ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Midi φούστα, πουκάμισο και μπότες
 

Γλώσσα του σώματος: Η υποκειμενική ματιά της κίνησης

Εάν σας έλεγα ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται;

Η πιο international (παγκόσμια) αναγνωρίσιμη γλώσσα. Η εμπιστοσύνη στην ορθή κατανόηση της εμπίπτει στον καθένα από εμάς αποκλειστικά. Αν υπάρχουν γενικά αποδεκτοί όροι; Ναι. Όμως όλοι τους μπορούν να καταρριφθούν μέσα από την Επιστήμη. Όλα είναι κύκλος, έτσι και σε αυτό το θέμα, η Ψυχολογία μας διδάσκει ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα μπορούν να αλλάξουν μέσα από την υποκειμενικότητα (εξαρτάται από το άτομο).

Για να καταλάβουμε την βαρύτητά της θα πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες (θετικές και αρνητικές συναισθηματικά) που μπορεί να επιφέρει στον συνομιλητή μας. Αρχικά ας αποδεχτούμε το γεγονός ότι όλα τα άτομα που συμμετέχουν στην επαφή γίνονται ταυτόχρονα πομποί (αυτοί που στέλνουν το μήνυμα) είτε δέκτες (αυτοί που λαμβάνουν το μήνυμα), χωρίς απαραίτητα να υπάρχει μεταξύ τους λεκτική επικοινωνία.

Καλό θα ήταν να δεχτούμε και ένα δεύτερο σημείο. Οι κινήσεις του σώματος (χειρονομίες, εκφράσεις του προσώπου, εμφάνιση, επαφή με τα μάτια, επαφή με το άγγιγμα, κινήσεις του κεφαλιού, αίσθηση του προσωπικού χώρου κ.ά.) γίνονται και εκφράζονται κατά πλειοψηφία υποσυνείδητα / ασυνείδητα. Τι σημαίνει; ότι οι αντιδράσεις μας κατά κάποιον τρόπο είναι «αυτοματοποιημένες» και εχτός εάν είναι προσχεδιασμένες είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Στην ολότητά τους μιλάμε για χρονικές αντιδράσεις σε milliseconds.
Η λογική πίσω από την επιστήμη αφορά την ευρεία κατανόηση κάποιον συχνά εμφανιζόμενων εκφράσεων σε παρόμοιες καταστάσεις (π.χ. ψέμα, έρωτα, αγάπη, θλίψη, ντροπή), όμως αυτό που της λείπει είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.

Εάν σας έλεγα ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται;

Εξαιτίας αυτού, η Ψυχολογία κατάφερε να αφομοιώσει στην εξέλιξη των χρόνων την γνώση για την Συναισθηματική Νοημοσύνη. Οι 2 αυτοί πυλώνες συνεργάζονται στην ολότητά τους προσφέροντας την ίσως αντικειμενικότερη άποψη για το θέμα μας. Ο λόγος βασίζεται στο γεγονός ότι η γλώσσα του σώματος μπορεί να «διαβαστεί» διαφορετικά από τον καθένα από εμάς, χρίζοντάς μας ικανούς μέσα από την ανάπτυξη της Σ.Ν να αντιληφθούμε τι πραγματικά θέλει να «πει» ο συνομιλητής μας (ισχύει και το αντίθετο, τί θέλουμε να «πούμε» εμείς στο συνομιλητή μας).

Μέσα από την μάθηση, το άτομο εφοδιάζεται με όπλα που κανένα βιβλίο how-to δεν θα μπορέσει να του δώσει. Αυτοί είναι κυρίως οι παράμετροι που ακόμα και εν έτη 2021 δεν έχει καταφέρει κανένας να ξεκαθαρίσει τι πραγματικά σημαίνουν τα συναισθήματα σε αριθμούς. Ναι, ξέρουμε για την αύξηση των καρδιακών παλμών, για την εφίδρωση, για την διαστολή της κόρης του ματιού, όμως αυτά τα «συμπτώματα» μπορεί να προκύψουν μέσα από διάφορες καταστάσεις και όχι μία συγκεκριμένη.

Εάν θέλετε λοιπόν να «διαφωτιστείτε» επι του θέματος, πείστε τον εαυτό σας να επενδύσει πιο βαθιά στη γνώση και όχι «επιφανειακά» γιατί στο τέλος it will be worth it!

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση