Μπορεί πριν από μερικά χρόνια οι άνθρωποι να μιλούσαν διαρκώς για την προ social media εποχή και να εξυμνούσαν το πόσο ωραία ήταν και πόσο πιο πολύ οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούσαν, ωστόσο γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο είναι ανώφελο, αφού ζούμε την εποχή των κοινωνικών δικτύων και είτε μάς αρέσει, είτε όχι, δεν πρόκειται να εξαφανιστούν από τον κόσμο μας.
Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ χρησιμοποιούνται και οι νέες γενιές "γίνονται ένα" μαζί τους από τα πρώτα τους κιόλας χρόνια. Και ενώ σίγουρα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τα υπέρ και τα κατά των κοινωνικών δικτύων όσο αφορά στην χρήση τους από τα παιδιά, θα εστιάσουμε σε ένα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα: στο να καταλάβουμε αν το παιδί μας είναι εθισμένο, ειδικά με τα όσα ακούμε το τελευταίο διάστημα, και στο πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε.
Διαβάστε επίσης: To Tik Tok, οι έφηβοι και η γοητεία... των θανατηφόρων προκλήσεων
Ενθουσιάζεται μόνο για τα ψηφιακά επιτεύγματα
Well, το να ενθουσιαστεί ένα παιδί με μια φωτογραφία ή ένα διαδικτυακό παιχνίδι είναι απόλυτα λογικό. Αν όμως ασχολείται όλη μέρα μαζί τους και απαιτεί σε κάθε του έξοδο να έχετε μαζί σας το Tablet ή το κινητό του ώστε να ασχολείται μαζί του, τότε ναι, είναι ένδειξη εθισμού. Αν μάλιστα όλες οι χαρούμενες ή λυπυμένες στιγμές του εξαρτούνται από τα likes που απέσπασε η selfie του, τότε καλό είναι να ανησυχήσετε.
Συγκρίνει τα πάντα
Αν το παιδί σας συγκρίνει όλες του τις δραστηριότητες και γενικώς την προσωπικότητά του με τα πρότυπα που έχει στα κοινωνικά δίκτυα τότε αυτό σίγουρα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης.
Η online εικόνα του δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα
Πάμε στοίχημα πως γνωρίζετε πολύ καλά το παιδί σας. Αν λοιπόν το έχετε δει να αλλάζει το τελευταίο διάστημα και να προσπαθεί να μιμηθεί τα είδωλά του στα κοινωνικά δίκτυα ή έστω, αν παλεύει να βγάλει ένα νέο εαυτό για χάρη του Instagram ή του οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού δικτύου τότε σημαίνει πως κάτι πάει λάθος.
Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να το βοηθήσετε αν είναι εθισμένο;
Καταρχάς αν το παιδί σας βρίσκεται στην εφηβεία, αφήστε τον διδακτικό τόνο και προσπαθήστε να το κάνετε να δει την αλήθεια μόνο του. Βοηθήστε το να απομακρυνθεί για λίγο από τα κοινωνικά δίκτυα και ωθήστε το να κάνει άλλες δραστηριότητες ώστε να βρει τον πραγματικό του εαυτό. Όπως τονίζει μέσα από άρθρο της η μεταπτυχιακή Απόφοιτος Εγκληματολογίας από το KU Leuven Πανεπιστήμιο του Βελγίου, με ειδίκευση στο σεξουαλικό έγκλημα και τις εκφάνσεις του στον κυβερνοχώρο Τζίνα Λαγκαδινού σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του CSI Institute, ο ρόλος των γονιών κρίνεται απολύτως απαραίτητος καθώς τα παιδιά βρίσκονται πιο εκτεθειμένα από ποτέ στα κοινωνικά δίκτυα. Αν και σίγουρα μια επιθετική παρέμβαση θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο μία ήδη έντονη κατάσταση, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τον αντιδραστικό χαρακτήρα της εφηβείας, είναι καλό να στοχεύσουμε στην άμεση επαφή με το παιδί ώστε να γνωρίζει πώς να κρίνει μια επιβλαβή κατάσταση. Το Α και το Ω στην λύση του προβλήματος, είναι η ανατροφή και η εκπαίδευση του παιδιού, πέρα από την διαμόρφωση της ταυτότητας του ως μέλος της ευρύτερης κοινωνίας, και η οποία μεταξύ άλλων θα καλύπτει και τις απαιτήσεις του να είναι ένα σωστός “διαδικτυακός πολίτης” στην παγκόσμια κοινότητα μαθαίνοντας να μην ακολουθεί τα πάντα.