ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της ΣΕΔΜΕΚ

Τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν την Δευτέρα, 11 Μαΐου, τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΕΔΜΕΚ), Γιώργος Ιωσηφίδης.

Ερωτηθείς αν τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν από την Δευτέρα, 11 του μηνός, τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, ο κ. Ιωσηφίδης είπε ότι από πλευράς οργάνωσης των σχολείων σε επίπεδο που αναλογεί ευθύνη και προγραμματισμός των Διευθύνσεων, «είμαι βέβαιος ότι τα σχολεία είναι έτοιμα».

Όπως είπε, η οργάνωση είναι πολυεπίπεδη, «αλλά στέκομαι σε τρεις κυρίως παραμέτρους: Είναι η οργάνωση των αιθουσών, των καθηγητικών συλλόγων και των χώρων της κάθε σχολικής μονάδας».

«Ήδη από την Πέμπτη φροντίσαμε ώστε σε κάθε αίθουσα να φύγουν τα περιττά θρανία και οι υπεράριθμες καρέκλες. Θα έχουμε 12 θρανία, με 12 καρέκλες σε απόσταση 1 μέτρο το θρανίο, όπως το προνοεί ο κανονισμός και 2 μέτρα από τον καθηγητή. Έχουν αδειάσει οι αίθουσες, έχουν ετοιμαστεί, έχουν μπει οι σημάνσεις στους διαδρόμους για απόσταση 2 μέτρων, έχουν τοποθετηθεί στους τοίχους στους διαδρόμους και εντός των αιθουσών, τα έντυπα, οι αφίσες, τις οποίες προνοούνται να αναρτηθούν. Προχωρήσαμε στο πολλαπλασιασμό των οδηγιών ή κάποιες τις κάναμε πιο απλοποιημένες για να είναι πιο κοντά στο επίπεδο των μαθητών, οι οποίες θα δοθούν την Δευτέρα, στους μαθητές», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, πως το άλλο επίπεδο προγραμματισμού, πολύ σοβαρό και πολύ δύσκολο που ήταν, χρονοβόρο και απαιτούσε πάρα πολλές ώρες εργασίας από πλευράς προγραμματιστών ήταν να εκδοθεί ένα νέο πρόγραμμα.

«Οι καθηγητές ειδοποιήθηκαν για το νέο τους πρόγραμμα και με οδηγίες του Υπουργείου θα πρέπει το κάθε σχολείο να αποστείλει sms ή και με άλλο ηλεκτρονικό τρόπο που έχουν όλα τα σχολεία, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, για τους οποίους μιλούμε ότι θα επανέλθουν την Δευτέρα, σε ποια ομάδα ανήκουν, διότι όπως ξέρετε οι μαθητές έχουν ομαδοποιηθεί , σε ομάδα Α και ομάδα Β και κάθε ομάδα έρχεται με αναλυτικό πρόγραμμα. Άρα, τη Δευτέρα υποδεχόμαστε τους μαθητές της Α΄ ομάδας και ταυτόχρονα, οι μαθητές για την Δευτέρα θα ειδοποιηθούν ακριβώς και για τον αριθμό της αίθουσας στην οποία θα πάνε την Α΄ περίοδο», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωσηφίδης είπε ότι το πρόγραμμα της Δευτέρας είναι κάπως διαφοροποιημένο, με την έννοια ότι άσχετα τι αντικείμενο διδάσκεται την Α΄ περίοδο, οι καθηγητές της Δευτέρας την Α΄ περίοδο θα αναλώσουν όλη την περίοδο και αν χρειάζεται και την Β΄ για να δώσουν σαφείς οδηγίες στα παιδιά για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται, τους κανόνες προσωπικής ασφάλειας και υγείας που πρέπει να τηρούν.

«Εκείνο το οποίο είναι το καθήκον μας εμάς τους εκπαιδευτικούς, αν θέλουμε να κερδίσουμε σε αυτό τον τομέα, είναι να καλλιεργήσουμε την προσωπική ευθύνη στους μαθητές ότι πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες που θα πάρουν γραπτώς ή θα τους δοθούν και προφορικά. Εάν οι μαθητές δεν αποκτήσουν αυτό το αίσθημα της ευθύνης και της συλλογικότητας, τότε είναι το ίδιο πράγμα που συμβαίνει με το ευρύτερο κοινό. Όποια μέτρα και να πάρουμε, αν δεν τηρούνται από το κοινό, δε θα πετύχουμε», πρόσθεσε.

