Μαρία Σάββα
Ένα από τα φρούτα που συμβολίζουν το καλοκαίρι είναι το καρπούζι, το οποίο αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια κλασική επιλογή για κάθε καλοκαιρινό τραπέζι. Είτε πρόκειται για πρωινό, είτε για μεσημεριανό γεύμα, είτε απλώς για ένα αναζωογονητικό σνακ μετά από μια βουτιά στη θάλασσα, το καρπούζι είναι πάντα η πρώτη επιλογή για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.
Για να απολαύσετε, όμως, ένα γλυκό και ζουμερό καρπούζι, υπάρχουν πέντε σημαντικά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την απογοήτευση και να επιλέξετε το καλύτερο:
Αναζητήστε την κίτρινη περιοχή Η κίτρινη περιοχή είναι το σημείο όπου το καρπούζι ακουμπούσε στο έδαφος κατά την ανάπτυξή του. Ένα βαθύ κίτρινο χρώμα υποδεικνύει ότι το καρπούζι είναι ώριμο και δροσερό. Αντίθετα, μια λευκή ή ελαφρώς κίτρινη περιοχή δείχνει ότι το καρπούζι είναι άγουρο.
Αποφύγετε την γυαλάδα Όσο το καρπούζι ωριμάζει, η επιφάνειά του χάνει τη γυαλάδα της και γίνεται θαμπή. Ένα ώριμο καρπούζι θα έχει πιο ματ επιφάνεια, σε αντίθεση με το γυαλιστερό που δείχνει ότι δεν είναι έτοιμο ακόμα.
Δώστε προσοχή στο κοτσάνι Το κοτσάνι είναι ένα εύκολο σημάδι για να διαπιστώσετε την ωριμότητα του καρπουζιού. Ένα ξηρό κοτσάνι δείχνει ότι το καρπούζι έχει ωριμάσει σωστά. Αν το κοτσάνι είναι πράσινο, σημαίνει ότι το καρπούζι συλλέχθηκε πρόωρα και είναι πιθανό να είναι άγουρο.
Χτυπήστε το καρπούζι Αυτό δεν είναι μύθος, αλλά μια παραδοσιακή τεχνική. Χτυπήστε το καρπούζι και ακούστε τον ήχο που παράγει. Ένας κούφιος ήχος υποδεικνύει ότι το καρπούζι είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Μέγεθος Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, το μέγεθος παίζει ρόλο στην επιλογή του καρπουζιού. Επιλέξτε ένα μεσαίου μεγέθους καρπούζι που να φαίνεται βαρύτερο από ό,τι φαίνεται. Το βάρος υποδηλώνει την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και τη ζουμερή σάρκα.
Ακολουθώντας αυτά τα πέντε μυστικά, θα είστε σε θέση να επιλέξετε το καλύτερο καρπούζι και να απολαύσετε την απόλυτη γεύση του καλοκαιριού.