Wiz Guide
Για 3η συνεχόμενη χρονιά, ο κορυφαίος οδηγός διασκέδασης Wiz Guide, ο Όμιλος SPP Media και η Τράπεζα Κύπρου, διοργάνωσαν την τελετή ανάδειξης των 50 καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου, έτσι όπως οι δώδεκα κριτές του θεσμού τα δοκίμασαν και βαθμολόγησαν. Η λαμπερή γιορτή της κυπριακής γαστρονομίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, 28 Ιανουαρίου 2025, στο Ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.
Ανάμεσα στα 2.018 εστιατόρια που είναι στη λίστα του Wiz Guide και έπειτα από συζήτηση των δώδεκα κριτών, δημιουργήθηκε μια λίστα με 80 εστιατόρια, τα οποία οι γευσιγνώστες επισκέφθηκαν ανώνυμα και απροειδοποίητα, δοκιμάζοντας μια σειρά από αντιπροσωπευτικά πιάτα που βαθμολόγησαν με σταθερά και αντικειμενικά κριτήρια. Με αυτό τον τρόπο, διαμορφώθηκε η απόλυτη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του νησιού.
Αρχικά, τον περασμένο Δεκέμβριο, μέσω ενός ενθέτου που κυκλοφόρησε με την Καθημερινή, ανακοινώθηκε η λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια, και το βράδυ της Τρίτης, 28 Ιανουαρίου 2025, έγινε η ανακοίνωση της τελικής κατάταξης από το 50 μέχρι και το No 1.
Κορυφαίο των κορυφαίων στη λίστα του Wiz για το 2024 αναδείχθηκε το «The Polo», που βρίσκεται στο Alasia boutique hotel στη Λεμεσό, και το οποίο απέσπασε τις υψηλότερες βαθμολογίες των κριτών ανάμεσα στα 50 που ήταν στη λίστα. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, βραβείο δόθηκε και για τη Βιωσιμότητα στη Γαστρονομία, υποστηρικτής του οποίου είναι η εταιρεία Vassos Eliades Ltd. Το Βραβείο Βιωσιμότητας στη Γαστρονομία απονεμήθηκε στο εστιατόριο «Μπέμπα».
Με επιστημοσύνη, αντικειμενικότητα και διαφάνεια, τα βραβεία Wiz 50 Βest Restaurants λειτουργούν ως πυρήνας κινήτρων στην αναβαθμισμένη τοπική βιομηχανία εστίασης, με την επιθυμία να βοηθήσουν στην εξέλιξή της, έτσι ώστε η γαστρονομία να δημιουργήσει υπεραξία για τη χώρα. Οι δώδεκα κριτές του θεσμού είναι οι Γιάννης Αδειλίνης, Ντένη Καλλιβωκά, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Πάολα Παπακώστα, Απόστολος Κουρουπάκης, Αθηνά Λοϊζίδου, Ειρήνη Γεωργάλλα, Αφροδίτη Δερματά, Πόπη Βακή, Mάριος Λουκαΐδης, Λεόντιος Τσέλεπος και Γιάννος Ιωάννου.
Τα κριτήρια αξιολόγησης βασίζονται σε αντίστοιχους κορυφαίους θεσμούς του εξωτερικού και τα εστιατόρια βαθμολογούνται για τις επιδόσεις τους: Γευστικό αποτέλεσμα / Επαγγελματισμός και δημιουργικότητα του σεφ / Έμφαση σε ποιοτικές πρώτες ύλες / Σχέση αξίας - τιμής / Αισθητική χώρου και εξυπηρέτηση. Λαμβάνονται επίσης υπόψη: Η έμφαση σε βιώσιμες καλλιέργειες φιλικές προς το περιβάλλον / Η υποστήριξη ανθρώπων με επιλογή προς τη χορτοφαγία / Η υποστήριξη ανθρώπων με δυσανεξίες ή διατροφικές ιδιαιτερότητες / Η έμφαση σε ντόπια υλικά και πρώτες ύλες / Οίνος και οινοπνεύματα με έμφαση στον κυπριακό αμπελώνα / Επεξήγηση μενού, γνώση κάβας και προσπάθεια wine pairing.
