσταση όπου τα εκκρεμή δάνειά της υπερέβαιναν πολλαπλάσιες φορές το διαθέσιμο κεφάλαιο της, πράγμα που σήμαινε ότι θα κινδύνευε να καταρρεύσει εάν ο αγοραστικός αγοραστικός δείκτης αντιμετώπιζε μια κρίση. Για να κρύψει αυτό το γεγονός, η εταιρεία χρησιμοποίησε συμφωνίες αναγνώσεως για να μεταμορφώσει τα "κινδυνεύοντα" περιουσιακά στοιχεία. Στην πραγματικότητα, αυτό συνεπαγόταν τη "πώληση" των υποχρεώσεών της σε τράπεζες με την υπόσχεση να τις εξαγοράσει σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Καθώς η κρίση των υπο-ενυπόθηκων δανείων άρχισε να έχει επίπτωση, η Lehman Brothers βρέθηκε ανίκανη να επιστρέψει το χρέος της, καθώς οι πελάτες προεπιλέγαν στα δάνειά τους. Περισσότερο από το 70% της αξίας της εξαφανίστηκε μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2008 και η εταιρεία αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση για πτώχευση τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους.

4.Το σκάνδαλο BP

Επόμενο στη λίστα μας βρίσκεται η πετρελαιοκηλίδα Deepwater Horizon του 2010, το οποίο είδε τη μετοχή της BP να πέφτει δραματικά.

Η κρίση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010, όταν η πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon εξερράγη στον Κόλπο του Μεξικού, προκαλώντας τη διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα. Δυστυχώς, οι αρχικές προσπάθειες για τον περιορισμό της ροής απέτυχαν και χρειάστηκαν μήνες για την BP ώστε να βρει μια λύση που να λειτουργεί. Μέχρι τον Ιούλιο, περίπου 4,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου είχαν διαρρεύσει στον ωκεανό, κάνοντας αυτήν την καταστροφή την χειρότερη ατυχής πετρελαιοκηλίδα όλων των εποχών.

Οι επιπτώσεις ήταν καταστροφικές για τον τοπικό οικοσύστημα, την πανίδα και τους ντόπιους κατοίκους, και η BP έχει αναγκαστεί να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις από τότε που ξέσπασε η κρίση.

5.Το σκάνδαλο της Apple

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έπληξε την Apple τα τελευταία χρόνια είναι αναμφίβολα το "batterygate" τον Δεκέμβριο του 2017.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας χρήστης του Reddit ανέφερε ότι μια ενημέρωση λογισμικού είχε μειώσει την απόδοση του iPhone του, αλλά ότι αυτό είχε διορθωθεί όταν αντικατέστησε την μπαταρία. Αυτή η ανάρτηση προκάλεσε πολλή προβολή στον τύπο, με κάποιους σχολιαστές να υπονοούν ότι η Apple προσπαθούσε να αναγκάσει τους χρήστες να κάνουν αναβάθμιση επιταχύνοντας εσκεμμένα την επιβράδυνση των συσκευών. Ο Tim Cook εξέδωσε μια δήλωση επί του θέματος μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση των νέων, επιβεβαιώνοντας ότι το λογισμικό είχε σχεδιαστεί για να περιορίζει την απόδοση, αλλά υποστηρίζοντας ότι ο σκοπός ήταν μόνο να αποτρέπει τα απροσδόκητα κλεισίματα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν συσκευές με παλιές μπαταρίες. Η εταιρεία προσέφερε έκπτωση στις αντικαταστάσεις μπαταριών ως ένδειξη καλής θέλησης για όσους επηρεάστηκαν.

6.Το σκάνδαλο του Facebook

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έπληξε το Facebook συνέβη τον Μάρτιο του 2018, όταν η Guardian και η New York Times ανέφεραν ότι μια εταιρεία με το όνομα Global Science Research είχε συλλέξει δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες του Facebook το 2013 - χωρίς την ρητή τους συγκατάθεση.

