Γιώργος Γκαρακλίδης
Ο υπερκαταναλωτισμός ως όρος θα μπορούσε να μας πάρει δεκάδες χιλιάδες χρόνια πίσω, ίσως απ ' όταν πρωτοεμφανίστηκε ο άνθρωπος. Στις μέρες μας βέβαια ο υπερκαταναλωτισμός φαίνεται να έχει αποκτήσει status, κύρος και μια τεράστια συλλογή λόγων που τον έχουν «κανονικοποιήσει» πίσω από έννοιες όπως κοινωνική καταξίωση, επαγγελματική επιτυχία και «ταμπέλες» όπως μεγιστάνας, αυτόνομος επαγγελματίας και τα συναφή. Από την άλλη, απόρροια του καταναλωτισμού είναι βέβαια και ο φόβος της αδράνειας γνωστός και ως F.O.M.O (Fear Of Missing Out).
Με λίγα λόγια μιλάμε για τις ενοχές που ενδεχομένως να νιώθει κάποιος όταν παρατηρεί όσα κάνει ο περίγυρός σε θέματα δραστηριοτήτων, ευκαιριών και συγκυριών και μπαίνει στη διαδικασία σύγκρισης με την αίσθηση της ανεπάρκειας να «φουντώνει» μέσα του. Όταν κάποιος μπει στο τρυπάκι της σύγκρισης τότε είναι που ουσιαστικά ξεπερνάει τα όρια και αισθάνεται «λίγος» μπροστά σε οποιονδήποτε άλλο που κατά τη γνώμη του μπορεί να έχει πιο «ενδιαφέρουσα» ζωή.
Εν ολίγοις ο φόβος της αδράνεις κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται πως οι ευκαιρίες χάνονται μπροστά του ενώ κάθε φορά η αίσθηση τροφοδοτείται και ενισχύεται όλο και περισσότερο.
Ο φόβος της αδράνειας δεν αφήνει τον άνθρωπο να σκεφτεί λογικά και εν τέλει να δράσει αναλόγως αφού τον κρατάει «αιχμάλωτο» στη σκέψη πως απλώς δεν είναι ικανός να αρπάξει τις ευκαιρίες που ενδεχομένως να του παρουσιάζονται και επαναπαύεται στις δάφνες του και σ' έναν τέτοιο τρόπο σκέψης με την αδράνεια να τον περικλείει.
Δείτε στην συνέχεια 5 διαφορετικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τον φόβο της αδράνειας:
1.Χαλαρώστε. Πραγματικά όμως.
Ό,τι και να σημαίνει αυτό, προσπαθήστε να χαλαρώσετε είτε στο κρεβάτι, είτε στον καναπέ, είτε με το chihuahua σας είτε παρέα με ένα καλό βιβλίο είτε ακόμη και με φίλους. Μη διστάζετε να χαλαρώσετε νιώθωντας ότι μένετε πίσω σε κάτι άλλο. Πιστεύετε πραγματικά ότι θα έχει σημασία στο μετέπειτα;
2. Δεχτείτε το γεγονός ΄ότι δεν μπορείτε να τα έχετε όλα.
Ούτε είστε υπερήρωες ούτε και φτιαχτήκατε για να γίνετε. Είστε άνθρωποι με αισθήματα, κόπωση, χαλάρωση και όλα όσα συνθέτουν την ανθρώπινη υπόστασή σας. Δεν μπορείτε να τα κάνετε ή να τα έχετε όλα απλώς για να νιώθετε «γεμάτοι» γιατί αυτή η αίσθηση εξασθενεί τόσο εύκολα όσο όταν αγοράζετε νέα παπούτσια και σας «περνάει» ο ενθουσιασμός στο 24ωρο.
3. Πείτε «ευχαριστώ» στον εαυτό σας κι ευχαριστηθείτε το.
Ακούγεται σύνθετο αλλά ξυπνήστε ένα πρωί και πηγαίνετε μια βόλτα, ένα χαλαρό περπάτημα χωρίς κάποιο στόχο, χωρίς να είναι για να χάσετε εκείνα τα περιττά παχάκια ή για να είστε fit ή για οτιδήποτε άλλο. Ξεχάστε για λίγο τους προσωπικούς σας στόχους και επικεντρωθείτε στο να απολαύσετε μια ωραία βόλτα με καλή παρέα, ίσως πρόγευμα στο μπαλκόνι ή την αυλή, κάτι μονάχα για εσάς και τον εαυτό σας. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στον εγωκεντρισμό και την αγάπη προς τον εαυτό μας.
4. Αρχίστε να κάνετε λίγο πιο πολύ αυτά που αγαπάτε.
Η διαχείριση του χρόνου στις μέρες μας ακούγεται μάλλον ουτοπικό ακόμη και ως αναφορά. Βέβαια, από την άλλη είναι πολύ σημαντικό να αρχίσετε να επενδύετε στον εαυτό σας που αυτομάτως σημαίνει να επιδίδεστε σε δραστηριότητες που πραγματικά αγαπάτε. Είτε είναι το διάβασμα ρομάντζου είτε το ποδόσφαιρο, το γυμναστήριο, οι ταινίες μυστηρίου, η επεξεργασία φωτογραφιών, το διάβασμα, οι ξένες γλώσσες, η μουσική και πάει διαλαλώντας όχι απλά λέγοντας γιατί πολύ απλά η λίστα είναι απύθμενη, απλά κάντε το και κάντε το και περισσότερο και καλύτερα από την προηγούμενη φορά. Επενδύστε στον εαυτό σας διότι κατά βάση είστε οι μόνοι που θα αποφασίσετε για το πώς θα εξελιχθεί μια τέτοια επένδυση.
5. Ζήστε.
Μην πάρετε τη συμβουλή αυτή ως το tip νούμερο πέντε. Δεν παίζουμε με τα νούμερα εδώ ούτως ή άλλως. Σε αυτό το... πέμπτο σημείο συμπεριλαμβάνονται, ως ένα συνονθύλευμα ιδεών, όλα τα παραπάνω και μετουσιώνονται σε πράξη. Ζήστε ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για εσάς. Κι αυτό για να μην σας μπει ποτέ η υποψία στο με΄λλον ότι ίσως να μη ζήσατε όσο θα' πρεπε αλλά απλώς υπήρξατε κατά διαστήματα. Εκείνο θα είναι το απωθημένο που ενδεχομένως να σας «τρώει» τη σκέψη. Ζήστε ΄όσο μπορείτε καλύτερα κι ό,τι αυτό συνεπάγεται για εσάς. Ίσως τύχει να θυμηθείτε αυτές τις γραμμές στην πορεία.
Η ύπουλη αυτή κατάσταση του F.O.M.O μας «εγκλωβίζει» σε μια πραγματικότητα που ουσιαστικά δεν υπάρχει και μας αγχώνει για πράγματα που δεν βρίσκονται στη δική μας σφαίρα ελέγχου κι όλα αυτά χωρίς λόγο και χωρίς αιτία. Αν νιώθετε πως σας «ροκανίζει» την καθημερινότητα και πιθανότατα τη σκέψη ακολουθήστε κάποιες από τις συμβουλές αλλα πριν βεβαιωθείτε ότι θέλετε να το σταματήσετε. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση η τρύπα στο νερό θα' ναι πολύ «μικρή» ως έκφραση για να αποτυπώσει την πραγματικότητα. Σας εμπιστευόμαστε!