Ένα οικολογικό παιδικό βιβλίο για καλό σκοπό!
Tα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατίθενται για τους σκοπούς της έρευνας και προστασίας της θαλάσσιας ζωής της Κύπρου.
Συγγραφή κειμένου: Βαγγέλης Γέττος
Εικονογράφηση και σελιδοποίηση: Χλόη Φίνν
Παιδαγωγική επιμέλεια: Μαρίνα Κατσαρή
Γλωσσική επιμέλεια: Βαγγέλης Γέττος
Το βιβλίο διανέμεται ψηφιακά στην τιμή των 8,99 ευρώ, από την Read Library.
Αγοράστε το εδώ
Κατεβάστε την εφαρμογή σε κινητά και tablets,
για τεχνολογία iOS εδώ.
για τεχνολογία Android εδώ.
Το παραμύθι αυτό αφιερώνεται σε όλους τους περιβαλλοντιστές και σε όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που παλεύουν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των φυσικών ακτών και αντιτίθενται στην αλόγιστη “ανάπτυξη” της παράκτιας ζώνης.
Σχετικά με το παραμύθι:
Η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) κάποτε εξαπλωνόταν σε όλες τις ακτές της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας, εξάπλωση που έφτανε τη βορειοδυτική ακτή της Αφρικής στον Ατλαντικό, ακόμη και μέχρι τις Αζόρες. Πλέον, με πληθυσμό γύρω στα 700 άτομα, με τα πλείστα να απαντώνται στην ανατολική Μεσόγειο, η εξάπλωσή τους έχει μειωθεί δραματικά και χαρακτηρίζεται ως «κινδυνεύον είδος» έχοντας ενταχθεί στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN, ως το πιο απειλούμενο θηλαστικό στη Μεσόγειο θάλασσα και το πιο σπάνιο είδος φώκιας στον κόσμο. Στην Κύπρο, υπολογίζεται πως ζουν μόνο περίπου 20 άτομα. Παρόλο που θεωρούνται θαλάσσια είδη και περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους στη θάλασσα, χερσαία ενδιαιτήματα όπως τα θαλάσσια σπήλαια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους αφού τα χρησιμοποιούν για ξεκούραση αλλά και για τη γέννηση και φροντίδα των μικρών τους. Δυστυχώς, παρόλο που η μεσογειακή φώκια προστατεύεται από πολυάριθμες εθνικές νομοθεσίες, περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες και κανονισμούς, η απώλεια και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων αυτών, κυρίως λόγω της αστικοποίησης των γειτνιαζουσών περιοχών αλλά και άλλων τουριστικών και αλιευτικών πιέσεων, συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τους πληθυσμούς σε όλη τη Μεσόγειο. Ας ελπίσουμε πως οι μάχες που δίνονται ενάντια στις αυθαίρετες και διεφθαρμένες πρακτικές προς το περιβάλλον να πιάσουν επιτέλους τόπο ώστε και οι επόμενες γενιές των φωκιών να μπορούν να απολαμβάνουν τα καθαρά νερά της Μεσογείου. Κι εμείς, να μπορούμε να θαυμάζουμε αυτό το μοναδικό είδος!
Λούης Χατζηιωάννου PhD Διευθυντής
Ενάλια Φύσις Περιβαλλοντικό Κέντρο Ερευνών
Λίγα λόγια για τους συντελεστές:
Βαγγέλης Γέττος: Γεννήθηκε το 1986 στην Πάτρα. Λόγω της ασυγκράτητης φαντασίας του, από μικρός πετούσε στα σύννεφα αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να σπουδάσει νομικά στην Αθήνα και τη Γαλλία. Ζει και εργάζεται στην Κύπρο από το 2015. Γράφει ιστορίες και θεατρικά σενάρια για παιδιά και μεγάλους και παίζει διάφορα μουσικά όργανα. Όταν πάει διακοπές στο Αιγαίο μπορεί να παρακολουθεί με τις ώρες τους γλάρους που γυροφέρνουν το καράβι. Και είναι ο πρώτος που θα τρέξει στην κουπαστή όταν κάποιος φωνάξει “δελφίνια!”.
Χλόη Φίνν (εικονογράφος / σκιτσογράφος): Γεννήθηκε το 1989 στη Θεσσαλονίκη από μπαμπά Αυστραλό. Ίσως αυτό την έκανε ταξιδιάρα! Από μικρή παρατηρούσε και ζωγράφιζε τα αγαπημένα της μέρη. Σπούδασε σχεδιασμό αντικειμένων στο Λονδίνο. Ασχολήθηκε με διάφορα είδη τέχνης γιατί βαριέται κάπως εύκολα τη ρουτίνα! Δημιουργεί εικόνες που τυπώνονται σε ταμπέλες, βιβλία, αφίσες και τσάντες. Της αρέσει να ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά αυτό που αγαπά πραγματικά είναι να ζωγραφίζει αληθινά μέρη που συναντά στα ταξίδια και στην καθημερινότητά της και να σκαρώνει φανταστικές εικόνες για παραμύθια.
Μαρίνα Κατσαρή: Γεννήθηκε το 1986 στη Λευκωσία και έζησε τα δύο πρώτα της χρόνια στο Σουλτανάτο του Ομάν απ’ όπου έχει πολύ ζωντανές αναμνήσεις. Μόνο που δεν ξέρει αν πράγματι όλα όσα θυμάται έγιναν στ’ αλήθεια ή αν τα φαντάστηκε. Αυτόν τον σπόρο της φαντασίας φρόντισε να τον ποτίσει σε όλη της τη ζωή. Έτσι έγινε θεατροπαιδαγωγός, αφηγήτρια και νηπιαγωγός. Ταξιδεύει στα σχολεία, τα μουσεία και όλα τα μέρη όπου υπάρχουν μικρά και μεγάλα παιδιά αφηγούμενη παλιές ιστορίες και δημιουργώντας νέες.
Ρεβέκκα Κατσαρη: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984 και έζησε Σουλτανάτο του Ομάν μέχρι τα πέντε της. Σπούδασε νηπιαγωγός και μετά Λατινοαμερικανικές και Ιβηρικές Σπουδές στο Λονδίνο. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει ανθρώπους από άλλους, μακρινούς πολιτισμούς! Είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει και να εργαστεί ως παιδαγωγός σε Κύπρο, Ισπανία, Αγγλία και Κολομβία, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Κύπρο και στο εξωτερικό που αφορούν σε θέματα πολυπολιτισμικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Αγαπά την θάλασσα, τις πράσινες χελώνες και να απολαμβάνει τα ηλιοβασιλέματα με καλή παρέα.
Λούης Χατζηιωάννου: Γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1982. Αν και λατρεύει να επισκέπτεται καινούριους προορισμούς και έχει ταξιδέψει ως τώρα σε περισσότερες από 30 χώρες, πιστεύει ότι τα ταξίδια του μυαλού είναι τα καλύτερα. Είναι θαλάσσιος βιολόγος και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Βιοποικιλότητα και Οικολογία πριν από μερικά χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι γεννημένος ερευνητής με μεγάλη περιέργεια! ‘Ενα από τα αγαπημένα του πράγματα στον κόσμο είναι να εξερευνά με προσοχή τον βυθό της θάλασσας, να φωτογραφίζει και να μελετά όλα τα είδη οργανισμών που ζουν εκεί. Πιο συγκεκριμένα, ο Λούης έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα ευάλωτα είδη και ενδιαιτήματα (π.χ. κοράλλια, υποβρύχιες σπηλιές, φώκιες και καρχαρίες) και εργάζεται εδώ και χρόνια για την προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου φυσικού μας πλούτου. Εκτός από τις πολύωρες βουτιές και καταδύσεις στη θάλασσα, λατρεύει τις πεζοπορίες στα δάση, την μυρωδιά των πεύκων και το σκι σε χιονισμένα βουνά. Ειδικά όταν στην παρέα υπάρχουν και μικρά παιδιά!