Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αυτές τις μέρες αναρωτιούνται αν το σεξ κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αμαρτία ή όχι. Αν και σίγουρα οι απόψεις διίστανται σχετικά με το πιο πάνω ζήτημα, αν αναλογιστούμε το ότι το σεξ αποτελεί έκφραση της ανθρώπινης επιθυμίας και ικανοποίησης στη προσδοκία της επιλογής ενός συντρόφου, τότε ίσως και να μην είναι η μεγαλύτερη αμαρτία των ημερών.
Όπως μάς αναφέρει ο γνωστός σεξολόγος Θάνος Ασκητής, ο σεξουαλικός και ερωτικός ρόλος υπάρχουν καθημερινά στη ζωή του ανθρώπου και προσφέρουν ποιότητα και λειτουργικότητα στο ¨εγώ¨ και το ¨εμείς¨. Το σεξ είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή μας και ενώ μέσα από τους ρόλους των εραστών, των συντρόφων και των γονιών, παίρνει διαφορετικές μορφές και αλλάζει, οριοθετεί διαχρονικά την σχέση των δύο φύλων.
Όμως νηστεία και σεξ πάνε μαζί;
Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο, με τους πιστούς στη θρησκεία να μπαίνουν εκτός από τη νηστεία στο φαγητό, σε άλλες αμαρτίες. Το πραγματικό δίλημμα που στην ουσία εκφράζουν οι περισσότεροι δεν είναι «νηστεία ή όχι», αλλά «νηστεία και σεξουαλική αποχή ή όχι». Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που θεωρούν τους εαυτούς τους βαθιά θρησκευόμενους, έρχονται πραγματικά αντιμέτωποι με αυτό το δίλημμα με μερικούς από αυτούς να τηρούν 100% τους κανόνες, άλλοι να τηρούν τους μισούς "κανόνες" και μένουν μόνο στους διατροφικούς περιορισμούς και δεν προχωρούν σε αποχή από τη σεξουαλική πράξη. Υπάρχουν και εκείνοι που καταφέρνουν να είναι πραγματικά εγκρατείς και αποκλείουν οποιαδήποτε σεξουαλική απόλαυση κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι η αποχή από το σεξ συνοδεύεται από οποιαδήποτε σεξουαλική διέγερση, όπως και την αυτοϊκανοποίηση. Η αποχή από το σεξ σύμφωνα με τη Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αφορά μόνο τη Σαρακοστή, αλλά και τις άλλες νηστείες στη διάρκεια του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, τη δεκαπενθήμερη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, τη νηστεία 40 ημερών των Χριστουγέννων, όπως και όλες τις Τετάρτες και Παρασκευές της εβδομάδας. Συνολικά δηλαδή, θα πρέπει να λέτε "όχι στο σεξ" τουλάχιστον 196 από τις 365 μέρες του χρόνου που σημαίνει πολύ περισσότερο από τη μισή χρονιά, αν θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις μέρες που θα έχεις περίοδο μέσα στις επιτρεπόμενες μέρες, ή που θα είσαι έγκυος, ή λεχώνα -όπου και πάλι το σεξ θεωρείται αμαρτία σύμφωνα με την Εκκλησία- καθώς και εκείνες τις μέρες που μπορεί απλά να μην έχετε διάθεση, ή να είστε μακριά ο ένας από τον άλλον για διάφορους λόγους.
Αμαρτία ή όχι;
Διατροφικά, ο άνθρωπος που επιλέγει να νηστέψει έχει οφέλη, καθώς αποτοξινώνει τον οργανισμό του, καθώς τρέφεται με υγιεινά, θρεπτικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα ενώ από την άλλη η αποχή από το σεξ δεν προσφέρει κάποια οφέλη. Αντιθέτως, μια σταθερή καλή σεξουαλική ζωή έχει πολλά περισσότερα θετικά για τη ψυχική και τη σωματική υγεία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αποχή για μικρό χρονικό διάστημα, όσο διαρκεί δηλαδή η νηστεία, δεν είναι τραγική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή κάποιου να ακολουθήσει πιστά τους κανόνες της νηστείας, συμπεριλαμβανομένης και της αποχής από το σεξ, είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή που δεν υποτιμά τις θρησκευτικές αρχές που κουβαλάει ο κάθε ένας από εμάς αφού αν διατηρεί την προσωπική του ισορροπία και νιώθει καλά με τον εαυτό του τότε δεν υπάρχει συζήτηση.