Η Καθημερινή
Ώρες αγωνίας βίωνε για 7η συνεχόμενη ημέρα η Εύβοια καθώς οι φλόγες εξακολουθούσαν έως αργά το βράδυ της Δευτέρας να μαίνονται εκτός ελέγχου στο βόρειο τμήμα του νησιού. Περί τις 10:00μμ, η φωτιά είχε πάρει εκ νέου διαστάσεις και κατέκαιγε στην περιοχή από Γαλατσώνα προς Αβγαριά απειλώντας τα χωριά επίσης και το χωριό Ασμίνι. Το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης -μέσω του 112- της Αβγαριάς και των γύρω χωριών προς Ιστιαία για λόγους ασφαλείας.
Οι φλόγες μαίνονται και στις Καματριάδες, όπου λίγο μετά τις 22.30 σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση με τις φλόγες, ωστόσο, να μην κινούνται με ταχύτητα λόγω της σχετικής άπνοιας που επικρατεί.
Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να την περιορίσουν ώστε να μην περάσει στην απέναντι πλευρά, και ξεφύγει προς Ιστιαία, περιμετρικά της οποίας σε απόσταση 5 χλμ. γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες.
Ανάμεσα σε Γαλατσάδες και Αβγαριά, για πολλές ώρες δίδονταν μεγάλη μάχη από πολύ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, εθελοντές και κατοίκους καθώς και από τις ενισχύσεις που κατέφθασαν από το εξωτερικό, με πληθώρα ρίψεων από τα εναέρια μέσα, χωρίς όμως να μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου.
«Αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς» φοβούνται κάτοικοι και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης.
Μεγάλο το παράπονο, πως μέχρι σήμερα το πρωί ήταν μόνοι τους. Ζητούσαν υποστήριξη από εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα. Παραπονούνται πως «η βοήθεια δεν έφτανε ποτέ». Σήμερα βρέθηκαν εκεί σε κάθε μέτωπο της πυρκαγιάς αρκετοί πυροσβέστες, πολλά πυροσβεστικά συνεργεία από το εξωτερικό και δεκάδες εθελοντές, και έγιναν ακόμη πολλές ρίψεις από τα εναέρια μέσα – όμως το μέγεθος της φωτιάς δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να γευτούν και το ποθούμενο αποτέλεσμα.
Στα υπόλοιπα χωριά, μικρές εστίες γίνονται τεράστια μέτωπα, απειλώντας χωριά για δεύτερη ή τρίτη φορά, όπως έγινε στις Γούβες, το Καστρί, το Ασμήνι – ακόμη το Ελληνικό και το Καστρί.
«Είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις. Το μείζον είναι να σταματήσουν οι φλόγες να καταστρέφουν. Αυτό ζητάμε, αυτό επιθυμούμε, αυτό παλεύουμε» τονίζει ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, που αποφεύγει να αναφερθεί σε εκτιμήσεις για τα καμένα.
Φωτιά στην Αρκαδία: Πολλές οι αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία
«Αρκετά δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.
Όπως εξήγησε, «υπάρχουν αναζωπυρώσεις και εστίες φωτιάς, οι οποίες είναι πολλές». Παράλληλα, σημείωσε ότι «σήμερα επιχείρησαν τα εναέρια μέσα, τα οποία βοήθησαν σημαντικά», ενώ όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής , είπε ότι «ενισχύθηκαν και με τους Γάλλους και με τους Τσέχους πυροσβέστες».
Νέες αναζωπυρώσεις και στην Ηλεία
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και στην Ηλεία και συγκεκριμένα σε περιοχές του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας εξακολουθούν να δίνουν οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ειδικότερα μία από τις αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στην περιοχή, Βασιλάκι, κοντά στα διοικητικά όρια με την Αρκαδία, όπως επίσης και στις περιοχές Λάσδικα και Μηλιές.
500 εκατ. στους πληγέντες Εύβοιας και Αττικής
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε το βράδυ της Δευτέρας (9/8) για φυσική λαίλαπα χωρίς προηγούμενο, προανήγγειλε άμεσες αποζημιώσεις με πρώτο πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ, σχέδιο ανασυγκρότησης, ιδιαίτερα για την Εύβοια, 1,8 δισεκατομμύρια, ζήτησε συγνώμη για όποιες αστοχίες υπήρξαν και διακομματική συναίνεση για την αντιμετώπιση της κατάστασης και προσέθεσε πως οι ευθύνες εφόσον υπάρχουν θα αποδοθούν. Σημείωσε ότι αντιμετωπίζουμε μία φυσική καταστροφή πρωτόγνωρων διαστάσεων: σε λίγες μέρες ξέσπασαν 586 πυρκαγιές σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Ευχαρίστησε παράλληλα τις χώρες που συνδράμουν ήδη με μέσα και προσωπικό και τόνισε ότι το κύμα συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας που απλώνεται σε όλη την επικράτεια δηλώνει την απόφαση αυτού του λαού να ξαναχτίσει γρήγορα ό,τι γκρεμίστηκε.
Έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών
Έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών με κεντρικό σχεδιασμό διέταξε νωρίτερα ο εισαγγελεας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας προσδίδοντας νέα διάσταση στις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών που αφάνισαν δάση περιουσίες, καλλιέργειες προκαλώντας πρωτοφανή οικολογική καταστροφή. Η έρευνα με την αυτονόητη σημασία της θα γίνει από ανώτατους εισαγγελείς παράλληλα και ανεξάρτητα από τις εισαγγελικές έρευνες για τους εμπρησμούς.
Νεκρός χειριστής μπουλντόζας
Ένα τραγικό συμβάν έγινε γύρω στις 11:00 το πρωί στην Ερατεινή Φωκίδας, όταν ένας 70χρονος χειριστής μπουλντόζας έπεσε σε γκρεμό την ώρα που έφτιαχνε αντιπυρικές ζώνες στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής στο LamiaReport, την ώρα που το ογκώδες μηχάνημα κινούταν προς το χωριό Μηλιά, υπο αδιευκρίνιστες συνθήκες κατέληξε στον γκρεμό. Στη συνέχεια στήθηκε επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του χειριστή από την καμπίνα του μηχανήματος. Στη συνέχεια διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας , όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Έγιναν στάχτη 930.000 στρέμματα
Σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στη Μεσόγειο -μετά την Ιταλία και την Τουρκία- σε ό,τι αφορά την καμένη έκταση φέτος (συνολικά 933.680 στρέμματα έως 8 Αυγούστου 2021) και δεύτερη -μετά την Κύπρο- όσον αφορά την αύξηση (+336%) των καμένων εκτάσεων συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002-2020.
Στην πρώτη θέση η Ιταλία με περίπου 1,6 εκατομμύρια στρέμματα (αύξηση 314% έναντι του μέσου όρου 2002-2020) και ακολουθεί η Τουρκία με περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα και αύξηση 148%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με καμένες εκτάσεις σχεδόν 400.000 στρεμμάτων (μείωση 39%).
Η ανάλυση βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System) αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Γενικά, η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει εξαιρετικά άσχημη εικόνα, με σχεδόν όλες τις χώρες να καταγράφουν σημαντική αύξηση στα απόλυτα μεγέθη των καμένων εκτάσεων έως και το απόγευμα της Κυριακής, 8 Αυγούστου.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με το meteo, ότι «δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών».
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο Τρίτη 10 Ιουλίου για 5 Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η γενική γραμματεία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.