Αυτό ήταν εφικτό επειδή μια προηγούμενη έκδοση της πολιτικής απορρήτου του Facebook είχε επιτρέψει στις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τους φίλους των χρηστών - όπως το όνομα, τα γενέθλια και την τοποθεσία τους. Αυτό επέτρεψε στην Global Science Research να συγκεντρώσει πληροφορίες για 87 εκατομμύρια χρήστες του Facebook αν και μόνο περίπου 30,000 άνθρωποι είχαν πραγματικά χρησιμοποιήσει την εφαρμογή τους. Αυτές οι λεπτομέρειες πωλήθηκαν αργότερα στην Cambridge Analytica, η οποία τις χρησιμοποίησε για τη δημιουργία διαφημίσεων που στόχευαν χρήστες προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ του Trump και του Brexit.

Η αντίδραση που προκλήθηκε από αυτό το σκάνδαλο ήταν τόσο σοβαρή που ο Mark Zuckerberg κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις μπροστά στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

7.Το σκάνδαλο της Valeant Pharmaceuticals 

Το σκάνδαλο της Valeant Pharmaceuticals ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, όταν ο Bernie Sanders και άλλοι ζήτησαν από την εταιρεία να εξηγήσει γιατί είχε αυξήσει την τιμή δύο φαρμάκων.

Οι έρευνες έδειξαν ότι η στρατηγική της εταιρείας ήταν να εξαγοράζει μικρές φαρμακευτικές εταιρείες και να αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων τους, αντί να επενδύει στη δική της έρευνα και ανάπτυξη. Αυτό οδήγησε σε δημόσια αντίδραση και πτώση της τιμής των μετοχών της εταιρείας. Το σκάνδαλο επεκτάθηκε τον Οκτώβριο, όταν υποστηρίχθηκε ότι η Valeant ελέγχει μια αλυσίδα φαρμακείων που ονομάζεται Philidor και είχε καταχραστεί αυτή τη θέση για να φουσκώσει το μέγεθος των παραγγελιών της και να αναφέρει υψηλότερα κέρδη. Από τότε, η εταιρεία έχει αλλάξει την ονομασία της σε Bausch Health Companies Inc.

8.Το σκάνδαλο της Kobe Steel

Το σκάνδαλο της Kobe Steel ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, όταν η εταιρεία αποκάλυψε ότι είχε παραποιήσει δεδομένα σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων αλουμινίου, χάλυβα και χαλκού της.

Αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί από εκατοντάδες μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Toyota, Honda, Subaru και της Mitsubishi Heavy Industries, δημιουργώντας ανησυχίες για την ασφάλεια των προϊόντων. Για παράδειγμα, η Central Japan Railway Company ανέφερε ότι 310 εξαρτήματα που περιλαμβάνονταν στα τρένα ταχείας μεταφοράς δεν πληρούσαν τα συμφωνημένα πρότυπα. Το σκάνδαλο οδήγησε σε σημαντική πτώση της τιμής των μετοχών της Kobe Steel και στην παραίτηση του CEO Hiroya Kawasaki. Η έκθεση της εταιρείας τον Μάρτιο του 2018 σχετικά με το σκάνδαλο ανέφερε ότι είχε "ένα διοικητικό ύφος που υπερέβαλλε στην κερδοφορία και είχε ανεπαρκή εταιρική διακυβέρνηση."

9.Το σκάνδαλο της Equifax

Η Equifax είναι μία από τις τρεις μεγάλες πιστοληπτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Experian και της TransUnion.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η εταιρεία έγινε ενήμερη για μια σοβαρή παραβίαση ασφάλειας, η οποία, όπως ανακοίνωσε, θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 145 εκατομμύρια από τους καταναλωτές της στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και πολλούς άλλους παγκοσμίως. Τα δεδομένα που κλάπηκαν περιλάμβαναν ονόματα, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, ημερομηνίες γέννησης και διευθύνσεις - πληροφορίες που συνήθως χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες και άλλες χρηματοοικονομικές οργανώσεις για την επιβεβαίωση της ταυτότητας. Πολλοί από τους καταναλωτές που επλήγησαν από την παραβίαση θα μπορούσαν επομένως να γίνουν θύματα κλοπής ταυτότητας στο μέλλον, κάνοντας αυτή την παραβίαση μία από τις πιο σοβαρές των προσωπικών δεδομένων τα τελευταία χρόνια.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση