ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Χρίστος Πασάς: Ο Κύπριος στην κορυφή της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο must, ο Design Director της Zaha Hadid Architects, μιλά για τα διάσημα έργα του και το όραμά του για την Κύπρο.

Μετρά εκατοντάδες διάσημα αρχιτεκτονικά έργα στο βιογραφικό του, που κοσμούν διάφορα σημεία του πλανήτη. Η πορεία του, πέραν της αναγνωρισιμότητας και του κύρους αντικατοπτρίζεται και στις διακρίσεις με πρόσφατη στα The Brit award 2020, ως ο κορυφαίος αρχιτέκτονας της χρονιάς.

O λόγος για τον Χρίστο Πασά, ο οποίος από το 1998 εργάζεται στη «Zaha Hadid Architects», μια από τις σημαντικότερες, διάσημες για την «υπογραφή» τους αρχιτεκτονικές εταιρείες παγκοσμίως.

Ως Design Director στην εταιρεία, είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αρκετών έργων με «επίκεντρο την έρευνα και τον πειραματισμό με νέες ή ιδιάζουσες μορφές αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού».

Ο Κύπριος στη Ζάχα, με καταγωγή την Αμμόχωστο, φτιάχνει... ιδέες. Οι ιδέες γίνονται προτάσεις που συμμετέχουν σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, που συχνά ξεχωρίζουν, κερδίζουν και υλοποιουνται. Στο περιοδικό must Φεβρουαρίου, σε μια αποκλειστική συνέντευξη, εξομολογείται πως η Κύπρος παραμένει έμπνευσή του.

«Μεγαλώνοντας στο νησί, οι εμπειρίες της προσφυγιάς και της μετέπειτα ανάπτυξης παραμένουν θεμελιώδεις και ήταν πολύ γόνιμες συνθήκες για την ανάπτυξη της δημιουργικής έκφρασης και του τρόπου με τον οποίο βλέπω και ασκώ τη δουλειά μου». Χρίστος Πασάς περιοδικό must

Ανάμεσα στα έργα που ξεχωρίζει ο ίδιος, είναι το Vitra Fire Station, το Phaeno Science Center στην Γερμανία, το Opus στο Νουμπάι και φυσικά την πλατεία Ελευθερίας. Εξάλλου ο ίδιος ήταν ο επικεφαλής της πιο επαναστατικής αστικής επέμβασης που έχει σχεδιαστεί στην πατρίδα του:

«Το έργο της Πλατείας Ελευθερίας είναι αντίδοτο στη ροή της εποχής μας. Είμαι συγκινημένος και περήφανος που τα καταφέραμε. Ένα περιβάλλον που μπορεί κανείς να το δει από ψηλά, να το περιηγηθεί από κοντά ή να βυθιστεί μέσα του».

Η νέα όψη της πλατείας αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα διαμόρφωσης συγκοινωνιακού κόμβου και κοινωνικής διάδρασης, δίνοντας ταυτόχρονα μια νέα ταυτότητα στο αστικό τοπίο της Λευκωσίας και το «πάντρεμα» της ιστορίας με την σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι αυτό ακριβώς το στοιχείο που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

«Πλατεία και ενετικά τείχη βρίσκουν αρμονία μέσα από την επανερμηνεία της υπόστασης του τείχους ως πολιτιστικού μνημείου και τη ρευστότητα που πρόσθεσε η γέφυρα της πλατείας. Μέσα από τη συνύπαρξη συμπληρώνει και υποστηρίζει το καθένα την υπόσταση του άλλου».

Οραματίζεται μια νέα αρχιτεκτονική ταυτότητα για την Κύπρο; Ο κ. Πασάς, στη συνέντευξή του στο must μιλάει για ένα περιβάλλον με πολλές δυνατότητες σε αρχιτεκτονικό επίπεδο.

«Η Κύπρος μπορεί να γίνει ένας αρχιτεκτονικός παράδεισος με πράσινες και προηγμένες πόλεις. Στη Λεμεσό θα μπορούσε να γίνει μια πιο μετριασμένη και συνεχής μετάβαση σε ύψος και πυκνότητα, με ταυτόχρονη προσαρμογή της υποδομής».

Ο επιτυχημένος Κύπριος αρχιτέκτονας, μιλά μεταξύ άλλων για το πως διαμορφώνεται η αρχιεκτονική από τις αλλαγές του οικοσυστήματος και εκτιμά ότι η πανδημία η οποία έχει αλλάξει την ανθρωπότητα θα επηρεάσει και την αρχιτεκτονική τέχνη:

«Μετά την πανδημία ίσως να υπάρξει και σημαντική αποκέντρωση από μεγάλα αστικά κέντρα».

Ο Κύπριος που βρίσκεται εδώ και 23 χρόνια σε μια σημαντική θέση σε ένα ηγετικό οργανισμό της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, μιλά για την εμβληματική δουλειά της Ζάχα Χαντίντ, τη συνεργασία του με την σπουδαία Ιρακινή – Βρετανή αρχιτεκτόνισσα, αλλά και για την επιθυμία του να συνεισφέρει στον τόπο του διδάσκοντας σε ένα κυπριακό πανεπιστήμιο.

Διαβάστε περισσότερα στο must Φεβρουαρίου που κυκλοφορεί με την Καθημερινή την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X