ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Μακρυμάνικο bodycon φόρεμα και μποτάκια
 

Έρευνα: Οι συνωμοσιολόγοι, ο «κατασκευασμένος» ιός και η ψυχολογία

Ανησυχητικά είναι τα πορίσματα έρευνας του δρ. Μάριου Κωνσταντίνου σε Ελλάδας και Κύπρο για τον covid 19 και τους συνωμοσιολόγους.

Της Έλενας Αποστόλου

Εν καιρώ καραντίνας και εγκλεισμού των ανθρώπων στα σπίτια τους και οι πολλές ώρες που περνάνε στο διαδίκτυο δημιούργησε ένα απίστευτο «κύμα» συνωμοσιολογιών και έχει στηθεί ένα πανηγύρι παραποληροφόρησης κυρίως στα social media. Μια πλανητική συνωμοσιολογική σκέψη εκτρέφεται μπροστά σε μια κρίση που θίγει θεμελιώδεις αξίες και έχει ταράξει την παγκόσμια οικονομία.

Σενάρια επί σεναρίων μαζί με πληθώρα fake news γύρω από την πανδημία δίνουν τάχα «απαντήσεις» στο τι «κρύβεται» πίσω από τον ιό που προκαλεί τον θάνατο ανυπεράσπιστων πολιτών σε όλη την υφήλιο.

Δυστυχώς το «κύμα» έχει παρασύρει πολλούς που πιστεύουν ότι μαζί με το εμβόλιο κατά του covid 19 θα μας βάλουν μέσα στον οργανισμό μας και το τσιπάκι του Aντίχριστου για να μας ελέγχουν. Ότι οι Αμερικάνοι σκορπίσανε τον κορωνοϊό στην Κίνα διότι θέλουν να χτυπήσουν την οικονομία της και να ελέγχουν την τεχνολογία 5G, ενώ η απλή λογική λέει ότι, αν τον κατασκεύαζαν οι Αμερικανοί θα είχαν κατασκευάσει και το αντίδοτό του. Σήμερα η Αμερική αποδεικνύεται η πιο ανίσχυρη χώρα του κόσμου στην αντιμετώπιση του ιού. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι ο ιός είναι δημιούργημα σε εργαστήριο των Κινέζων, παρά τις υποδείξεις του ΠΟΥ και η παραπληροφόρηση δίνει και παίρνει. Ακόμη και ο Μπιλ Γκέητς της Microsoft, αποδεδειγμένα φιλάνθρωπος, δέχεται επίθεση ότι δημιούργησε τον κορωνοϊό για να επωφεληθεί από την κρίση.

Σε διαδικτυακή έρευνά του ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και εγγεγραμένος Κλινικός ψυχολόγος, δρ. Μάριος Κωνσταντίνου, με δείγμα 1001 ατόμων από Ελλάδα και Κύπρο τον Απρίλιο του 2020, υπογραμμίζει στο πόρισμά του πως παρόλο που το δείγμα ήταν μορφωμένο (περίπου 90% είχαν πτυχίο ή ανώτερη μόρφωση) και νεαρό (μέση ηλικία 35 ετών περίπου) εντούτοις υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που πίστευαν σε συνωμοσιολογίες. Για παράδειγμα:

*Ένα 12% του δείγματος δεν πιστεύει ότι υπάρχει ο κορωνοιός
*47% πιστεύουν ότι το εμβόλιο προϋπήρχε και θα δοθεί μόνο άμα κολλήσουν εκατομμύρια
*33% πιστεύουν ότι οι θάνατοι στην Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ είναι πολύ λιγότεροι από όσοι αναφέρονται στις ειδήσεις
*15% πιστεύουν ότι κανένας δεν πέθανε από τον ιό στα αλήθεια
*30% πιστεύουν ότι όποιος πέθανε από τον ιό απλά θα πέθαινε σύντομα έτσι και αλλιώς
*32% λένε πως οι ηγέτες κρατών είναι μέρος της συνωμοσίας να μας κρατήσουν σπίτι για να περάσουν άδικες και καταστροφικές για τον κόσμο νομοθεσίες
*48% πιστεύουν ότι ο ιός είναι η προσπάθεια κάποιων να μειώσουν τον πληθυσμό της γής
*60% πιστεύουν ότι ο ιός είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα
Φαίνεται επίσης ότι: Όσο δυνατότερη είναι η πίστη σε συνωμοσιολογίες τόσο πιο χαμηλή είναι η θέληση να ακολουθηθούν οι κανονισμοί για κοινωνικό περιορισμό. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα του δρ. Κωνσταντίνου, δυνατότερη πίστη σε συνωμοσιολογίες συνδέεται με χαμηλότερη εμπιστοσύνη στην επιστήμη και την δύναμη της να λύσει το πρόβλημα του κορωνοιού.
Η ψυχολογική κατάσταση των ατόμων:
*74% δηλώνουν σημαντικό άγχος σε σχέση με τον ιό
*48% δηλώνουν σημαντική μελαγχολία σε σχέση με τον ιό
*56% δηλώνουν ότι δεν ελπίζουν πολλά για το τι θα ξημερώσει αύριο
*45% δηλώνουν ότι τα νεύρα τους πάνε να σπάσουν
*Μόνο τα άτομα που δηλώνουν ότι τα νεύρα τους πάνε να σπάσουν έχουν ψηλότερη πιθανότητα όμως να είναι στην ομάδα των συνωμοσιολόγων.

Η έρευνα κατέδειξε επίσης, πως δυστυχώς ένα 27% του συνόλου λαμβάνει τις ειδήσεις του κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ψυχαγωγικές ιστοσελίδες, ή ότι ακούσουν από τους φίλους τους, ενώ 4% του συνόλου δεν ενδιαφέρεται καθόλου για ειδήσεις. Οπόταν έχουμε 31% του κόσμου να μην λαμβάνει ειδήσεις από έγκυρες πηγές και μάλιστα αυτό να συνδέεται με ψηλότερη πιθανότητα συνωμοσιολογίας.

Τα αποτελέσματα τα οποία είναι τα πρώτα πριν διενεργηθούν περαιτέρω στατιστικές αναλύσεις, αναμένεται να δημοσιευτούν σύντομα σε επιστημονικό περιοδικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση