Μαρία Καραμάνου
Αμερικανοί επιστήμονες προέβηκαν σήμερα σε ανησυχητικές προβλέψεις σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, υπάρχει περίπου 50% πιθανότητα το 2023 να αποδειχθεί ως η πιο ανώμαλα ζεστή χρονιά που έχουμε καταγράψει μέχρι σήμερα. Εντούτοις, οι προβλέψεις δεν διακρατούν ανησυχία μόνο για το 2023, αφού είναι πιθανό το 2024 να επιφέρει ακόμα πιο έντονες ανοδικές τάσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, αναμένεται να σημειωθούν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, με την υπερθέρμανση του πλανήτη να απειλεί με περαιτέρω αύξηση των θερμοκρασιών.
Τη στιγμή αυτή, το έτος 2023 κατατάσσεται ως η τρίτη πιο ζεστή χρονιά που έχουμε καταγράψει ποτέ. Σύμφωνα με τα λόγια της Σάρα Κάπνικ, επικεφαλής επιστήμονας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας, η πιθανότητα το 2023 να καταταγεί ως η πιο θερμή χρονιά ανέρχεται σε περίπου 50%.
Εκτός από την προβληματική υπερθέρμανση του πλανήτη, το φαινόμενο του Ελ Νίνιο προσθέτει συντελεστικά στην αυξανόμενη θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών. Αυτή η επίδραση αναμένεται να διατηρηθεί μετά τον προσεχή χειμώνα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο Γκέιβιν Σμιντ, κλιματολόγος στη NASA, δήλωσε, "Η πλέον εντονότερη επίδραση του Ελ Νίνιο αναμένεται να εμφανιστεί το 2024. Επομένως, προβλέπουμε όχι μόνο μια εξαιρετικά θερμή χρονιά το 2023, με πιθανή καταγραφή ρεκόρ, αλλά και μια ακόμα πιο θερμή χρονιά το 2024."
Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2023 καταγράφηκε ο υψηλότερος μέσος όρος θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.
"Είναι ζωτικής σημασίας να μας υπενθυμίζει ότι αυτά τα έτη θα φαίνονται δροσερά σε σχέση με το μέσο του αιώνα, εάν συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη θερμοκρασία του πλανήτη μας από τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου," τόνισε η Σάρα Κάπνικ.
Παράλληλα, οι επιστήμονες ανησυχούν για την επιμήκυνση της αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών. Σε τέταρτο διαδοχικό μήνα, ο υδράργυρος έφτασε σε ανώτατα επίπεδα.
"Περισσότερο από το 40% των ωκεανών βιώνει τώρα μια θερμοκρασιακή άνοδο," προειδοποίησε η Σάρα Κάπνικ. Αυτές οι θερμοκρασίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια είδη, ειδικά στα κοράλλια.
"Η φύση μας στέλνει ένα μήνυμα, και αυτό το μήνυμα είναι ότι είναι καιρός να αναλάβουμε δράση πριν γίνει πολύ αργά να προστατέψουμε το κλίμα μας. Πρέπει να σώσουμε τον πλανήτη μας," δήλωσε ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, επισημαίνοντας πως "Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι."