ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Οι άγνωστες βασίλισσες της Κύπρου και τα σκάνδαλα τους

Από σκηνές ζηλοτυπίας και στημένες δολοφονίες μέχρι ατελείωτες διαμάχες για την κατάκτηση της εξουσίας.

Μαρία Καραμάνου

Η Κύπρος είναι ένα νησί με μια εξαιρετικά πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, η Κύπρος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην αρχαιότητα, η Κύπρος ήταν γνωστή για τον πλούτο της σε χαλκό, γεγονός που την έκανε αντικείμενο επιθέσεων και κατακτήσεων από διάφορους λαούς και πολιτισμούς. Οι Φοίνικες, οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί είναι μερικοί από τους λαούς που κυριάρχησαν στο νησί. 

Photo By VistaCreate

Κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής περιόδου, η Κύπρος έγινε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και στη συνέχεια του Λατινικού Κράτους και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη διάρκεια αυτών των περιόδων, η Κύπρος είχε βασιλείς και βασίλισσες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού. Πολλές από αυτές τις βασίλισσες ήταν σημαντικές μορφές της εποχής τους, συμμετείχαν σε πολεμικές εκστρατείες, προωθούσαν τις τέχνες και τις επιστήμες, και συνέβαλλαν στην ευημερία του λαού τους. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις βασίλισσες έχουν παραμείνει στη σκιά των συζύγων τους ή έχουν λησμονηθεί εντελώς από την ιστορία.

Η ιστορία των βασιλέων της Κύπρου είναι γεμάτη με μυστήρια, πάθη, πλέκτανες, σκάνδαλα και κρυφούς έρωτες, προσδίδοντας έναν αέναο αέρα μυστηρίου γύρω από την κυπριακή μοναρχία.

Photo By VistaCreate

Ας δούμε λοιπόν τις 3 άγνωστες βασίλισσες της Κύπρου που ξεχώρισαν για τα σκοτεινά τους μυστικά, τις εκκεντρικές τους πράξεις και την προσωπικότητα τους:

Bασίλισσα Ελεονώρα

Ο Πέτρος Α΄, ένας από τους πιο ικανούς βασιλείς της Κύπρου, διακρίνονταν για τις εξαιρετικές του στρατιωτικές και πολιτικές ικανότητες. Παρά ταύτα, το μεγάλο του πάθος για τις γυναίκες ήταν αυτό που τον οδήγησε σε μία τραγική κατάληξη το 1369. Παντρεμένος με την Βασίλισσα Ελεωνόρα της Αραγονίας, ο Πέτρος Α΄ διατηρούσε μία εμμονική σχέση μαζί της, κρατώντας ένα πουκάμισό της μαζί του κάθε φορά που εγκατέλειπε την Κύπρο.

Παρά την αγάπη του για τη σύζυγό του, ο Πέτρος δεν διέκοπτε τις εξωσυζυγικές του σχέσεις. Η Ελεωνόρα, γνωρίζοντας τις απιστίες του συζύγου της, αποφάσισε να εκδικηθεί. Κατά τη διάρκεια του πρώτου του ταξιδιού στην Ευρώπη, ενέδωσε στον έρωτα του Ιωάννη ντε Μόρφου, έναν από τους πιο γενναίους στρατιώτες που την πολιορκούσε εδώ και καιρό. 

Photo By Wikipedia

Ο Ιωάννης Βισκούντης, ένας από τους πιο εμπιστοσύνης συμβούλους του Πέτρου Α΄, αντιλαμβανόμενος την ατιμία της Ελεωνόρας, αποφάσισε να ενημερώσει τον βασιλιά για τα όσα συνέβαιναν. 

Η Υψηλή Πύλη δεν επιθυμούσε καμία αναταραχή στις σχέσεις της με την Ισπανία, επομένως αποκλείστηκε κάθε πιθανότητα τιμωρίας για την Ελεωνόρα. Αφού η βασίλισσα αθωώθηκε, ο βασιλιάς Πέτρος Α΄ δεν ήταν ικανοποιημένος. Ήθελε πάση θυσία να τιμωρηθεί ο Ιωάννης ντε Μόρφου, με την πιο βαριά των ποινών: τον θάνατο.

