Μια ανθυγιεινή σχέση υπάρχει περίπτωση να αλλάξει; Κι αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;
l Το θεμέλιο
Η προϋπόθεση για να θέσετε εκ νέου υπό ορθές βάσεις τη σχέση σας είναι, φυσικά, η συζήτηση. Μια τέτοια χρονοβόρα και πολλές φορές επίπονη διαδικασία προφανώς χρειάζεται τη συναίνεση και των δύο και τη βαθιά συνειδητοποίηση ότι υπάρχει ένας κοινός στόχος: να σωθεί η σχέση. Υπάρχει ακόμη αρκετή ενέργεια στη σχέση ώστε να αντέξει τις δύσκολες ερωτήσεις, υπάρχουν ζωντανές ακόμη πληγές που εμποδίζουν το ζευγάρι να παραμείνει μαζί; Αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να τεθούν και από τους δύο εμπλεκομένους μιας σχέσης, ώστε να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο.
l Επενδύστε στα δυνατά σημεία
Πολλές φορές, όταν μια σχέση φτάνει στο τέλος της, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο τσακώνεται ένα ζευγάρι είναι ο τρόπος με τον οποίο… τσακώνεται. Ποιος διακόπτει ποιον, ποιος καπελώνει τον άλλον, ποιος δεν ακούει τον άλλον και φεύγει, ποιος καταφεύγει σε φτηνά επιχειρήματα για να δικαιολογηθεί. Προφανώς, η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις είναι «και οι δύο». Μια μικρή σπίθα χιούμορ, ωστόσο, μπορεί να εκτονώσει την κατάσταση και να βοηθήσει ένα ζευγάρι να θυμηθεί τις καλές του στιγμές. Θυμηθείτε παλιά περιστατικά που σάς έκαναν να γελάσετε, μικρές στιγμές που απολαύσατε και οι δύο, θεατρικές παραστάσεις, βόλτες ή ταινίες που συζητήσατε και είχατε αισθανθεί ότι ταιριάζετε. Αυτό θα σάς βοηθήσει να εντοπίσετε αν υπάρχει κάτι ακόμη που μπορεί να σωθεί.
l Μην αλλάζετε θέμα
Οι συζητήσεις θα είναι μεγάλες και θα μάς φέρουν σε δύσκολη θέση. Πολλές φορές, λοιπόν, όταν βρεθούμε σε αδιέξοδο, αναφέρουμε στη συζήτηση απόψεις τρίτων για τη σχέση μας ή αλλάζουμε εντελώς τη συζήτηση για να δικαιωθούμε.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, όμως, είναι να επικεντρωθείτε σε ένα και μόνο ζήτημα κάθε φορά και να αναλογιστείτε τις αποκλειστικές σας ευθύνες, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Οι αναφορές σε τρίτα πρόσωπα μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα σε απροχώρητο σημείο, ιδιαίτερα εάν μιλάμε για πρόσωπα που απείλησαν στο παρελθόν τη σχέση σας ή αποτελούν άτομα που σάς επηρεάζουν αρνητικά για αυτή. Κάθε φορά που το θέμα ξεφεύγει, καλό θα ήταν, λοιπόν, ο ένας από τους δύο να το επαναφέρει, με ηρεμία και χωρίς επικρίσεις.
l Aμοιβαία εμπιστοσύνη
Ακόμη κι αν έχουν συμβεί περιστατικά που σάς έκαναν να χάσετε την εμπιστοσύνη σας απέναντι στον σύντροφό σας, από τη στιγμή που αποφασίζετε συνειδητά να παλέψετε για να σωθεί η σχέση σας, τότε, όσο δύσκολο κι αν σάς φαίνεται, το τραύμα αυτό πρέπει να μείνει στο παρελθόν. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι πραγματικά ο θεμέλιος λίθος σε μια σχέση και ούτε υπονοούμενα ούτε αιχμηρές αναφορές μάς βοηθούν να πάμε μπροστά. Η ενσυνείδητη επιλογή σας να παραμείνετε σε μια σχέση, αυτόματα σημαίνει ότι έχετε συγχωρέσει και έχετε συγχωρεθεί για όσα κινδύνευσαν να διαλύσουν τη σχέση. Αλλιώς, δεν υπάρχει νόημα.
l Ενέργεια – αχτίδα φωτός
Όταν έχετε ακόμη ενέργεια για τσακωμούς, διαπληκτισμούς και δηκτικά σχόλια, τότε, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, υπάρχει ακόμη ελπίδα! Όλη αυτή τη ενέργεια και η διάθεση για συζήτηση σε έντονο ύφος μπορεί εύκολα να μετασχηματιστεί σε υγιείς συζητήσεις που θα σάς βοηθήσουν να πάτε τη σχέση σας ένα βήμα μπροστά. Το γεγονός ότι και οι δύο έχουν διάθεση για ανταλλαγή κατηγοριών σημαίνει καμιά φορά ότι και για τους δύο υπάρχουν ακόμη άλυτα θέματα, για τα οποία ψάχνουν απαντήσεις. Υπάρχει, επομένως, διαθέσιμη ενέργεια για να ξοδευτεί στην αναζήτηση των δυναμικών που θα σάς βοηθήσουν να σώσετε την κατάσταση. Εκμεταλλευτείτε το, λοιπόν, και θα δείτε αποτελέσματα.