newsroom must
Αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση αρέσκεται να περηφανεύεται πως συνηθίζει να αναδύεται ενισχυμένη από τις κρίσεις, ο χαοτικός τρόπος με τον οποίο έχει κινηθεί σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς φαίνεται πως αποτελεί εξαίρεση. Αυτό εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg και επισημαίνουν πως η απόφαση ορισμένων χωρών της Ε.Ε. να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca εγκυμονεί κινδύνους και ιδιαιτέρως για τις οικονομίες των χωρών-μελών της Ε.Ε. Οπως τονίζουν, η αναστολή των συγκεκριμένων εμβολιασμών ενδέχεται να επιδεινώσει τόσο τις εντάσεις στο εσωτερικό της όσο και τα προβλήματά της με άλλες χώρες, καθώς φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα στους μηχανισμούς της Ε.Ε. και απειλεί να την αποδυναμώσει οικονομικά αλλά και πολιτικά. Πρωτίστως προσθέτει νέες καθυστερήσεις στα εμβολιαστικά προγράμματα, δηλαδή νέα παράταση στα περιοριστικά μέτρα, με τις επιχειρήσεις να έχουν αναστείλει την οικονομική δραστηριότητα και τους εκατομμύρια εργαζομένους με αναστολή της σύμβασης εργασίας τους.
Σύμφωνα με τη Maeva Cousin, οικονομολόγο της Bloomberg Economics, για κάθε εβδομάδα που παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα η ζημία συνολικά στην οικονομία της Ε.Ε. ανέρχεται περίπου στο 3% του ΑΕΠ της. Και το βαρύτατο αυτό τίμημα έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη κινδυνεύει έτσι κι αλλιώς να μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς το πακέτο Biden ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αμερικανική οικονομία, ενώ παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να το συνοδεύσει και από άλλο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές. Οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών όπως του ΟΟΣΑ και μεγάλων επενδυτικών τραπεζών όπως η Goldman Sachs προβλέπουν μεγάλη επιτάχυνση στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, ενώ εκφράζουν επιφυλακτικότητα, αν όχι απαισιοδοξία, σε ό,τι αφορά την Ε.Ε.
Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΟΣΑ προέβλεψε πως η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 6,5% φέτος και 4% το επόμενο έτος, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπει μόνον ανάπτυξη 3,9% και 3,8%. Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs προεξοφλεί θεαματικά αποτελέσματα από το πακέτο Biden και μιλάει για ανάπτυξη της τάξεως τουλάχιστον του 7% μέσα στο τρέχον έτος και 5,1% το επόμενο. Αν δικαιωθεί η εκτίμηση του τραπεζικού κολοσσού, τότε η οικονομία της υπερδύναμης θα σημειώσει φέτος τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1984 και την προεδρία του Ronald Reagan. Η Goldman Sachs προβλέπει, άλλωστε, σημαντική βελτίωση στην αμερικανική αγορά εργασίας, με την ανεργία να υποχωρεί από το τρέχον 6,2% στο 4% μέχρι το τέλος του έτους για να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3,5% στα τέλη του 2022 και να σημειώσει έτσι το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 50 ετών.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ε.Ε. των «27» είχε έτσι κι αλλιώς αργήσει να εγκαινιάσει τη διαδικασία εμβολιασμού των 450 εκατ. κατοίκων των χωρών- μελών της ιδιαιτέρως σε σύγκριση με το πρώην μέλος της, τη Βρετανία του Brexit και του Borris Johnson. Η ταχύτητα με την οποία προχώρησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας έχει προσφέρει στη χώρα την προοπτική μιας ταχύτατης επαναλειτουργίας των επιχειρήσεών της και των καταστημάτων της αλλά ακόμη και της βιομηχανίας του τουρισμού και των ταξιδιών.
Όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η ταχύτητα αυτή είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την άνοδο που έχει σημειώσει φέτος η στερλίνα. Το βρετανικό νόμισμα εκτινάχθηκε τον Φεβρουάριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών και υπονομεύει έτσι περαιτέρω την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων που ενδέχεται να δουν σύντομα τους Βρετανούς να ταξιδεύουν ελεύθερα για διακοπές με ένα ενισχυμένο νόμισμα.
Σύμφωνα, άλλωστε, με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι αποφάσεις για αναστολή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca ελήφθησαν ανεξάρτητα στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από την Κοπεγχάγη ώς τη Ρώμη, χωρίς κανένα συντονισμό μεταξύ τους ούτε κατόπιν συνεννόησης με την Κομισιόν. Ορισμένες εξ αυτών όπως η Ιταλία και η Γαλλία έσπευσαν σύντομα να δηλώσουν έτοιμες για επανέναρξη με το επίμαχο εμβόλιο. Το αποτέλεσμα είναι, όμως, ένα νέο πλήγμα στην οικονομία αλλά και στο γόητρο της Ε.Ε. στο σύνολό της.
Όπως σχολίασε στην τηλεόραση του Bloomberg, Guntram Wolf, διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, «φαίνεται σαν να πρόκειται για ασυντόνιστες, αυθόρμητες αποφάσεις που ελήφθησαν ως αποτέλεσμα νευρικότητας των πολιτικών ηγεσιών». Προσέθεσε, μάλιστα, πως οι κινήσεις αυτού του είδους είναι «καταστρεπτικές» σε ό,τι αφορά την ταχύτητα ολοκλήρωσης της εμβολιαστικής διαδικασίας. Και στο μεταξύ η νέα έξαρση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα φαίνεται να έχουν ήδη πολιτικές παρενέργειες, όπως προδίδει η ήττα που υπέστη στις τοπικές εκλογές το κυβερνών κόμμα της Γερμανίας. Ακολούθησαν οι πιέσεις της αντιπολίτευσης προς την καγκελάριο να αποπέμψει τον υπουργό Υγείας που έλαβε την κρίσιμη απόφαση να αναστείλει τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca.
Πηγή: καθημερινή.com.cy