Photo By Mixani tou xronou

Στην αναζήτηση εκδίκησης, ο Πέτρος Α΄, θολωμένος από την προδοσία, τους απέλυσε όλους από τις θέσεις τους αλλά δεν σταμάτησε εκεί, επέλεξε να τους καταστρέψει κοινωνικά συνάπτοντας σχέσεις με τις συζύγους τους. Η συνομωσία κατά του βασιλιά δεν άργησε να σχηματιστεί. Ευγενείς ορκίστηκαν να σκοτώσουν τον Πέτρο Α' και εισέβαλαν στην κρεβατοκάμαρα του βασιλιά, όπου βρισκόταν με μία ερωμένη, και τον δολοφόνησαν. Τελευταίος εισήλθε ο Ιάκωβος ντε Νόρες, που του έκοψε τα γεννητικά του όργανα, λέγοντας, «Για όλα αυτά που έκανες», τιμωρώντας τον για τα πάθη του. Παρά το γεγονός ότι η Ελεωνόρα ήταν η αφορμή για το σκάνδαλο και η πηγή του κακού, δεν κατηγορήθηκε ποτέ.

Η Ελεονώρα ξεχώριζε για τη δυναμική της προσωπικότητα, την αδίστακτη φύση της, τις δολοπλοκίες που σχεδίαζε, τη ραδιούργειά της και τη φλογερή της φύση. Ήταν μια γυναίκα που δεν δίσταζε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να επιτύχει τους στόχους της και να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Πέρα από τις πολιτικές ενέργειες και τις διπλωματικές κινήσεις, φημίζεται επίσης για τις ερωτικές της περιπέτειες και τα πάθη της. 

Photo By Polignosi

Ελένη Παλαιολογίνα

Η Ελένη Παλαιολογίνα, όπως αποδεικνύει και το επώνυμό της, ήταν απόγονος του τελευταίου αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Επιπλέον, ξεχώριζε για την ευρεία μόρφωσή της, τη διαύγεια του πνεύματός της, τη σύνεσή, την αποφασιστικότητά και την ενεργητικότητά της.

Παρά τις ευγενείς και προοδευτικές της προθέσεις για την προστασία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Ελένη Παλαιολογίνα παρουσιάζεται ως μια γυναίκα με έντονα ζηλοτυπικά χαρακτηριστικά. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στις σχέσεις της με την αντίζηλό της, τη Μαριέττα από την Πάτρα, η οποία ήταν ερωμένη του συζύγου της. Η Ελένη δεν δίστασε να εκδηλώσει τη ζήλια της με σωματική βία, δαγκώνοντας και κόβωντας την μύτη της Μαριέττας, προκειμένου να σβήσει την ομορφιά και τη γοητεία της, από τότε έμεινε γνωστή ως «Κοψομύτα».

Photo By cognoscoteam

Η Ελένη Παλαιολογίνα, ενώ επιθυμούσε να διασφαλίσει την κυριαρχία της οικογένειάς της στον θρόνο της Κύπρου, αντιμετώπιζε τον νόθο γιο του βασιλιά Ιωάννη Β' και της Μαριέττας, τον Ιάκωβο, ως μόνιμη απειλή για τα σχέδιά της. Για να εξασφαλίσει τη θέση της κόρης της Καρλόττας στον θρόνο, προσπάθησε να απομακρύνει τον Ιάκωβο από την εξουσία και να τον αποκλείσει από τη διαδοχή.

