Mindfulness (ενσυνειδητότητα) είναι η επίγνωση που προκύπτει όταν παρατηρούμε προσεκτικά αυτό που βιώνουμε, κάθε στιγμή στο παρόν χωρίς αρνητική κριτική, με συμπόνοια και καλοσύνη. Πρόκειται για μία επιστημονικά αποδεδειγμένη προσέγγιση για την οποία πολλές μελέτες έχουν αποδείξει, ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και μας επιτρέπει να διατηρούμε την ψυχική ισορροπία μας, ακόμη και σε περιόδους δυσκολιών. Περιλαμβάνει την εστίαση της προσοχής στις αισθήσεις του σώματος, τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή το περιβάλλον αλλά και τη συνειδητή εξάσκηση στην καλλιέργεια θετικών αισθημάτων όπως αποδοχή, επιτρεπτική διάθεση και ενσυναίσθηση.
Η δυσπαρευνία είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονο ή επανειλημμένο πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, κυρίως της γυναίκας, κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, πριν γίνει η διείσδυση, στη φάση της διείσδυσης ή και μετά τη σεξουαλική επαφή. Πολλές φορές, μάλιστα, συνδέεται με σπασμούς στην περιοχή του κόλπου (κολπόσπασμος). Ο πόνος είναι μία δυσάρεστη όψη της σεξουαλικότητας, αφού η γυναίκα δεν μπορεί να χαρεί την επαφή, φοβάται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πονέσει, συνεπώς έχει δυσκολία στο να απελευθερωθεί και να απολαύσει τον έρωτα. Το πρόβλημα της δυσπαρευνίας μπορεί να οφείλεται τόσο σε οργανικούς, όσο και σε ψυχολογικούς παράγοντες και με τη σωστή εκτίμηση και καθοδήγηση αντιμετωπίζεται!
Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2019, στο Journal of Sexual Medicine, εξέτασε τα οφέλη της της ψυχοθεραπείας με ή χωρίς ασκήσεις ενσυνειδητότητας για τη θεραπεία της δυσπαρευνίας. Το δείγμα αποτελούταν από 130 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 32 έτη. Μετρήθηκε ο αυτοαναφερόμενος πόνος κατά την κολπική διείσδυση, την περίοδο που οι γυναίκες ολοκλήρωσαν τη θεραπεία και μετά από 6 μήνες έγινε επαναξιολόγηση. Τα ερωτηματολόγια που χορηγήθηκαν ήταν τα: Pain Catastrophizing Scale (PCS), Pain Vigilance and Awareness Questionnaire και τοChronic Pain Acceptance Questionnaire.
Από τα αποτελέσματα φάνηκε πως η ψυχοθεραπεία με ασκήσεις αυτοεπίγνωσης και ενσυνειδητότητας μείωσε σημαντικά τον πόνο των γυναικών, αύξησε την ψυχολογική ευημερία και την ικανοποίησή τους από το σεξ.
Η διαταραχή αυτή προκαλείται από έλλειψη σωστής εφύγρανσης του κόλπου ή σπασμό των χειλέων του αιδοίου, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε ψυχολογικά αίτια, όταν η γυναίκα δεν συμμετέχει συναισθηματικά ή δυσφορεί κατά τη σεξουαλική πράξη.Αφού γίνει, λοιπόν, μία σωστή οργανική εκτίμηση από το γυναικολόγο και αποκλειστούν οι οργανικές αιτιολογίες, φαίνεται πως η ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με ασκήσεις ενσυνειδητότητας αποτελεί μία σημαντική μέθοδο θεραπείας.
Άλλωστε, όπως είναι γνωστό η γυναίκα κάνει πρώτα σεξ με το μυαλό και ύστερα με το σώμα της. Ο σεξουαλικός πόνος δείχνει ξεκάθαρα τη δυσαρμονία της ψυχικής και σωματικής έκφρασης…
Η υποστήριξη, η κατανόηση και η ωριμότητα από το σύντροφο σε συνδυασμό με την σωστά εστιασμένη θεραπεία συναινούν στην πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77