Από πλευράς εξοπλισμού, συνέχισε ο κ. Ιωσηφίδης, όλες οι Σχολικές Εφορείες τους έχουν παραδώσει τα αντισηπτικά, έχουν παραλάβει και αριθμό από προστατευτικές μάσκες, καθώς και θερμόμετρο «για να μπορούμε να προχωρήσουμε στα μέτρα που προνοείται από το πρωτόκολλο».

«Άρα, νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους μαθητές», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους μαθητές που αναμένεται να προσέλθουν στις 21 Μαΐου, ο κ. Ιωσηφίδης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «εκεί που κάποιες αίθουσες ίσως δεν ετοιμαστήκαν, γιατί ξέρουμε ότι δε θα τις χρησιμοποιήσουμε γιατί έχουμε περιορισμένο αριθμό μαθητών, αν στις 21 Μαΐου επιστρέψουν και οι υπόλοιποι μαθητές θα διαμορφωθούν κατάλληλα και οι υπόλοιπες αίθουσες».

«Γίνεται πρόνοια ώστε να ορίσουμε χώρους στους μαθητές, ώστε το διάλειμμα να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους μαθητές σε πιο μικρούς αριθμούς, σε κάποιους συγκεκριμένους χώρους. Τα κυλικεία, που θα ήταν και το πρόβλημα του συνωστισμού εκεί, δε λειτουργούν. Άρα θα είναι αυτό θετικό προς αποφυγή του συνωστισμού μπροστά από τις θυρίδες των κυλικείων που θα σερβίρονται οι μαθητές», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν άλλα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν πριν από την επιστροφή των μαθητών, ο κ. Ιωσηφίδης είπε ότι έχουν ζητήσει επανειλημμένα από μαθητές, από γονείς να τους δηλώσουν ποιοι μαθητές είναι στην ευπαθή ομάδα Β΄, «ώστε να οργανωθούμε και να ξέρουμε και εμείς τον αριθμό έγκαιρα και να δούμε πως προχωρούμε με το πρόγραμμα στήριξης των μαθητών».

«Εμείς στείλαμε ανακοίνωση, παίρνουμε τηλέφωνα, αλλά αναμένω ότι την Δευτέρα θα μας παρουσιαστούν και κάποιες περιπτώσεις, κάποιοι μαθητές που ανήκουν σε αυτή την ομάδα ξαφνικά να μην παρουσιαστούν και θα τους ψάξουμε την Δευτέρα. Εμένα δε με ανησυχεί τούτο, απλά ξέρω την νοοτροπία που υπάρχει. Υπάρχει ένας εφησυχασμός, μια αμέλεια να το πω. Δευτέρα, Τρίτη το πολύ που θα μπουν τα πράγματα σε μια ομαλότητα θα το επιλύσουμε και αυτό», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωσηφίδης είπε, επιπρόσθετα, ότι πήραν οδηγίες και από τον Διευθυντή Μέσης, και είναι μια από τις δουλειές που πρέπει να κάνουν, να καταγράψουν σε ένα σχετικό φύλλο του Excel τους μαθητές που ανήκουν στην κατηγορία Α΄ και στην κατηγορία Β΄, και συνάμα να καταγράψουν τα παιδιά που έχουν γονείς ή συγγενείς πρώτου βαθμού είτε στην κατηγορία Α΄ είτε στην κατηγορία Β΄.

«Θα τα αποστείλουμε στο Υπουργείο και το Υπουργείο Παιδείας, όπως αντιλαμβάνομαι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα μας δώσει και πιο σαφείς οδηγίες για το πώς θα χειριστούμε αυτά τα παιδιά. Πρέπει να φανεί ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα και να δει συλλογικά το Υπουργείο ποιος θα πρέπει να είναι ο καθολικός τρόπος, ο ομοιόμορφος τρόπος που θα στηρίξουμε αυτά τα παιδιά», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X