Έπεισε λοιπόν τον βασιλιά να θέσει τον Ιάκωβο στη θέση του αρχιεπισκόπου Λευκωσίας, ένα βήμα που τον απομάκρυνε από την πολιτική εξουσία. Επίσης, προχώρησε στον γάμο της Καρλόττας σε πολύ νεαρή ηλικία με τον Πορτογάλο πρίγκιπα Ιωάννη, δούκα της Κοΐμπρα, με σκοπό να δημιουργήσει έναν συμμάχο στο εξωτερικό και να διασφαλίσει την ενίσχυση της εξουσίας της οικογένειάς της. 

Photo By history of royal women

Τον ίδιο χρόνο, ο τζαμπερλάνος Θωμάς φέρεται να συμμετείχε σε μια σκοτεινή πλεκτάνη εναντίον του συζύγου της Καρλόττας, ενοχοποιώντας τον άδικα για μια δολοφονία που δεν είχε διαπράξει, με θύμα έναν νεαρό άνδρα. Η υπόθεση απέκτησε τέτοιες διαστάσεις που το πλήθος ξέσπασε σε επιθέσεις εναντίον του αρχοντικού όπου διέμεναν τότε ο Ιωάννης και η Καρλόττα.

Αικατερίνη Κορνάρο

Η Κατερίνα Κορνάρο, μια αριστοκράτισσα από τη Βενετία, έγινε βασίλισσα της Κύπρου το 1472, καθώς παντρεύτηκε τον βασιλιά Ιάκωβο Β΄, γνωστό και ως «Νόθος», για πολιτικούς σκοπούς που εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα της Βενετίας. Αυτός ο γάμος της έδωσε τον τίτλο της τελευταίας βασίλισσας του μεσαιωνικού κυπριακού βασιλείου, καθώς η Κατερίνα ήταν η τελευταία βασίλισσα πριν η Κύπρος περάσει υπό την επιρροή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Photo By @arthistorianslife On Instagram

Η Κατερίνα Κορνάρο, ως βασίλισσα της Κύπρου, ενεπλάκη σε διάφορα σκάνδαλα και επεισόδια κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ένα από τα πιο γνωστά σκάνδαλα είναι η υπόθεση της δολοφονίας του πρώην συζύγου της, βασιλιά Ιάκωβου Β΄'. Η Αικατερίνη Κορνάρο βρέθηκε σε μια δύσκολη θέση ως βασίλισσα της Κύπρου, καθώς η επιρροή των Βενετών στο νησί προκαλούσε αντιπαλότητες με τους Καταλανούς και τους Ισπανούς. Μετά τον πρόωρο θάνατο του συζύγου της, Ιάκωβου Β΄, η Αικατερίνη βρέθηκε σε διαφορετικές διαμάχες και συγκρούσεις εξουσίας.

Σύμφωνα με τη διαθήκη του Ιάκωβου, ορίστηκαν επιτρόποι για τη διακυβέρνηση της Κύπρου οι Καταλανοί και οι Κύπριοι. Η Αικατερίνη δεν μπορούσε να κυβερνήσει αυτοβούλως λόγω αυτής της ρύθμισης. Ταυτόχρονα, η γέννηση του νεογέννητου γιου της, του Ιάκωβου, άνοιξε νέες προοπτικές για τη διαδοχή στον θρόνο.

Photo By @esploratoredelbello On Instagram

Ωστόσο, η κόντρα μεταξύ των Καταλανών και των Βενετών είχε φτάσει σε απροσδόκητα ύψη. Οι Βενετοί, προσπαθώντας να διατηρήσουν την εξουσία τους, απήγαγαν το παιδί της Αικατερίνης, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επικράτησή τους. Ο νεογέννητος γιος της Αικατερίνης ξαφνικά πέθανε, κάτι που εξυπηρέτησε τα σχέδια των Βενετών, καθώς η Κορνάρο έγινε η μοναδική διάδοχος στον θρόνο της Κύπρου. Παράλληλα, οι Βενετοί εξόρισαν τα νόθα παιδιά του Ιάκωβου Β΄, προκειμένου να εξασφαλίσουν την εξουσία τους στο νησί.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση

X