Μαρία Σάββα
Νέα έρευνα έχει βρει χημικές ουσίες στο ύφασμα των εσωρούχων που χρησιμοποιούνται ειδικά κατά την διάρκεια της περιόδου, στα περιτυλίγματα των ταμπόν και σε άλλα προϊόντα εμμήνου ρύσεως.
Οι χημικές ουσίες ή αλλιώς «Forever chemicals», ή PFAS, είναι ανθρωπογενείς ενώσεις που μπορούν δυνητικά να συσσωρευτούν στο σώμα με την πάροδο του χρόνου και να χρειαστούν χρόνια για να διασπαστούν στη φύση. Τα PFAS, έχουν εμπλακεί σε μια σειρά σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαταραχής του ενδοκρινικού συστήματος και αναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Notre Dame μελέτησαν περισσότερα από 120 διαφορετικά προϊόντα εμμήνου ρύσεως που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έρευνα βρήκε χημικές ουσίες σε ορισμένα, αλλά όχι σε όλα, από τα προϊόντα που εξέτασαν. Αν και οι ερευνητές δεν έδωσαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες, η μελέτη διαπίστωσε ότι «ένα καλό μερίδιο» των προϊόντων της περιόδου είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα PFAS, δήλωσε ο Graham Peaslee, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame που ηγήθηκε της έρευνας.
«Δείχνει ότι δεν είναι παντού», είπε ο Peaslee. «Αλλά είναι σίγουρα ένα μερίδιο που προκαλεί ανησυχία, ειδικά σε δύο ή τρεις σειρές προϊόντων».
Κανένα προϊόν δεν κατονομάστηκε στη μελέτη. Η Thinx, η κατασκευάστρια μιας από τις πιο δημοφιλείς μάρκες εσωρούχων περιόδου, είπε ότι λαμβάνει προφυλάξεις για να μειώσει τη μόλυνση με χημικά για πάντα.
«Νοιαζόμαστε βαθιά για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα μας», έγραψε η Meghan Davis, διευθύνουσα σύμβουλος της Thinx, σε δήλωση στην The Post. «Τα PFAS δεν αποτελούν μέρος του σχεδιασμού των προϊόντων μας και απαιτούμε από τους προμηθευτές των πρώτων υλών μας να υπογράψουν κώδικα δεοντολογίας προμηθευτή και συμφωνία προμηθευτή χημικών που πιστοποιούν ότι αυτές οι ουσίες εξαιρούνται από προϊόντα που προέρχονται από την Thinx».
Ο Davis πρόσθεσε ότι τα εσώρουχα Thinx ελέγχονται από εργαστήριο τρίτου μέρους για να διασφαλιστεί ότι τα συμμορφώνονται με τους κανονισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό.
Κανένα από τα ταμπόν που δοκιμάστηκαν στη μελέτη της Notre Dame δεν είχε για πάντα χημικές ουσίες, αλλά βρέθηκαν χημικές ουσίες σε ορισμένα πλαστικά περιτυλίγματα. «Δεν υπάρχουν διασφαλίσεις σε αυτό», είπε ο Peaslee. «Κανείς δεν θα το ήξερε γιατί κανείς δεν ελέγχει τέτοιου είδους πράγματα».
Η μελέτη δεν περιλαμβάνει τα ονόματα των διαφορετικών εμπορικών σημάτων που δοκιμάστηκαν, είπε ο Peaslee, επειδή η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη και το έργο τους δεν είναι εξαντλητικό. «Δεν θέλουμε να επιλέξουμε επωνυμία σε αυτό το σημείο, επειδή απλώς δεν γνωρίζουμε αρκετά», είπε ο Peaslee.