Η τρίτη δόση είναι εθελοντική και δεν θα έχει επιπτώσεις σε όποιον δεν την κάνει είτε στο safepass είτε στο greenpass του, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας λέγοντας ότι το πρωί επισκέφθηκε γηροκομείο στους Αγίους Ομολογητές όπου οι ηλικιωμένοι έκαναν την τρίτη δόση κατά του Covid 19. Είναι προσωπική επιλογή τους, πρόσθεσε - σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την διάσκεψη Τύπου για τα αποτελέσματα έρευνας για την στάση της κοινωνίας έναντι του εμβολιασμού, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται το αν θα ξεκινήσει και πώς, ο εμβολιασμός και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, πλην των ηλικιωμένων, και θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.
Πλαστά πιστοποιητικά και γιατροί
Για να επιβάλλει ποινές ο ΠΙΣ σε γιατρούς πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και αυτό είδαν πριν μερικές εβδομάδες στην Νομική Υπηρεσία, ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλας απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις στους γιατρούς που δίνουν ψεύτικα πιστοποιητικά. «Περιμένουμε τις εισηγήσεις του ΠΙΣ για να εγκριθεί από την Βουλή», σημείωσε.
Για τις πειθαρχικές ποινές ο Υπουργός Υγείας είπε ότι και άλλα σώματα που αφορούν τον τομέα της υγείας, όπως οι φαρμακοποιοί, δεν έχουν τέτοιες ποινές. Μίλησε για καταγγελίες ασθενών που δεν εξυπηρετήθηκαν από φαρμακεία «για λόγους που είναι ανεπίτρεπτοι», ανέφερε λέγοντας ότι «και αυτοί οι επαγγελματίες που έχουν άδειες από το κράτος, πρέπει να λογοδοτούν με κάποιο τρόπο».
Στόχος με την Νομική Υπηρεσία, συνέχισε, είναι να υπάρχουν αυστηρές ποινές και να επιβάλλονται σε όλους τους επαγγελματίες που παρανομούν.
Ερωτηθείς στη συνέχεια είπε ότι η μια καταγγελία αφορούσε φαρμακείο που δεν εξυπηρέτησε ασθενή γιατί το μείγμα 2 φαρμάκων που ήθελε δεν ήταν αρκετά κερδοφόρο και χρειάστηκε να πάει σε 4 φαρμακεία για να εξυπηρετηθεί. Το περιστατικό, είπε, μετέφερε ο ίδιος στην Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακοποιών.
Μητροπολίτης Μόρφου
Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου κάνουν ζημιά, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία χάρη στους Μητροπολίτες, κάτι που δεν είχαμε τα τελευταία χρόνια».
Υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, πρόσθεσε, έχει οδηγηθεί στο δικαστήριο ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου και για τον Μητροπολίτη Μόρφου ο Γιώργος Σαββίδης τον ενημέρωσε πως «θα εφαρμοστούν οι νόμοι, όπως εφαρμόζονται για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Έρευνα
Το 20 – 30% των ατόμων που νόσησαν με Covid θα έχουν συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στα παιδιά το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο, ανέφερε ο ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής,Κωνσταντίνος Τσιούτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Δεν υπάρχει διαφορά κινδύνου ανάλογα με το φύλο αλλά διαφορά συμπτωμάτων που απαντώνται σε γυναίκες και άντρες, όπως είπε. Έφερε ως παράδειγμα πως στις γυναίκες εμφανίζονται συχνά συμπτώματα η τριχόπτωση (περίπου 2 μήνες μετά από σοβαρή νόηση),η διαταραχή κύκλου. Στους άντρες, πρόσθεσε, η επάνοδος είναι πιο αργή.
Όλα αυτά θα καταγραφούν με 18 δείκτες πριν και μετά την νόηση καλύπτοντας υγειονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό κομμάτι, σημείωσε και το μέλος της επιτροπής Κωνσταντίνος Φελλάς. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι με βάση και την νέα έρευνα θα μελετήσουν το πώς μπορούν να παρέχουν επιπλέον θεραπεία στους μετά Covid ασθενείς.
Σε μια περίοδο πανδημίας είναι φυσιολογικό οι πολίτες να χάνουν τον προσωπικό τους έλεγχο και καταλήγουν σε απλοϊκές θεωρίες για να διαχειριστείς την καθημερινότητά του, ανέφερε ο κ. Φελλάς απαντώντας σε άλλη ερώτηση. Η επιστήμη αναθεωρεί συνεχώς τα δεδομένα και ενέχει ένα είδος απαισιοδοξίας, γι’ αυτό και ο κόσμος στην προσπάθειά του να «πιαστεί από κάτι πιο σταθερό» αναζητεί σανίδα σωτηρίας σε τίτλους ειδήσεων και είναι επιρρεπής στην παραπληροφόρηση, πρόσθεσε.
Μια μικρή μερίδα πολιτών δεν διαχωρίζει το υγειονομικό από το πολιτικό κομμάτι και το εντάσσει στην γενικότερη κριτική έναντι της κυβέρνησης, εξήγησε ο κ. Φελλάς απαντώντας άλλη ερώτηση για τα ευρήματα της έρευνας.
Για το αν άργησε η έρευνα αφού ο διχασμός στην κοινωνία υπάρχει εδώ και καιρό, ο Κωνσταντίνος Φελλάς είπε ότι βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, χαιρέτισε την διεξαγωγή της έρευνας λέγοντας ότι έγινε στην κατάλληλη χρονική περίοδο για να ενισχύσει την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης.
Θεωρεί σημαντική επίσης την συνεργασία με τους ασθενείς, την ΟΣΑΚ, και την επιστημονική ομάδα.
Στην ερώτηση για φάρμακο έναντι της πανδημίας, ο καθηγητής Χρήστος Πέτρου είπε ότι δεν υπάρχει από το στόμα θεραπεία κατά του κορωνοϊού ακόμη, οι έρευνες είναι οριακά στην φάση δύο. Η συζήτηση για θεραπεία για μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι πανάκεια, είναι περιορισμένη θεραπεία και αφορά ενδονοσοκομειακή θεραπεία για όσους έχουν μέτρια προς σοβαρή συμπτωματολογία. «Δεν κάνει για όλους».
Έχουμε τα εμβόλια, πρόσθεσε, και τα όποια φάρμακα θα έρθουν μετά συμπληρωματικά.
Ερωτηθείς για τον ΟΚΥΠΥ Και τον σχεδιασμό για επαναλειτουργία όλων των τμημάτων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι έχει επικοινωνήσει τις τελευταίες ημέρες με την ηγεσία του ΟΚΥΠΥ και τον ενημέρωσαν πως έχουν αρχίσει τον σχεδιασμό για επαναφορά των νοσοκομείων σε κανονικές συνθήκες. Συμφώνησαν, ανέφερε, την ερχόμενη εβδομάδα να στείλουν γραπτώς τον σχεδιασμό αυτό.
ΟΣΑΚ και ΓεΣΥ
Σε ερώτηση προς τον Δημήτρη Λαμπριανίδη της ΟΣΑΚ για την αντιπαράθεση μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ποια είναι η θέση της ΟΣΑΚ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης των ασθενών απάντησε ότι η απόφαση για να ξεκινήσει το ΓεΣΥ ήταν απαραίτητη. Ήταν μια χαλάρωση που έπρεπε να δοθεί για να ξεκινήσει η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στη χώρα μας, πρόσθεσε. «Πλέον όμως τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία», κατέληξε.