newsroom must
Ένας στους δύο, επισκέπτεται καθημερινά τον φούρνο της γειτονιάς και προμηθεύεται ένα ωραίο, αφράτο και μυρωδάτο ψωμί για να συνοδεύσει το γεύμα του. Πολλές φορές όμως, καταλήγουμε να μην το καταναλώνουμε όλο, με αποτέλεσμα να μπαγιατεύει και να χάνει την φρεσκάδα που είχε στην αρχή! Η πρώτη σου σκέψη είναι να το πετάξεις στα σκουπίδια, αλλά πριν το κάνεις αυτό, άσε με να σου δείξω πως αλλιώς μπορείς να το αξιοποιήσεις με τον πιο ευφάνταστο τρόπο!
Οι αγαπημένες σε όλους μας Αυγοφέτες
Υλικά
Το μπαγιάτικο ψωμί που σου περίσσεψε
2-3 αυγά (εξαρτάται από το πόσες φέτες θα τηγανίσεις)
1 κούπα γάλα
λίγο βούτυρο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Κόβουμε το ψωμί σε μέτριες φέτες. Σ’ ένα μπολ χτυπάμε τ’ αυγά με το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτάμε τις φέτες στο μείγμα και τις αφήνουμε μέχρι να μουσκέψουν καλά. Τοποθετούμε ένα τηγάνι στην φωτιά και βάζουμε το βούτυρο ή το σπορέλαιο, αφήνοντας το να κάψει. Μόλις είναι έτοιμο, τηγανίζουμε τις φέτες μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα και από τις δύο πλευρές. Απολαμβάνουμε τις φέτες σκέτες ή με λίγο μέλι ή αλμυρές με υλικά της προτίμησής μας!
Κρουτόν για την σαλάτα
Υλικά
Μισή φρατζόλα ψωμί
4 κουταλιές της σούπας λάδι
Αλάτι
Ρίγανη
Θυμάρι, δυόσμο, βασιλικό (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Κόβουμε σε μπουκίτσες το ψωμί που έχει περισσέψει. Δεν πειράζει αν δεν έχουν ακριβώς το ίδιο σχήμα μεταξύ τους. Καλό όμως θα ήταν να έχουν το ίδιο μέγεθος ώστε να μπορούν να ψηθούν ομοιόμορφα στον φούρνο. Τοποθετούμε τις μπουκίτσες σ’ ένα ταψί και τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το αλάτι, την ρίγανη και τα υπόλοιπα ξερά μυρωδικά. Ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν για περίπου 5 λεπτά.
Κεφτεδάκια της τεμπέλας
Υλικά
800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί και μουσκεμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
Λίγο ξύδι από κρασί
1 αυγό
Λίγη ρίγανη και δυόσμο
Αλάτι και πιπέρι
Αλεύρι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη απλώνουμε τον κιμά και περιχύνουμε το ξύδι. Κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας, σκεπάζουμε και αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο για να «ξεκουραστεί» ο κιμάς. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μπαλίτσες ίδιου μεγέθους, τ’ αλευρώνουμε καλά και τα τηγανίζουμε για 3’ από κάθε πλευρά.