ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Εάν ο σύντροφός σας ανήκει σε αυτή την λίστα τότε πιθανό να είναι τοξικός

5 τύποι τοξικού συντρόφου που αξίζει να αφήσεις πίσω σου

Μαρία Σάββα

Έχετε υπάρξει ποτέ σε μια σχέση που σας κάνει να αισθάνεστε παγιδευμένοι, αλλά όσο σκληρά και να προσπαθείτε να μπορείτε να ξεφύγετε; Αν ναι, τότε πολύ πιθανό ο σύντροφός σας να ανήκει σε ένα από τους πιο κάτω τύπους με αποτέλεσμα η σχέση σας να είναι τοξική και μη επιβιώσιμη.

Δείτε στην συνέχεια μερικά είδη σχέσεων και χαρακτηριστικά συντρόφων και διαπιστώστε αν και η δική σας σχέση είναι ή ήταν τοξική. 

1. Ναρκισσιστικές σχέσεις
Έχετε νιώσει ποτέ ότι ο σύντροφός σας σπάνια λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματά σας και οτιδήποτε κάνει αφορά τον εαυτό του; Λοιπόν, αυτό μπορεί να είναι μια προφανής υπόδειξη ότι είστε σε σχέση με έναν ναρκισσιστή. Αυτός ο τύπος σχέσης σχηματίζεται όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι παλεύουν με μια ναρκισσιστική προσωπικότητα.

2. Έλεγχος των σχέσεων
Θέλει ο σύντροφός σας να έχει λόγο σε ό,τι κάνετε, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής των ρούχων, των χτενισμάτων σας, ακόμη και του χρονοδιαγράμματός σας; Εάν αισθανθήκατε ποτέ ότι ο σύντροφός σας παρενέβη υπερβολικά στην προσωπική σας ζωή, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε αυτή τη σχέση. Σε πολλές σχέσεις, ο ένας σύντροφος αναλαμβάνει το ρόλο του ηγέτη ενώ ο άλλος φαίνεται να ακολουθεί, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, όταν ο σύντροφός σας προσπαθεί να κυριαρχήσει και να ελέγξει τις περισσότερες πτυχές της ζωής σας, βιώνετε μια σχέση ελέγχου.

3. Συνεξαρτώμενες σχέσεις
Όταν είσαι ερωτευμένος, είναι φυσιολογικό να νιώθεις λίγο εξαρτημένος από τον σύντροφό σου, γιατί τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να σε φροντίζει κάποιος που είσαι βαθιά ερωτευμένος. Ωστόσο, αν ποτέ νιώσετε ότι η ζωή σας θα καταρρεύσει χωρίς το άλλο άτομο ή ότι φροντίζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής σας και δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό, υπάρχει μια πιθανότητα ότι αυτή είναι μια συνεξαρτημένη σχέση.

4. Σχέσεις βαθμολογίας
Το να δίνεις και να παίρνεις είναι πρωταρχικός κανόνας σε μια υγιή σχέση. Σε μια καλή σχέση αγάπης όπου και οι δύο ενδιαφέρεστε πραγματικά για την ευημερία των άλλων, η προσφορά και η ανάληψη δράσης ο ένας προς τον άλλον είναι ευχάριστη. Αλλά έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι ο σύντροφός σας αναφέρει πολλές φορές πώς πληρώνει πάντα για τα ραντεβού σας ή πώς πάντα βγάζει τα σκουπίδια και πλένει τα πιάτα; Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή στην πραγματικότητα κρατούν βαθμολογία για το ποιος συνεισφέρει περισσότερο στη σχέση.

Κάθε φορά που σας συμβαίνει αυτή η κατάσταση, είναι καλύτερο να αντισταθείτε στην παρόρμηση να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας ή να αντεπιτεθείτε, αντ 'αυτού, μπορείτε να κάνετε μια ανοιχτή και εγκάρδια συζήτηση με τον σύντροφό σας. Εάν σας αγαπούν πραγματικά, θα ακούσουν τα συναισθήματά σας και θα σας δώσουν την ευκαιρία να επανασυνδεθείτε και να επανεκκινήσετε.

5. Καταχρηστική σχέση.
Και τέλος, ο πιο επικίνδυνος τύπος τοξικών σχέσεων είναι όταν ο ένας κακοποιεί τον άλλον σωματικά ή συναισθηματικά. Συγκεκριμένα, κακοποίηση σημαίνει η μεταχείριση κάποιου με βία, ασέβεια, σκληρότητα ή βλάβη. Και όταν κάποιος συμπεριφέρεται στον σύντροφό του με οποιονδήποτε από αυτούς τους τρόπους, αυτό ονομάζεται καταχρηστική σχέση, η οποία μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική, ή μπορεί να είναι όλα αυτά. Δεν είναι πάντα προφανές να συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι σε μια καταχρηστική σχέση και είναι σύνηθες το θύμα να πιστεύει ότι είναι δικό του λάθος και ότι κατά κάποιο τρόπο «αξίζει» την κακοποίηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση

X