Η Καθημερινή
Του Ανδρέα Κόκκινου
Η προγραμματισμένη σύσκεψη θα εκκινήσει στις 2:30 το μεσημέρι και πρώτιστος στόχος και σκοπός της είναι η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων καθώς και το αντίκτυπο που έχουν επιφέρει τα μέτρα των προηγούμενων εβδομάδων. Παρά την αύξηση των νοσηλευόμενων η πρόθεση των επιδημιολόγων είναι όπως δεν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αυστηροποίηση σε αυτό το στάδιο.
Όπως διαφαίνεται -κάτι που επιβεβαίωσε και ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης μιλώντας στην «Καθημερινή» πριν την συνάντηση- αρχίζει να παρατηρείται μία μικρή αλλά σταδιακή πτώση των περιστατικών στη χώρα μας, με τον ίδιο να θεωρεί πως έχουμε ξεπεράσει την κορυφή της έξαρσης. Ως εκ τούτου η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή σε αυτό το στάδιο θα αξιολογήσει τα δεδομένα που προκύπτουν από το Υπουργείο Υγείας αλλά και την Μονάδα Ιχνηλάτησης δίνοντας παράλληλα χρόνο στα μέτρα να αποδώσουν.
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της μείωσης του διαστήματος καραντίνας για τον γενικό πληθυσμό από τις 10 στις 5 ημέρες, κάτι που έχει ήδη εισηγηθεί το CDC. Το μέτρο εφαρμόστηκε αρχικά σε υγειονομικούς υπαλλήλους και επαγγελματίες υγείας και η μέχρι στιγμής αποτίμηση των αποτελεσμάτων αναμένεται να αποβεί καθοριστική για την λήψη της απόφασης. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου το σενάριο αυτό δε δείχνει να προκρίνεται σε αυτό το στάδιο.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν εκ νέου τα σχολεία αφού παρά την αποφασιστικότητα που επιδεικνύεται για να παραμείνουν ανοιχτά με φυσική παρουσία, εντούτοις διάχυτος είναι ο προβληματισμός από την σωρεία κρουσμάτων αλλά και επαφών που εντοπίζονται καθημερινά, τόσο σε μαθητές, όσο και σε εκπαιδευτικούς αλλά και σχολικό προσωπικό. Οι μαζικές απουσίες δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων με τους ειδικούς να ψάχνουν τη μαγική φόρμουλα.