ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Το Οινοποιείο Φικάρδος είναι οικογενειακή υπόθεση

Ανάμεσα στους βραβευθέντες βρέθηκε και το Οινοποιείο Φικάρδος όπου με το κρασί Γιαννούδι 2020, απέσπασε το Βραβείο Ερυθρού Οίνου.

Μαρία Καραμάνου

Στα 10α Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου», που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιουνίου 2024 στο παλαιό κτίριο του Δημαρχείου Λευκωσίας, τιμήθηκαν δέκα Κύπριοι παραγωγοί του αγροδιατροφικού τομέα, αναδεικνύοντας την αυθεντικότητα και την ποιότητα των κυπριακών προϊόντων.

Η επιτροπή γευσιγνωσίας του «Γαστρονόμου» αποτελείται από σεφ, σομελιέ κρασιού και ελαιολάδου, ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές και συνεργάτες του περιοδικού. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η επιτροπή δοκίμασε και αξιολόγησε περισσότερα από 80 προϊόντα σε επτά τυφλές γευσιγνωσίες, επιλέγοντας τα καλύτερα κυπριακά προϊόντα για βράβευση. Ανάμεσα στους βραβευθέντες ξεχώρισε το Οινοποιείο Φικάρδος, κερδίζοντας το Βραβείο Ερυθρού Οίνου για το εξαιρετικό τους κρασί, Γιαννούδι 2020.

Από το 1990, το Οινοποιείο Φικάρδος έχει εδραιωθεί ως μία οικογενειακή επιχείρηση αφιερωμένη στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού. Ο Θεόδωρος Φικάρδος, αρχικά από χόμπι και στη συνέχεια με πλήρη αφοσίωση, ξεκίνησε την παραγωγή κρασιού χρησιμοποιώντας αμπέλια που κληρονόμησε η σύζυγός του Έλλη. Το 2019, ο πρωτότοκος γιός τους, Φικάρδος, ανέλαβε το οινοποιείο στη Μεσόγη στην Πάφο, μαζί με τα αδέλφια του Βαλεντίνα και Λεονάρδο, φέρνοντας νέες ιδέες και φρέσκο αέρα στην οικογενειακή επιχείρηση.

Η Νέα Εποχή του Οινοποιείου Φικάρδος

Με την ανάληψη της διοίκησης από τη νεότερη γενιά, το Οινοποιείο Φικάρδος έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή. Η ανανέωση των ετικετών και η αυξημένη εστίαση στην ποιότητα της παραγωγής έχει οδηγήσει σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ο Φικάρδος, με σπουδές στο Food Marketing & Economics, έχει φέρει μια νέα στρατηγική, επικεντρώνοντας την παραγωγή σε single vineyard κρασιά από κυπριακές ποικιλίες.

Το Γιαννούδι 2020 προέρχεται από ένα αμπέλι 11 ετών στη Χούλου, το οποίο απέφυγε την καταστροφή από πρόσφατη πυρκαγιά. Αυτό το κρασί ξεχώρισε στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γαστρονόμου» για την εξαιρετική του ποιότητα και το βάθος της γεύσης του. Ο ίδιος ο Φικάρδος δήλωσε ότι το Γιαννούδι είναι μια ποικιλία που μπορεί να φέρει μεγάλα κρασιά στο μέλλον, ανθεκτικά στον χρόνο και αντάξια της διεθνούς σκηνής.

Κυπριακές Ποικιλίες και Τοπική Κληρονομιά

Το Οινοποιείο Φικάρδος δεν παράγει απλά κρασιά, αλλά κρασιά που αντικατοπτρίζουν την τοπική κληρονομιά και το terroir της περιοχής. Εκτός από το Γιαννούδι, έχουν εμφιαλώσει single vineyard Ξυνιστέρι και Μαραθεύτικο, και στο μέλλον σχεδιάζουν να φυτέψουν Πρωμάρα και Altesse. Οι κυπριακές ποικιλίες ευδοκιμούν στο ζεστό κλίμα και αντέχουν στην κλιματική αλλαγή, αποτελώντας έτσι ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ξένων ποικιλιών. «Αυτές είναι το μέλλον», δήλωσε. 

Ο Φικάρδος πιστεύει ακράδαντα ότι αυτές οι ποικιλίες είναι το μέλλον της κυπριακής οινοποιίας. Η προσήλωση στην ποιότητα, η αγάπη για την παράδοση και η καινοτομία συνδυάζονται για να δημιουργήσουν κρασιά που ξεχωρίζουν για την ειλικρίνεια, την δουλεμένη υφή και τη συνέπειά τους.

Το Οινοποιείο Φικάρδος, με τα γνήσια κρασιά του που καθρεφτίζουν το χαρακτήρα του τόπου και του οινοποιού, συνεχίζει να πρωτοπορεί και να εμπνέει στην κυπριακή γαστρονομία, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της μοναδικής οινικής ταυτότητας της Κύπρου.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X