Τα τελευταία χρόνια το Ίντερνετ έχει εισβάλει στη ζωή των ανθρώπων και φαίνεται να αποτελεί μία κοινωνική πραγματικότητα, η οποία διαμορφώνει ένα νέο είδος διαπροσωπικών σχέσεων, συχνά τόσο αληθινών, στενών και σημαντικών, όσο και των σχέσεων εκτός διαδικτύου. Οι χρήστες υπηρεσιών διαδικτυακών γνωριμιών φέρονται να αυξάνονται παγκοσμίως, ενώ σε μία πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, σχεδόν 1 στους 2 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα προχωρούσαν σε σχέση και θα έκαναν σεξ με κάποιον που θα γνώριζαν μέσω Ίντερνετ.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την τελευταία δεκαετία, υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των διαζυγίων που έχουν ως αίτιο την διαδικτυακή απιστία, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος των αρνητικών συνεπειών που μπορεί να έχει η σύναψη μιας παράλληλης διαδικτυακής σχέσης στο γάμο ή στη μακροχρόνια σχέση του χρήστη. Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για τη διάκριση μεταξύ της σεξουαλικής και ψυχικής απιστίας και για το κατά πόσο μια διαδικτυακή σχέση μπορεί να εμπεριέχει το σεξουαλικό στοιχείο, εφόσον δεν παραβιάζει το όριο της σαρκικής συνεύρεσης. Ωστόσο φαίνεται, ότι στις διαδικτυακές σχέσεις κυριαρχεί τόσο το σεξουαλικό, όσο και το συναισθηματικό στοιχείο.
Σε αυτές τις σχέσεις οι σύντροφοι φαίνεται να αποκαλύπτουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις ευκολότερα και γρηγορότερα και να έχουν λιγότερες αναστολές, απελευθερωμένοι ίσως από τον κίνδυνο της κοινωνικής κριτικής και προστατευόμενοι από την ανωνυμία τους. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς φέρεται να ανταλλάσσει ερωτικές ιστορίες και μηνύματα, να φτάνει στη σεξουαλική εκτόνωση μέσω του αυνανισμού και να προχωρά σε συνάντηση με το διαδικτυακό του σύντροφο.
Ωστόσο, οι σχέσεις αυτές συνήθως έχουν έντονο και το συναισθηματικό στοιχείο καθώς σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται να καλύπτουν την ανάγκη για αγάπη και φροντίδα που δεν προσφέρει ο υπάρχων σύντροφος. Συνήθως, οι διαδικτυακοί σύντροφοι μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και πεποιθήσεις, ενώ συχνά μιλάνε για τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους σε σχέση με τις υπάρχουσες σχέσεις τους, προσφέροντας υποστήριξη και κατανόηση ο ένας στον άλλον. Οι άνδρες εμφανίζονται να δίνουν έμφαση στη σεξουαλική ικανοποίηση, ενώ οι γυναίκες στη συναισθηματική ικανοποίηση που αντλούν από το διαδικτυακό σύντροφό τους.
Ακόμα και όταν η απιστία περιοριστεί στο χώρο του διαδικτύου χωρίς να εμπεριέχει το στοιχείο της σωματικής σεξουαλικής επαφής μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στο γάμο και τη συμβίωση του ζευγαριού. Η ώρα και η ενέργεια που δαπανάται στη διατήρηση της διαδικτυακής σχέσης αποτρέπει το χρήστη από το να ασχοληθεί με τους «αληθινούς» ανθρώπους της ζωής του, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και να αφιερώσει χρόνο στα παιδιά του. Επίσης, συχνά ο χρήστης δε συζητά και δεν προσπαθεί να επιλύσει τυχόν προβλήματα με το πραγματικό σύντροφό του, καθώς βρίσκει οικειότητα, κατανόηση και παρηγοριά στο διαδικτυακό σύντροφό του. Έτσι, σταδιακά χάνεται η επικοινωνία, ο διάλογος και το δέσιμο στη σχέση και το ζευγάρι οδηγείται στη σεξουαλική και ψυχική αποξένωση και απομάκρυνση.
Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77