Μαρία Σάββα
Το Frappé χρονολογείται από τη Διεθνή Έκθεση του 1957 στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα και είναι ένα από τα πιο γνωστά ροφήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο από τότε.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο εκπρόσωπος της εταιρείας Nestlé, Γιάννης Δρίτσας, εξέθεσε ένα νέο προϊόν για παιδιά, ένα ρόφημα σοκολάτας που παράγεται στη στιγμή ανακατεύοντάς το με γάλα και ανακινώντας το σε σέικερ.
Ο υπάλληλος του Δρίτσα, Δημήτρης Βακόνδιος, έψαχνε να βρει τρόπο να πιει τον συνηθισμένο στιγμιαίο καφέ στο διάλειμμά του αλλά δεν έβρισκε ζεστό νερό και έτσι ανακάτεψε τον καφέ με κρύο νερό και ένα σέικερ. Αυτό το αυτοσχέδιο πείραμα καθιέρωσε αυτό το δημοφιλές ελληνικό ρόφημα.
Ο φραπέ έχει κυκλοφορήσει κυρίως από τη Nestlé και όπως αναφέραμε και πιο πάνω είναι από τα πιο δημοφιλή ποτά στην Ελλάδα. Ονομάστηκε εθνικός καφές της Ελλάδας και διατίθεται σε τρεις βαθμούς γλυκύτητας, που καθορίζονται από την ποσότητα ζάχαρης και καφέ που χρησιμοποιείται.
Αρχικά έχουμε τον «Γλυκό», ο οποίο φτιάχνεται με 2 κουταλάκια του γλυκού καφέ και 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Στην συνέχεια έχουμε τον «Μέτριο», με 2 κουταλάκια του γλυκού καφέ και 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Και για τους μεγάλους λάτρεις του καφέ έχουμε τον «Σκέτο», ο οποίος αποτελείται από 2 κουταλάκια του γλυκού καφέ και χωρίς ζάχαρη.
Να σημειώσουμε πως με την πάροδο τον χρόνων πολλοί συνήθισαν να βάζουν στον φραπέ τους όχι μόνο νερό αλλά και γάλα.
@thefooddee original sound - the food-dee