Τα δύο μεγάλα διαστημικά τηλεσκόπια, το νεότερο James Webb και το παλαιότερο Hubble, για πρώτη φορά έστρεψαν τις κάμερες τους ταυτόχρονα και φωτογράφισαν τον ίδιο ουράνιο στόχο: την επιτυχή αυτοκαταστροφική πρόσκρουση της αμερικανικής διαστημοσυσκευής DART πάνω στον μικρό αστεροειδή Δίμορφο, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Κάτι που αποτέλεσε το πρώτο τεστ πλανητικής άμυνας για την μελλοντική περίπτωση που ένας μεγαλύτερος διαστημικός βράχος θα απειλήσει τη Γη και θα πρέπει να εκτραπεί της πορείας του.
Διάβαστε επίσης: 7,1 τόνοι ανθρώπινα σκουπίδια βρίσκονται στον Άρη
Οι συνδυασμένες παρατηρήσεις των δύο διαστημικών τηλεσκοπίων, τα οποία αποτελούν μια συνεργασία της αμερικανικής (NASA) και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας (ESA), θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις για τη φύση της επιφάνειας του Δίμορφου (διαμέτρου 160 μέτρων), ο οποίος αποτελεί δορυφόρο του μεγαλύτερου αστεροειδούς Δίδυμου (780 μέτρων), πόσος όγκος υλικού εκτοξεύτηκε στο διάστημα κατά την πρόσκρουση και πόσο γρήγορα.
Τι παρατήρησαν τα τηλεσκόπια
Προς διερεύνηση είναι, μεταξύ άλλων, κατά πόσο από το χτύπημα πετάχτηκαν μακριά μεγαλύτερα κομμάτια του Δίμορφου εκτός από λεπτά σωματίδια σκόνης. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν να εξαχθούν συμπεράσματα πόσο αποτελεσματικά μια τέτοια πρόσκρουση είναι σε θέση να τροποποιήσει την τροχιά ενός αστεροειδούς.
Το Webb έκανε μία παρατήρηση πριν την πρόσκρουση και αρκετές μετά από αυτήν, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες τους επόμενους μήνες. Μέχρι στιγμής οι παρατηρήσεις του Webb (με την κάμερα του στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του φάσματος) περιλαμβάνουν δέκα φωτογραφίες και ξεπερνούν τις πέντε ώρες συνολικά.
Το Hubble, από την πλευρά του, έκανε παρατηρήσεις με την κάμερα του στο ορατό τμήμα του φάσματος, επίσης πριν την πρόσκρουση, στη διάρκεια της, όσο και ξανά 15 λεπτά μετά από αυτήν. Συνολικά τράβηξε 45 εικόνες, ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερες παρατηρήσεις τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