Ενώ η Σουηδία συνεχίζει χωρίς lockdown τις προσπάθειες για καταπολέμηση του κορωνοϊού και 3,698 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, οι περισσότεροι από τους μισούς ηλικιωμένους θύματα του κορωνοϊού στην χώρα κατέληξαν σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.
Ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πιστεύουν ότι η θεσμική απροθυμία να δεχθούν ασθενείς στο νοσοκομείο κοστίζει ζωές.
Η Lili Sedghi έχασε τον πατέρα της σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων από κορωνοϊό ενώ κανένας γιατρός δεν ήταν κοντά του. Μια νοσοκόμα είπε στην Lili ότι του χορηγήθηκε ένεση μορφίνης λίγο πριν πεθάνει αλλά δεν είχε ούτε οξυγόνο ούτε κανείς κάλεσε το ασθενοφόρο. «Δεν ήταν κανείς εκεί, πέθανε μόνος του. Είναι τόσο άδικο» δήλωσε η Lili.
«Δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε του ευάλωτους και ηλικιωμένους παρά τις καλές μας προθέσεις» παραδέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Stefan Löfven.
Μπορεί η Σουηδία να απαγόρευσε τις επισκέψεις στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων όμως ο προστατευτικός εξοπλισμός έφτασε αργά και μερικοί εργαζόμενοι συνέχιζαν να εργάζονται στην αρχή της κρίσης παρόλο που παρουσίαζαν συμπτώματα κορωνοϊού.
Από την άλλη το προσωπικό των κέντρων φροντίδας κατακρίνει τις περιφερειακές αρχές υγειονομικής περίθαλψης που δεν τους επιτρέπει την χορήγηση οξυγόνου χωρίς την έγκριση γιατρού. Τονίζουν ακόμα ότι έχουν οδηγίες να μην στέλνουν κανένα στο νοσοκομείο.
«Μας είπαν ότι δεν πρέπει να στείλουμε κανέναν στο νοσοκομείο, ακόμα κι αν μπορεί να είναι 65 ετών και να έχει πολλά χρόνια ακόμα να ζήσει. Μας είπαν να μην τους στείλουμε» λέει η Latifa Löfvenberg, νοσοκόμα που εργάστηκε σε αρκετές μονάδες φροντίδας
«Μερικοί έχουν πολλά χρόνια ακόμα για να ζήσουμε με τους αγαπημένους τους αλλά δεν έχουν την ευκαιρία διότι δεν πάνε ποτέ στο νοσοκομείο. Δεν αναπνέουν σωστά με αποτέλεσμα να πεθάνουν. Είναι πολύ δύσκολο και σου δημιουργεί πανικό να κάθεσαι και να το βλέπεις»
Ο Mikael Fjällid, ένας Σουηδός ιδιωτικός σύμβουλος αναισθητικών και εντατικής θεραπείας, πιστεύει ότι πολλές ζωές θα μπορούσαν να σωθούν αν περισσότεροι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη ή εάν οι εργαζόμενοι στο κέντρα φροντίδας είχαν αυξημένες ευθύνες για τη διαχείριση του οξυγόνου οι ίδιοι , αντί να περιμένουμε ειδικές ομάδες ανταπόκρισης Covid-19.
Ο Christoffer Bernsköld, εκπρόσωπος της γηριατρικής περίθαλψης για την περιοχή της Στοκχόλμης, επιμένει ότι υπάρχουν αρκετοί πόροι για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς στην πρωτεύουσα θα λάβουν ανακουφιστική περίθαλψη, με έμφαση στις "εξειδικευμένες μονάδες οικιακής φροντίδας" που παρέχουν βοήθεια σε πρώτη φάση.
Αναφέρετε σε ένα νέο, αχρησιμοποίητο, στρατιωτικό νοσοκομείο στη νότια Στοκχόλμη ως απόδειξη ότι οι ηλικιωμένοι δεν αποτρέπονται από τη θεραπεία λόγω έλλειψης κρεβατιών.
Λέει όμως ότι μπορεί να είναι ένα «ηθικό δίλημμα» είτε να χορηγηθεί οξυγόνο είτε να μεταφερθούν ασθενείς στο νοσοκομείο.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την χορήγηση επιπλέον 2,2 δισ. Κορώνες (200 εκατομμύρια ευρώ) για πρόσθετη εκπαίδευση σε κέντρα φροντίδας, με σκοπό τη δημιουργία 10.000 μόνιμων θέσεων για βοηθούς νοσοκόμες και εργαζόμενους στη φροντίδα.
Με πληροφορίες από το BBC