ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: red mini dress με γόβες και bow στα μαλλιά
 

Πώς είναι η ζωή σε μια από τις χώρες που δεν έχει πληγεί από τον κορωνοϊό

Τεράστιες πόλεις και χώρες έχουν προχωρήσει σε lockdown και οι περισσότεροι βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους.

O κορωνοϊός κατάφερε να χτυπήσει σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη μας. Τεράστιες πόλεις και χώρες έχουν προχωρήσει σε lockdown και οι περισσότεροι βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Πώς είναι όμως η ζωή σε μια από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει φτάσει ακόμα ο κορωνοϊός; Πρόκειται για την νησιωτική χώρα Βανουάτου η οποία βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει 300.000 κατοίκους και 80 νησιά που βρέχονται από το νότιο Ειρηνικό 1.800 χιλιόμετρα ανατολικά της Αυστραλίας. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει μέχρι στιγμής αποφύγει τον εφιάλτη του κορωνοϊού όμως βρίσκεται σε αρκετά ευάλωτη θέση λόγω των αδύναμων συστημάτων υγείας που έχει.

Η χώρα έκλεισε τα σύνορά της προληπτικά και την περασμένη Κυριακή 62 επισκέπτες κατάφεραν να αναχωρήσουν επιτέλους από το ξενοδοχείο όπου βρίσκονταν σε καραντίνα για 14 ημέρες υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Υγείας και να επιστέψουν στα σπίτια τους.
Γίνονται τεράστιες προσπάθειες για καθησύχαση του κόσμου όσον αφορά τις προμήθειες και τρόφιμα από το supermarket μιας και υπάρχει ανησυχία λόγω του ότι τα σύνορα έχουν κλείσει.

Η οικονομία της χώρας πάντως φαίνεται να περνάει κρίσει αφού ο κάδος της φιλοξενίας και του τουρισμού έχει πληγεί από τον κορωνοϊό ενώ παράγει το 40% του ΑΕΠ της χώρας. Με τα σύνορα κλειστά ο εθνικός αερομεταφορέας Air Vanuatu έχει σταματήσει τις πτήσεις και καθηλώσει τα αεροπλάνα, τα πλοία δεν φτάνουν στα λιμάνια, ενώ εστιατόρια και ξενοδοχεία έβαλαν λουκέτο από μόνα τους. Κάποια άλλα προσαρμόζονται στα περιοριστικά μέτρα και κλείνουν στις 19:30 αφού απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 21:00 μέχρι τις 4:00 τα ξημερώματα.

Στους δρόμους υπάρχουν πλαστικά δοχεία για απολύμανση των χεριών και στις τράπεζες και τα καταστήματα διαθέτουν στις εισόδους των καταστημάτων αντισηπτικά.

Αφού τα πλοία δεν φτάνουν στα λιμάνια σταμάτησαν οι εξαγωγές και η ανεργία αυξήθηκε. Παρόλα αυτά όπως αναφέρουν επιχειρηματίες στην Guardian, «Αν φτάσει εδώ ο κορωνοϊός θα επηρεάσει νομίζω τους γηραιότερους στη φαμίλια μου και θα ήταν θλιβερό να μην μπορώ να τους επισκέπτομαι στο νοσοκομείο»

Πρώην μέλος της Βουλής δήλωσε ότι «Ως πατέρας και πολίτης της χώρας αυτής ανησυχώ πάρα πολύ. Δεν διαθέτουμε υποδομές για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. Καλά καλά ούτε αρκετό νερό για να πλένουμε τα χέρια μας δεν έχουμε»

Εκπρόσωπος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης του Βανουάτου για τον κορωνοϊό ανέφερε ότι «Γνωρίζουμε πώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός κι αν λάβουμε υπόψη μας τον τρόπο ζωής μας και την κουλτούρα μας, ευνοούν τη διασπορά του. Αν φθάσει, θα φέρει την καταστροφή. Σ’ αυτή τη φάση πρέπει να κρατούμε κλειστά τα σύνορά μας. Φοβόμαστε ότι αν έλθει στο Βανουάτου θα εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και δεν διαθέτουμε τους πόρους και τις εγκαταστάσεις για να τον αντιμετωπίσουμε. Και το παραμικρό λάθος θα έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις».

Η χώρα περιμένει βοήθεια από την Κίνα η οποία υποσχέθηκε να στείλει μέχρι το τέλος του Απρίλη εξοπλισμό όπως αναπνευστήρες στην χώρα για να στηθεί μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Πορτ Βίλα. Το κεντρικό νοσοκομείο διαθέτει μόλις 20 κλίνες και «Αν φθάσει ένας ασθενής σε κρίσιμη κατάσταση διαθέτουμε μόλις δύο αναπνευστήρες σ’ ολόκληρη τη χώρα».

Οι γιατροί στα νοσοκομεία είναι ελάχιστοι μόλις 60 και οι περισσότεροι αποφοίτησαν πρόσφατα. Για να καλύψουν τα κενά στην χώρα προσλαμβάνονται νοσοκόμες από τα Νησιά του Σολομώντα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η χώρα χτυπήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον κυκλώνα «Χάρολντ» κατηγορίας 5 και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

Μπορεί η χώρα να είναι συνηθισμένη στις φυσικές καταστροφές όμως οι Αρχές ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το διπλό χτύπημα με τον κορωνοϊό.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X