Εκ μέρους των κριτών, στη σκηνή της λαμπερής τελετής ανέβηκε ο κ. Απόστολος Κουρουπάκης, Ιστορικός Γεύσης & Κουλτούρας, ο οποίος κατά την ομιλία του, τόνισε την ιδιαίτερη σύμπραξη του ποιοτικού φαγητού και της άρτιας φιλοξενίας, μία σύμπραξη που στόχο έχει την εξέλιξη των δύο αυτών παραγόντων. «Αυτή η σύμπλεξη αντικατοπτρίζει και τη φιλοσοφία του διαγωνισμού για τα 50 καλύτερα εστιατόρια. Αναζητούμε τα καλύτερα εστιατόρια στην κατηγορία τους, ψάχνουμε τη γαστρονομική “δέσμευση" και πίστη της κουζίνας».
Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, με το πέρας της τελετής βράβευσης, 7 κορυφαία κυπριακά οινοποιεία παρουσίασαν την φετινή τους σοδειά και τις νέες τους αφίξεις κρασιών. Στόχος του Wiz Guide είναι η καθιέρωση του εν λόγω Wine Fair ως την συνάντηση κορυφής των εστιατορίων και οινοποιείων της Κύπρου σε ένα χώρο, με στόχο την συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη για την ποιοτική αναβάθμιση της γαστρονομίας της χώρας μας.
Την εκδήλωση απονομής των βραβείων παρουσίασε η Αφροδίτη Δερματά, Δημοσιογράφος στο Wiz Guide και Ραδιοφωνική Παραγωγός στον Love Fm 100,7, και ο Δημήτρης Δερματάς, Ραδιοφωνικός Παραγωγός στον Deejay Radio 93.5.
Με τη βραδιά να είναι αφιερωμένη στη γαστρονομία, από την εκδήλωση, εκτός από το κρασί, δε θα μπορούσε να λείπει το φαγητό. Αμέσως μετά την τελετή απονομής των βραβείων, οι προσκεκλημένοι μεταφέρθηκαν στο after party σε διπλανή αίθουσα, όπου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν λαχταριστό gourmet finger food από το Ξενοδοχείο Hilton, το οποίο συνόδευσαν αρμονικά τα εκλεπτυσμένα κρασιά των κυπριακών οινοποιείων.
Αυτή είναι η σειρά κατάταξης των 50 καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου:
1. The Polo
2. Seasons Oriental
3. Cor Gastronomy
4. The Farmyard
5. Sentio
6. Μπέμπα
7. Ristorante Locatelli
8. Tocayo
9. Οι Μαγείρισσες
10. Ποταμός
Salt & Fire
12. LPM
13. Beefbar
14. Ρους
15. Dionysus Mansion
16. Πυξίδα
17. Το Πατρικό
18. Koutourou Ouzeri
19. Έμπερς
20. Bistrot 55
21. Γευσηκλέους 62
22. Vassos Psarolimano
23. Theta Mediterranean
24. Το Παντοπωλείο
25. Pralina Experience
26. Nema
27. Impasto
28. Rocas Experience
29. Scale
30. M Fusion
31. Topika Meze Bar
32. Honey Restaurant
33. Sera by Ettore Botrini
34. Crosta Nostra
35. Rafael’s Authentic Neapolitan Pizza
36. Kuzuba
37. Κουτσονικολιάς
38. Ethimo
39. Τρεις και ο Κούκος
40. Just Italian
41. Nerea
42. Tio Restaurant
43. Wok and Oven
44. The Grill Room
45. Alley
46. Ταβέρνα Προαύλιο
47. Amaracus
48. The Royal Goat Farm
49. Syrian Club
50. Volta
50. Duomo Ristorante Italiano
Τα Wiz 50 Best Restaurants παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου
Χορηγοί: Acqua Panna, S. Pellegrino, Nico Lazaridi, πίβο, Buondi craft
Οδηγήσαμε με ασφάλεια με: RENAULT από Char. Pilakoutas Group
Υποστηρικτές: VENI COOK & DINE EQUIPMENT, Foody, Petrolina και Philip Morris