ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Τελικά υπάρχει ο κεραυνοβόλος έρωτας;

Αν όντως υπάρχει, τότε πόσος χρόνος χρειάζεται για να νιώσουμε αυτές τις «πεταλούδες» στο στομάχι μας;

Μαρία Καραμάνου

Η εμπειρία του ηλεκτρικού ρεύματος που αισθάνεσαι όταν συναντάς κάποιον για πρώτη φορά είναι μια ανεξήγητη έλξη που αμέσως αισθάνεσαι για αυτήν τη νέα γνωριμία. Ορισμένοι το αποκαλούν "έρωτας με την πρώτη ματιά", ενώ άλλοι το περιγράφουν ως "κεραυνοβόλο έρωτα". Όμως, αναρωτιέσαι αν αυτό που νιώθεις είναι πραγματικά κάτι περισσότερο από απλό ενθουσιασμό που συνήθως βλέπεις σε ρομαντικές ταινίες. Και επίσης, πόσος χρόνος ακριβώς απαιτείται για να εμπλακείς σε μια ερωτική σχέση;

Σε βάθος λέξεων, αυτή η αίσθηση του ηλεκτρικού ρεύματος και η έλξη που νιώθεις για κάποιον νέο είναι η απόδειξη μιας έντονης χημείας που αναπτύσσεται μεταξύ σας. Αυτό μπορεί να είναι ένας συνδυασμός των σωματικών αντιδράσεων, των συναισθημάτων και των εντυπώσεων που προκύπτουν από την πρώτη επαφή. Παρόλα αυτά, η πραγματική ερωτική σχέση και η ανάπτυξη αληθινής αγάπης απαιτούν περισσότερο χρόνο και εμπειρία. Κάθε άτομο και κάθε σχέση είναι μοναδικά, και δεν μπορεί να οριστεί ακριβή χρονικό πλαίσιο για το πότε ερωτεύεσαι. Είναι μια προσωπική εμπειρία που αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται περίπου 1/5 του δευτερολέπτου για να απελευθερώσει τα χημικά που προκαλούν μια αίσθηση ευφορίας και ενθουσιασμού, και μπορεί να οδηγήσει στον έρωτα.

Αυτός ο σύντομος χρόνος αφορά την αρχική αντίδραση του εγκεφάλου μας όταν αντικρίζουμε κάποιον που μας ενδιαφέρει. Κατά την επαφή με αυτό το άτομο, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ορισμένα χημικά στον εγκεφαλικό ιστό, όπως οξυτοκίνη, ντοπαμίνη και σεροτονίνη, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αίσθηση ευφορίας και ευχαρίστησης. Αυτή η γρήγορη αντίδραση μπορεί να συνεισφέρει στην έντονη έλξη και στην αίσθηση ερωτικού ενδιαφέροντος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Syracuse στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησαν μελέτες και δημοσίευσαν στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine τα αποτελέσματά τους, τα οποία αναφέρουν ότι το αρχικό συναίσθημα που προκαλείται από αυτήν την εκρηκτική αντίδραση του εγκεφάλου μας είναι τόσο έντονο, που η επίδρασή του μπορεί να συγκριθεί με την επίδραση μιας ναρκωτικής ουσίας όπως η κοκαΐνη.

Άρα τελικά πρώτα ερωτεύεται το μυαλό ή η καρδιά μας;

Η ερώτηση εάν ερωτεύεται πρώτα το μυαλό ή η καρδιά είναι ένα ζήτημα που δεν έχει απάντηση απλή και οριστική. Η επικεφαλής της έρευνας, Stephanie Ortigue, εξηγεί ότι πιθανώς το μυαλό είναι το πρώτο που εμπλέκεται, αλλά η καρδιά είναι επίσης σημαντική, καθώς η έννοια της αγάπης προκύπτει από την αλληλεπίδραση των δύο.

Ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να ενεργοποιηθούν και να επηρεάσουν την καρδιά, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε "πεταλούδες στο στομάχι". Έτσι, οι φυσικές αντιδράσεις που συνδέονται συχνά με την καρδιά μπορεί να προέρχονται από τον εγκέφαλο. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει μια συνδεσμολογία ανάμεσα στο μυαλό και την καρδιά σε σχέση με την αίσθηση του έρωτα.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ μπορεί να ζήσουμε αυτό το γρήγορο συναίσθημα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, ο έρωτας ως έννοια απαιτεί μια διαδικασία και χρόνο για να αναπτυχθεί πλήρως. Ο έρωτας δεν είναι απλώς ένα αμετάβλητο συναίσθημα που προκύπτει αμέσως, αλλά μια πολυπλοκότερη εμπειρία που αναπτύσσεται σταδιακά.

Η αγάπη βέβαια είναι και θέμα...αναπαραγωγής σωστά;

Η διαδικασία της αγάπης ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα που σχετίζεται επίσης με την αναπαραγωγή.

Όπως εξηγεί η Sommerfeldt, η ερωτική διαδικασία περνάει από διάφορα στάδια. Αρχικά, υπάρχει η έλξη, όταν αισθανόμαστε την φυσική έλξη προς κάποιον. Στη συνέχεια, ακολουθεί το δέσιμο, όπου αναπτύσσουμε μια στενότερη συναισθηματική σύνδεση με τον άλλον. Τέλος, φθάνουμε στην αληθινή σχέση, όπου αναπτύσσουμε μια βαθύτερη και πιο διαρκή συναισθηματική σύνδεση.

Από την άλλη πλευρά, ο εγκέφαλος μας είναι επίσης προγραμματισμένος για την αναπαραγωγή, όπως εξηγεί η Loretta G. Breuning. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας φυσιολογικά εστιάζει στην αναπαραγωγή, ακόμα και αν δεν το σκοπεύουμε συνειδητά. Αυτή η προγραμματισμένη αντίδραση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που νιώθουμε και αντιδρούμε στην έλξη και τις σχέσεις.

Μπορούμε να πούμε ότι ο εγκέφαλός μας έχει ως κύριο στόχο την επιβίωση και η αναπαραγωγή αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της επιβίωσης. Πόσο ρομαντικό είναι αυτό;

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση