ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: red mini dress με γόβες και bow στα μαλλιά
 

Παθολογική ζήλια: Η διαφορά μεταξύ ενδιαφέροντος και εμμονής

Όταν όλα μοιάζουν ύποπτα

newsroom must

Συγκλονισμένη παραμένει η Ρόδος και όχι μόνο από τη στυγερή δολοφονία της 32χρονης Δώρας και τις αποκαλύψεις που έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι γονείς της και βάση αυτών, η νεαρή εκπαιδευτικός δεχόταν εδώ και καιρό έντονες σκηνές ζηλοτυπίας από τον πρώην σύντροφό της.

«'Εγώ δεν θέλω να βγαίνεις, δεν θέλω να πηγαίνεις εκεί'...Την παρακολουθούσε. Ήξερε τι ώρα σχολάει και την περίμενε έξω από το σπίτι της φίλη της. Της είχε στήσει καρτέρι. Τις τελευταίες μέρες τον φοβόταν πολύ» σχολίασε η τραγική μητέρα σε ρεπορτάζ του Mega, ενώ αποκάλυψε πως η αδικοχαμένη κοπέλα της εκμυστηρεύτηκε πως ήθελε να χωρίσει λίγο μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές. Μεταξύ άλλων, η μητέρα του θύματος ανέφερε πως ο πρώην σύντροφος της Δώρας της έλεγε «δεν θέλω να βλέπεις τηλεόραση μόνη σου. Θέλω όταν πάω για ύπνο να κοιμάσαι». Αυτά αποτελούν μονάχα μερικά παραδείγματα από τις σκηνές ζηλοτυπίας που έφερε στην δημοσιότητα η μητέρα του θύματος και μάς θυμίσε πως αυτός αποτελεί ο Γολγοθάς πολλών γυναικών. Με αφορμή τα όσα συνέβησαν πρόσφατα, εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα θέμα και να ξεκαθαρίσουμε πως μεταξύ του ενδιαφέροντος και της ζήλιας υπάρχει μια λεπτή γραμμή που ίσως καταγραφεί μοιραία, όπως έγινε και σε αυτή την περίπτωση.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με τον Ραζμίκ Αγαμπατιάν στο planbemag.gr, η ζήλια είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα μεταξύ δυο ανθρώπων που συνδέονται ερωτικά και θέλουν να διασφαλίσουν ο καθένας, από την πλευρά του, την αποκλειστικότητα στη σχέση. Η ζήλεια, αρκετές φορές λειτουργεί θετικά, αφού μέσω αυτής εκδηλώνεται το ενδιαφέρον του ενός προς τον άλλον και παράλληλα μαρτυράται η αγάπη, η εκτίμηση, η τρυφερότητα και η υγιής δέσμευση. Αν το συναίσθημα βρίσκεται εντός ορίων, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τι εννοούμε εντός ορίων; Αν για παράδειγμα ένα ζευγάρι βρεθεί σε κάποιο κέντρο διασκέδασης και ένα άλλο πρόσωπο πχ φλερτάρει αδιάκοπα την γυναίκα, τότο ο σύντροφός τςη είναι λογικό να ζηλέψει στιγμιαία. Το συναίσθημα αυτό, θα εξαφανιστεί μόλις οι δύο τους μιλήσουν και εφόσον ο σύντροφος αντιληφθεί πως μεταξύ εκείνου και της γυναίκας του υπάρχει εμπιστοσύνη και αγάπη. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, κατά τις οποίες η ζήλια εκφράζεται μέσα από ασφυκτικό έλεγχο και κτητικότατα και προφανώς, δεν αποτελεί έκφραση αγάπης.

Σύμφωνα με τον Froyd, υπάρχουν τρία είδη ζήλιας: η φυσιολογική, η νευρωτική και η παθολογική.

• Τη φυσιολογική ζήλια την αισθάνονται λίγο-πολύ όλοι οι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους και προκαλείται από τη συμπεριφορά κάποιου τρίτου.

• Η νευρωτική ζήλια εμφανίζεται σε υπερευαίσθητα άτομα και, συνήθως, βασίζεται σε βαθιά ριζωμένα αισθήματα ενοχής και στον μηχανισμό άμυνας που ονομάζεται “προβολή” (η πράξη τού να “προβάλλουμε” τα δικά μας αρνητικά ή κοινωνικώς μη αποδεκτά συναισθήματα σε κάποιον άλλο, π.χ. τις ενοχές μας για το ότι έχουμε πει ψέματα, κατηγορώντας τον άλλο ότι δεν είναι ειλικρινής).

