ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

3+1 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την στέβια

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος για τη συγκεκριμένη γλυκαντική ουσία;

Σταύρη Φράγκου

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος για τη συγκεκριμένη γλυκαντική ουσία; Αληθεύει ότι υποκαθιστά τέλεια τη ζάχαρη, χωρίς να μας δίνει ούτε μια θερμίδα; 

Σίγουρα έχετε σίγουρα ακούσει για το φυτό στέβια και τη γλυκιά του γεύση, που ήρθε στη χώρα μας το 2011, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση της ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και ροφήματα. Η στέβια, έλαβε πολύ σύντομα μία θέση στη βιομηχανία τροφίμων, η οποία άρχισε να παράγει προϊόντα χρησιμοποιώντας - αντί για ζάχαρη - γλυκοζίτες στεβιόλης, το γλυκαντικό που προκύπτει από τα φύλλα του φυτού στέβια.  H Χαρά Μαλιώτη, Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές μάς δίνει βασικά στοιχεία για τη στέβια.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Η στέβια έχει φυτική προέλευση και συγκεκριμένα από ένα μικροσκοπικό θάμνο, γνωστό με την ονομασία «Stevia Rebaudiana Bertoni». Τα γλυκαντικά στέβια είναι φτιαγμένα από την εκχύλιση και την επεξεργασία των φύλλων αυτού φυτού και ονομάζονται γλυκοζίτες στεβιόλης. Διατίθενται στην αγορά ως «φυσική γλυκαντική ουσία» και απευθύνονται σε καταναλωτές που αναζητούν μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για τη ζάχαρη.

ΣΤΕΒΙΑ VS ΖΑΧΑΡΗ
Η χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία για πολλά χρόνια στην Ασία και τη Νότια Αμερική, από όπου προέρχεται και είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη - 200 ​​έως 300 φορές πιο γλυκιά, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες. Επίσης, δεν περιέχει καθόλουν θερμίδες, αντίθετα με την ζάχαρη που αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως ο οργανισμός μας δεν αποθηκεύει τους γλυκοζίτες στεβιόλης, οι οποίοι αποβάλλονται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό μας μέσω των κοπράνων και των ούρων.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by TRC Healthcare (@trchealthcare)


ΑΣΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Οι γλυκοζίτες στεβιόλης έχουν εγκριθεί για χρήση σε αναψυκτικά, ζεστά ροφήματα, μαρμελάδες, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κέικ, γλυκά και αλκοόλ, μεταξύ άλλων. Έχουν εγκριθεί από την ΕΕ το 2010, μετά από πλήρη ανάλυση όλων των διαθέσιμων στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η στέβια είναι ασφαλής για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Η EFSA κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι οι γλυκοζίτες της στεβιόλης δεν είναι καρκινογόνοι ούτε τοξικοί και δεν αποτελούν κίνδυνο στην εγκυμοσύνη, αλλά ούτε και σε παιδιά. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει δώσει στη στέβια το χαρακτηρισμό «GRAS» (Generally Recognized As Safe) που σημαίνει πως είναι «γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής». 


ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΟ;
Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη για τη στέβια είναι 4mg για κάθε κιλό του σωματικού μας βάρους. Η στέβια αποτελεί μια καλή εναλλακτική επιλογή, για ενήλικες και παιδιά που πάσχουν από διαβήτη, για όσους βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ή απλά για όσους προσέχουν την διατροφή τους. Επίσης, η στέβια μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στην ζαχαροπλαστική, καθώς μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μπισκότα, κέικ, γλυκίσματα, ακόμη και να κάνετε κοκτέιλ με στέβια για να αποφύγετε την χρήση ζάχαρης. Όμως, δεδομένου ότι η στέβια είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, οι συνταγές θα απαιτούν λιγότερο από αυτήν. Το ποσό της στέβια που χρησιμοποιείτε θα εξαρτηθεί από τη συνταγή. Ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού στέβια μπορεί να αντικαταστήσει μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη.

ΣΤΕΒΙΑ & ΥΓΕΙΑ
Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο), βιταμίνες Β (κυρίως νιασίνη) και φυτοθρεπτικά όπως η χλωροφύλλη και οι φυτικές στερόλες. Ο συνδυασμός και η αλληλεπίδραση των συστατικών αυτών της προσδίδουν επιπλέον ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία μας, που μέλλει όμως να αποδειχτούν ερευνητικά. Τα μέχρι τώρα απολύτως σίγουρα είναι ότι, αντίθετα με τη ζάχαρη, δεν ευνοεί ούτε τη δημιουργία τερηδόνας ούτε την ανάπτυξη του μύκητα Candida Albicans που προσβάλλει το έντερο.

Διατροφικό tip: 
Η στέβια αποτελεί άριστη επιλογή αντικατάστασης της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών για άτομα που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, φροντίζουν τη σιλουέτα τους ή πρέπει να ελέγχουν οπωσδήποτε την πρόσληψη σακχάρων και θερμίδων, όπως π.χ. οι διαβητικοί και οι παχύσαρκοι.

Μάθετε κι αυτό:
Χρησιμοποιήστε τη στέβια για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης, αλλά μην υπερβάλλετε στη χρήση της. Η ημερήσια κατανάλωση της καλό είναι να μην υπερβαίνει τα 4mg ανά κιλό σωματικού βάρους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν καταναλώνω στέβια θα χάσω κιλά;
Για να χάσει κάποιος κιλά, πρέπει οι θερμίδες που καταναλώνει να είναι λιγότερες από αυτές που ξοδεύει. Δεδομένου ότι κάποιος καταναλώνει στα περισσότερα του ροφήματα ζάχαρη και γλυκαντικά, αν τα αντικαταστήσει με στέβια, τότε θα μειώσει τις θερμίδες που καταναλώνει, αφού η στέβια δεν περιέχει καθόλου θερμίδες. Αν δεν μειώστε τις συνολικές σας θερμίδες, τότε η στέβια από μόνη της δεν μπορεί να προκαλέσει μείωση των κιλών.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X