ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

4 τρόποι να αντιμετωπίσεις τα θέλω των παιδιών σου σε μία δύσκολη ήμερα

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πούμε «όχι» στα παιδιά;

Ζωή Τουτουντζίδου

Όλοι έχουμε δύσκολες ημέρες, στο σπίτι, στην δουλειά , στην καθημερινότητα μας γενικότερα. Τι συμβαίνει όμως όταν οι απαιτητικές καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη; Πώς μπορείς να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες; Ειδικά αν έχεις να διαχειριστείς ένα εκατομμύριο πράγματα καθημερινά και στην συνέχεια να επιστρέψεις στο σπίτι σου, για να ξεκινήσει ένας νέος ρόλος της ζωής σου, αυτός της μητρότητας. Ο πιο απαιτητικός από όλους αλλά παράλληλα και ο πιο σημαντικός για εσένα.

Πολλές φορές όμως και τα ίδια τα παιδιά αντιδρούν με «άσχημο» τρόπο, απαιτώντας την προσοχή μας σε σημείο εξαναγκασμού. Κάποιοι ονομάζουν την συμπεριφορά αυτή των παιδιών «χειριστική». Κάποιοι άλλοι μιλούν για «temper tantrum» και παιδικές κρίσεις που συχνά οι γονείς δεν μπορούν να διαχειριστούν για διάφορους λόγους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε λόγο εξάντλησης, γιατί ναι και οι μανούλες κουράζονται, είτε λόγο έλλειψης βοήθειας, είτε γιατί αρκετοί γονείς δεν γνωρίζουν πως να διαχειριστούν τα θέλω των παιδιών τους.

Εμείς σας προτείνουμε αποδεδειγμένα εκπαιδευτικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να τιθασέψετε τα θέλω των παιδιών σας σε μία δύσκολη ημέρα.

Πείτε «όχι» με τον σωστό τρόπο
Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται την αρνητική έννοια, αντιθέτως εστιάζουν στις λέξεις. Για παράδειγμα, αντί να πείτε «όχι δεν θα φάμε παγωτό», μπορείτε να πείτε «προτιμώ να διαλέξεις ανάμεσα στα δύο αυτά φρούτα». Το κλειδί σε αυτή την εκπαιδευτική προσέγγιση είναι να δώσετε μια συγκεκριμένη εναλλακτική στο παιδί και όχι απλά να του πείτε «διάλεξε κάτι άλλο».

Μένουμε σταθεροί στις απόψεις μας
Τα παιδιά είναι κατά κανόνα χειριστικά, γι’ αυτό πρέπει από νωρίς να θέσετε τα όρια σας και να μένετε σταθεροί στις απόψεις σας. Δώστε τους να καταλάβουν ότι δεν δέχεστε την συγκεκριμένη συμπεριφορά. Το κλειδί ωστόσο είναι όχι μόνο να τους απαγορεύεται πράγματα αλλά και να τους δίνεται εναλλακτικές. Για παράδειγμα, αν θέλουν να τους διαβάσετε τώρα ένα παραμύθι και το απαιτούν και εσείς δεν μπορείτε, προτείνεται τους ένα παιχνίδι μέχρι να μπορέσετε να τους διαβάσετε.

Δημιουργήστε ένα «safe place»
Το παιδί πρέπει να έχει ένα μέρος που θα μπορεί να χαλαρώνει. Αυτό μπορεί να είναι μια δημιουργική γωνία στο δωμάτιο του, με μαξιλαράκια και βιβλία για να απασχοληθεί. Δεν είναι κακό να του ζητήσετε να απομονωθεί και σίγουρα δεν σας κάνει αδιάφορη μητέρα, αντιθέτως δείχνει ότι αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματα του και αφουγκράζεστε τις ανάγκες του.

Μιλήστε με τον σύντροφο σας και ζητήστε την βοήθεια του
Είναι σημαντικό να ακολουθείτε την ίδια διαπαιδαγωγική μέθοδο με τον σύντροφο σας να μην είναι ο ένας αυστηρός και ο άλλος να κάνει όλα τα χατίρια, γιατί το παιδί θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση αυτή προς το συμφέρον του, καθώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τροφοδότηση και ανάπτυξη μεθόδων εκμετάλλευσης από μεριάς του παιδιού.

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση

X