ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

''Sexting'' Η ψηφιακή διάσταση της σεξουαλικής επικοινωνίας

Η αναζήτηση επαφών τόσο φιλικών όσο και ερωτικών μέσω διαδικτύου, μοιάζει να γίνεται μία συνήθεια που συναντιέται μεταξύ των ηλικιών 14-30 ολοένα και πιο συχνά. Αντικατάσταση των bars και των cafe φαίνεται να κάνουν τα social media και τα chat-rooms. Τα μέρη τα οποία συνήθιζαν οι νέοι να αναζητούν φίλους, διασκέδαση, φλερτ και σεξ έχουν επαναπροσδιοριστεί βάση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ειδικοί από τον χώρο της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας, κρίνουν πως αυτές οι νέες συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα της πιεστικής εξωτερικής πραγματικότητας. Φαίνεται πως το διαδίκτυο είναι ένας χώρος που προσφέρει μία πραγματικότητα, χωρίς πολλές πιέσεις και με ποικίλους τρόπους αποφυγής των απαιτήσεων της πραγματικής ζωής.

Το σύγχρονο φαινόμενο του "sexting" επιτρέπει την αποστολή και λήψη μηνυμάτων και φωτογραφιών με σεξουαλικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, μία γυναίκα μπορεί να αποστέλλει γυμνές φωτογραφίες της σε έναν άντρα που την ενδιαφέρει σεξουαλικά ή αντίστοιχα ο άντρας να στέλνει σεξουαλικά μηνύματα σε εκείνη. Σε αυτό συμβάλλουν τα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας (smartphones) με τις εφαρμογές και ηλεκτρονικοί υπολογιστές με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (όπως Facebook, MySpace, Twitter) που καθιστούν την επικοινωνία άμεση και ταχύτατη.

Έχει παρατηρηθεί πως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανά τον κόσμο έχουν εστιάσει στην νέα αυτή συμπεριφορά των νέων καθώς επίσης και στις κοινωνικές και νομικές συνέπειες που έχει αυτή. Υπάρχουν μελέτες από το 2009 που εξετάζουν την επικράτηση της συμπεριφοράς ‘’sexting’’ μεταξύ των εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Η πιο πρόσφατη έρευνα του Lenhart (2009) και των συνεργατών του διαπίστωσε ότι το 13% των ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών είχαν στείλει γυμνές ή ημίγυμνες εικόνες μέσω κινητών τηλεφώνων και το 31% είχε λάβει μηνύματα αυτού του είδους.

Διαπιστώθηκε επίσης οι νέοι αυτών των ηλικιών που είναι σεξουαλικά ενεργοί παρουσιάζουν διπλάσιες πιθανότητες να στέλνουν μεταξύ τους γυμνές φωτογραφίες, συγκριτικά με τους συνομήλικούς τους που δεν είναι σεξουαλικά ενεργοί. Μερικοί ερευνητές δείχνουν ότι η ψυχική υγεία ενός νέου συνδέεται με το κίνητρο που τον ωθεί στην ανταλλαγή σεξουαλικών μηνυμάτων και φωτογραφιών. Τα άτομα με κοινωνικό άγχος μπορεί να προτιμούν το ‘’sexting’’ ως μέσω για την σεξουαλική επικοινωνία. Άλλοι ερευνητές, όπως και τα Μ.Μ.Ε., υποστηρίζουν ότι το ‘’sexting’’ είναι πράγματι δημοφιλής μεταξύ των νέων ενήλικων, αλλά δεν συσχετίζεται απαραίτητα με άλλες ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως διαπίστωσαν οι Gordon και Messer (2013).

Αντίθετα, σε έρευνα του Benotch (2013) και των συνεργατών του, φάνηκε ότι το ‘’sexting’’ μεταξύ των νέων ενηλίκων σχετίζεται και με υψηλού κινδύνου σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως η κατάχρηση ουσιών, η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και οι σεξουαλικές επαφές με πολλούς συντρόφους παράλληλα.

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση

X