ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Τι είναι τελικά τα NFTs;

Κρυπτονοµισµατική φούσκα ή µήπως η αρχή του τέλους σε σχέση µε τα… πάντα που γνωρίζαµε µέχρι σήµερα;

Στο συναρπαστικό φετινό Digital Agenda Cyprus Summit, που πραγµατοποιήθηκε µια βροχερή µέρα του Οκτωβρίου στο ∆ηµοτικό Θέατρο Λευκωσίας, µια παραποιηµένη φωνή µας µιλούσε από τα ηχεία για το τεκτονικό φαινόµενο που άλλοι ονοµάζουν «φούσκα» και άλλοι µια «σαρωτική επανάσταση» που αναµένεται να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαµε αναφορικά µε τον τρόπο που λειτουργεί το χρήµα, η τέχνη, η οικονοµία, η ψυχαγωγία και εν τέλει ολάκερη η ζωή µας! 

Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριµένη, ραγδαία αναπτυσσόµενη τάση, που έχει βασιστεί στην τεχνολογία των blockchain και που λέγεται ότι ξεκίνησε ως µια ακόµη… παραξενιά των κρυπτο-φανς, έχει µετεξελιχθεί σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα σε µια πραγµατική αγορά µε δισεκατοµµύρια αληθινά δολάρια να διακινούνται γύρω της! Τι στο καλό είναι λοιπόν αυτά τα περίφηµα NFTs στα οποία δειλά δειλά αρχίζουν όλοι να αναφέρονται και πώς αναµένεται να µας επηρεάσουν όλους στο άµεσο µέλλον;   

Σύµφωνα µε έναν σχετικά εύπεπτο και κατανοητό ορισµό, τα λεγόµενα Non Fundable Tokens ΝΤFs είναι αυτόνοµες µονάδες δεδοµένων που παρέχουν πληροφορίες για την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου και που βρίσκονται αποθηκευµένες σε ένα blockchain. Σε ό,τι αφορά αυτήν καθαυτή την τεχνολογία blockchain, που πολλοί επίσης πασχίζουµε να κατανοήσουµε, έχει να κάνει, σύµφωνα µε τον ορισµό της, µε τη δηµιουργία ενός αποκεντρωµένου λογιστικού που είναι όµως κοινό για όλους όσοι εµπλέκονται και που µπορεί να προσφέρει συναλλαγές µε διαφάνεια χωρίς να χρειάζεται να µεσολαβήσει κάποια τράπεζα και ταυτοχρόνως µε µηδενικό κίνδυνο παραβίασης (hacking). 

Με αυτόν τον τρόπο, ένα token, που αντιστοιχεί  για παράδειγµα σε ένα εντυπωσιακό (ή και µη) έργο τέχνης ή σε ένα ζευγάρι συλλεκτικές µπότες ή γάντια, µπορεί να µετεξελιχθεί σε ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο αλλά και να λειτουργήσει ως απόδειξη ιδιοκτησίας αυτού ή κάποιου άλλου περιουσιακού στοιχείου: Εδώ ακριβώς είναι που εντοπίζεται η µεγάλη προοπτική των NFTs και ως µέσω συναλλαγών. Κάτι θα γνωρίζουν άλλωστε οι διαδικτυακοί και τεχνολογικοί γίγαντες που κυνηγούν αυτό το νέο είδος χρήµατος κατά κόρον. Ενδεικτικά, µπορεί να αναφερθεί ότι η ίδια η Coca Cola έθεσε σε δηµοπρασία στο Open Sea Marketplace (τη µεγαλύτερη ίσως διαδικτυακή αγορά NFTs αυτή τη στιγµή) µια σειρά µοναδικών συλλεκτικών εικονικών αντικειµένων merchandise σε µορφή NFTs, ενώ και πιο πρόσφατα η Samsung ανακοίνωσε την ενσωµάτωση µιας πρωτοποριακής NFT πλατφόρµας στις τηλεοράσεις της.

∆ηµοφιλή και στον χώρο της τέχνης

∆εν µιλάµε ωστόσο για µία ακόµα περίεργη και πειραµατική µορφή νέας οικονοµίας, αλλά για ένα φαινόµενο που επηρεάζει σηµαντικά τον χώρο και τη βιοµηχανία της τέχνης. Η λεγόµενη κρυπτοτέχνη θεωρείται ότι παρουσιάζει σηµαντικά πλεονεκτήµατα, καθότι από τη µία επιτρέπει στους συλλέκτες της ψηφιακής τέχνης να γλιτώσουν από τις πειρατικές αντιγραφές αλλά και επειδή θεωρείται ότι µπορεί να βοηθήσει στο να  εισαχθούν οι παραδοσιακές µορφές τέχνης στον ψηφιακό κόσµο.

Εκατοντάδες πασίγνωστοι καλλιτέχνες έχουν αρχίσει να ασχολούνται και να επενδύουν στα NFTs. Σύµφωνα µε δηµοσίευµα στην Athens Voice, από σπάνιες συνεντεύξεις των Beatles µέχρι τα ακυκλοφόρητα demos της Whitney Houston, και από την πρώην εκλεκτή της καρδιάς του Elon Musk, Grimes, που συγκέντρωσε το ποσό των 6 εκατοµµυρίων δολαρίων για τα ψηφιακά artworks της, µέχρι τον Quentin Tarantino που πούλησε NFTs ακυκλοφόρητου υλικού και φωτογραφιών από το Pulp Fiction, µπλέκοντας σε νοµική διαµάχη µε την εταιρεία διανοµής της ταινίας Miramax, το νέο αυτό trend έχει εισέλθει για τα καλά στην καλλιτεχνική αγορά, διχάζοντάς την µεταξύ αυτών που τα υπερασπίζονται ως µια καινοτοµία που µπορεί να φέρει τον κόσµο πιο κοντά στην τέχνη και όλους όσοι θεωρούν ότι πρόκειται µια ακόµα κερδοσκοπική ψευδοπατέντα, που απευθύνεται στο προφίλ του καπιταλιστή-καλλιτέχνη.

∆εν είναι µόνο η βιοµηχανία της τέχνης και της µόδας, όµως, που παρασύρθηκε από τον νέο σίφουνα που δελεάζει τους πάντες στο πέρασµά του, αλλά και η ίδια η - επίσης τεράστια στις µέρες µας - βιοµηχανία του gaming. Στα βιντεοπαιχνίδια άλλωστε ήταν που πρωτοεµφανίστηκε η ιδέα του metaverse, όπου τελικά η πραγµατική περιουσία µας, τα πραγµατικά µας ρούχα, τα πραγµατικά µας αυτοκίνητα και σπίτια, ενδέχεται να υπολογίζονται σε tokens.

Μένει να διαπιστώσουµε κατά πόσο η τεράστια αυτή δυναµική θα αποδειχθεί όντως τόσο «αρµαγεδδωνική» όπως διατείνονται οι θιασώτες της, ή θα εξαφανιστεί όσο απότοµα µπήκε στη ζωή µας, όπως ισχυρίζονται οι καχύποπτοι επικριτές!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X