Μαρία Σάββα
Το σοκολατένιο χρώμα της επιδερμίδας μας είναι συνώνυμο του καλοκαιριού. Μας ανεβάζει τη διάθεση, μας κάνει να νιώθουμε πιο όμορφες και το αναζητούμε από την πρώτη στιγμή που θα φορέσουμε κοντομάνικα μπλουζάκια. Ωστόσο, το μαύρισμα δεν κρατά για πάντα, κυρίως όταν σταματάμε την ηλιοθεραπεία.
Με το πέρασμα των ημερών, το μαύρισμα ξεθωριάζει και το δέρμα μας επανέρχεται στο φυσικό του χρώμα, κάτι που μας απογοητεύει. Αν και δεν είναι κυριολεκτική κατάθλιψη, η απογοήτευση μας βγαίνει προς τα έξω. Το μαύρισμα λοιπόν θα φύγει, εκτός αν συνεχίσουμε τα μπάνια. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να παρατείνουμε τη διάρκεια του.
Ακολουθούν έξι συμβουλές για να διατηρήσετε το μαύρισμά σας περισσότερο:
1.Ενυδάτωση του δέρματος Η διατήρηση της επιδερμίδας ενυδατωμένης είναι το πιο σημαντικό. Αποτρέπει την αφυδάτωση και το ξεφλούδισμα που αφαιρεί την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος μαζί με το μαύρισμα. Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα ή λάδι σώματος, ιδανικά μετά την ηλιοθεραπεία και το μπάνιο. Επίσης, το after sun βοηθά στην ενυδάτωση και διατηρεί το δέρμα λαμπερό.
2.Κρύο προς χλιαρό νερό στο μπάνιο Το ζεστό νερό αφυδατώνει το δέρμα και αφαιρεί τη φυσική του λιπαρότητα. Για να διατηρήσετε το μαύρισμα σας, προτιμήστε το χλιαρό προς κρύο νερό στο μπάνιο σας.
Photo by @staskaranikolaou
3.Ενυδατικό αφρόλουτρο Χρησιμοποιήστε ενυδατικά προϊόντα καθαρισμού που δεν αφυδατώνουν το δέρμα. Προτιμήστε αφρόλουτρα που περιέχουν argan oil και μην ξεχνάτε τη χρήση κρέμας ή λαδιού σώματος μετά το μπάνιο.
4.Ήπια απολέπιση Η ήπια απολέπιση δεν αφαιρεί το μαύρισμα, αλλά απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, διατηρώντας το δέρμα απαλό και λαμπερό. Κάντε απολέπιση μία φορά την εβδομάδα με ήπια προϊόντα.
5.Πάντα αντιηλιακό Το μαύρισμα μπορεί να μετατραπεί σε έγκαυμα αν δεν χρησιμοποιήσετε αντιηλιακή προστασία. Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, όχι μόνο στην παραλία αλλά και στις καθημερινές δραστηριότητες. Το καλύτερο και πιο μακράς διάρκειας μαύρισμα επιτυγχάνεται σιγά σιγά.
6.Διατροφή και εσωτερική ενυδάτωση Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του μαυρίσματος. Τροφές πλούσιες σε βήτα καροτένιο, βιταμίνη Α και τυροσίνη ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης, που είναι υπεύθυνη για το μαύρισμα. Ενδεικτικά, καρότο, μάνγκο, σπανάκι, γλυκοπατάτα και βερίκοκο βοηθούν στην επίτευξη και διατήρηση του μαυρίσματος.