• Η παθολογική ή αρρωστημένη ζήλια ξεπερνά τα όρια του κοινωνικά αποδεκτού και σχετίζεται σχεδόν αποκλειστικά με την επίμονη ιδέα της απιστίας. Αυτή η παράλογη, παθολογική συμπεριφορά προκαλεί καχυποψία, ανασφάλεια, θυμό, απογοήτευση και κατάθλιψη στο ζευγάρι. Συνθλίβει τον έρωτα και, συχνά, καταλήγει σε επιθετικότητα. “Οι άνθρωποι που εμφανίζουν τέτοιου είδους νοσηρότητα, χάνουν τον έλεγχο και συχνά αναπτύσσουν παρανοϊκές ιδέες που καταλήγουν σε ζηλοτυπικό παραλήρημα”, εξηγεί η κα Αθανασία Σκαρβελάκη, Ψυχολόγος MSc. Το άτομο που βιώνει αυτό το βασανιστικό συναίσθημα, αισθάνεται συνήθως μειονεκτικά απέναντι στον σύντροφό του – ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται. Το αποτέλεσμα είναι να “ψάχνει” διαρκώς, προκειμένου να βρει πειστήρια και αποδείξεις για την υποτιθέμενη απιστία. Μέσα από αυτή τη διαστρεβλωμένη οπτική, παρεξηγεί και παρερμηνεύει τη συμπεριφορά του συντρόφου του, ταλαιπωρώντας τελικά και εκείνον.

Photo by Salman Hossain Saif on Unsplash

 

Είναι η παθολογική ζήλια επικίνδυνη;

Η παθολογική ζήλια αν και σαφώς καθιστά την σχέση και την συμβίωση πιεστική και δύσκολη, πιθανότατα να έχει και πιο επικίνδυνες πτυχές. Μεταξύ αυτών είναι η σωματική και λεκτική βία, ενώ σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει και σε εγκλήματα, με τους θύτες να δηλώνουν πως “τυφλώθηκαν” από τη ζήλια τους και έπραξαν κατά αυτό τον βάναυσο τρόπο. Το άτομο που ζηλεύει παθολογικά, φαντάζεται καταστάσεις που δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα και μπορεί να δράσει με απρόβλεπτους τρόπους ώστε -στο μυαλό του- να αποτρέψει το ενδεχόμενο εξαπάτησης ή απιστίας.

Πώς να χειριστείς έναν σύντροφο που σε ζηλεύει και τι να κάνεις
Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις αν ο σύντροφός σου ζηλεύει παθολογικά είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Χρειάζεσαι σωστή καθοδήγηση, οπότε επικοινώνησε αμέσως με έναν ειδικό σύμβουλο σχέσεων ή ψυχολόγο για να δεις τι βήματα θα ακολουθήσεις. Στην περίπτωση που έχεις συζήτησή την κατάσταση με τον σύντροφό σου και εφόσον εκείνος αναγνωρίζει το πρόβλημά του και είναι διατεθειμένος να το δουλέψει, μπορείτε να επισκεφτείτε μαζί έναν σύμβουλο και να βρείτε τη λύση. Αν πρόκειται για πρώην σου, πέρα από την επίσκεψη σε ειδικό, καλό είναι να ζητήσεις και περιοριστικά μέτρα από την αστυνομία.

Αν τώρα τα πράγματα είναι λίγο πιο ήπια και δεν βλέπεις πως η κατάσταση είναι εκτός ορίων, τότε προσπάθησε να αναγνωρίσεις το πρόβλημα και να το συζητήσεις με τον σύντροφό σου. Έπειτα, ξεκαθάρισε την κατάσταση και ζήτησέ το να δεσμευτεί στο ότι θα δουλέψει την ζήλια που νιώθει και θα προσπαθήσει μέρα με την μέρα να φέρεται καλύτερα. Καλό είναι να του ζητήσεις να ορίσετε ένα δικό σας σήμα «κινδύνου», το οποίο θα χρησιμοποιείται και οι δύο όταν η ζήλια αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη και ενοχλητική. Επιβάλλεται να μην αλλάξεις την συμπεριφορά σου και να μην καταπιεστείς με την ελπίδα ότι από μόνος του θα αλλάξει. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να τον κάνεις να αντιληφθεί τα όσα νιώθεις, χωρίς να αντιδράς με θυμό - αφού ενδεχομένως να αποβεί μοιραίο. Τέλος, καλό είναι να χειριστείς λεπτά το θέμα αν έχεις στην ζωή κάποιο πρόσωπο που το ζηλεύει, ενώ παράλληλα να μην αποκλείεις δραστηριότητες και φίλους από την ζωή σου.

Να θυμάσαι πως η εκδήλωση ακραίων συμπεριφορών δεν αποτελεί απόδειξη υπερβολικής αγάπης. Αντίθετα, πρόκειται για ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα το οποίο απαιτεί βοήθεια ειδικού.

Photo by Artem Maltsev on Unsplash

 Με πληροφορίες από planbemag.gr, maxmag.gr, psychologynow.gr, dynamikhgynaika.gr και iatronet.gr

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση

X