Τα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου συναντούν τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας, με στόχο την ανάδειξη και ενδυνάμωση της κυπριακής Γαστρονομίας.
Συγκεκριμένα, το Wiz Guide προσκαλεί τα κυπριακά οινοποιεία να παρουσιάσουν τη φετινή τους σοδειά και τις νέες τους αφίξεις κρασιών στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης των 50 Καλύτερων Εστιατορίων της Κύπρου που θα διεξαχθεί στις 28 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο Hilton, στη Λευκωσία.
Στόχος του Wiz Guide είναι η καθιέρωση του Wine Fair ως τη συνάντηση κορυφής των εστιατορίων και οινοποιείων της Κύπρου σε έναν χώρο με στόχο την συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη για την ποιοτική αναβάθμιση της γαστρονομίας της χώρας μας. Είναι άλλωστε γνωστό με βάση τη διεθνή εμπειρία, αλλά και τη νέα στρατηγική του κυπριακού τουρισμού πως κορυφαία γαστρονομία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εγχώριο terroir, δηλαδή γεύσεις και μυρωδιές από την κυπριακή γη.
Το The Wine Fair πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου.
Ας δούμε παρακάτω ποια είναι τα 7 κορυφαία κυπριακά οινοποιεία που θα συμμετάσχουν στη φετινή τελετή των Wiz 50 Best Restaurants.
Aes Ambelis Winery
Βρίσκεται 28 χλμ νοτιοδυτικά της Λευκωσίας, τοποθετημένο στρατηγικά στις μαγευτικές πλαγιές του Καλού Χωρίου Ορεινής και περιβάλλεται από ιδιόκτητους αμπελώνες. Αρχιτεκτονικά καινοτόμο, εκτείνεται σε δύο επίπεδα με σύγχρονες οινοποιητικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, κάβα για παλαίωση, διαμορφωμένη αίθουσα γευσιγνωσίας αλλά και έναν υπέροχο εξωτερικό χώρο που προσφέρεται για κοινωνικές εκδηλώσεις. Το Οινοποιείο Άης Αμπέλης ιδρύθηκε το 1992, με τον κύριο Γιώργο Τρυπάτσα, ως ιθύνων νου του Οινοποιείου, να πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια με βασικό όραμα τη δημιουργία οίνων υψηλής ποιότητας και μοναδικού χαρακτήρα.
Περισσότερα εδώ
Kyperounda Winery
Σε ένα από τα κεφαλοχώρια της Πιτσιλιάς, την Κυπερούντα, βρίσκεται το ομώνυμο οινοποιείο μας. Πενήντα χιλιόμετρα από τη Λεμεσό και εβδομήντα πέντε από τη Λευκωσία, το Οινοποιείο Κυπερούντας, στα 1.200 μέτρα, είναι η υψηλότερη οινοποιία της Ευρώπης και μία από τις υψηλότερες στον κόσμο. Η λειτουργία του Οινοποιείου Κυπερούντας ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια ομάδα αμπελουργών της περιοχής, που στόχος της ήταν η αξιοποίηση του αμπελουργικού δυναμικού της κοινότητας. Η προσπάθεια αυτή, συνάντησε την πιο κατάλληλη στιγμή, το όραμα της οικογένειας Φώτου Φωτιάδη, για παραγωγή υψηλής ποιότητας κυπριακών κρασιών με ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Περισσότερα εδώ
Mallia Winery
Στην είσοδο του χωριού Μαλλιά, στο κέντρο των Κρασοχωριών στην Λεμεσό, βρίσκεται το ιστορικό οινοποιείο της ΚΕΟ, δημιούργημα του 1927. Το οινοποιείο, με ιδιόκτητους αμπελώνες έκτασης περίπου 50 εκταρίων, είναι αναπαλαιωμένο και εξοπλισμένο με όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές εγκαταστάσεις οινοποίησης. Το έργο που επιτελείται στη Μαλλιά αντιπροσωπεύει τόσο τη μακρόχρονη κυπριακή παράδοση στο καλό κρασί όσο και την εφαρμογή των πιο σύγχρονων μεθόδων στην καλλιέργεια, έρευνα και παραγωγή. Οι παραδοσιακές μέθοδοι οινοποίησης προσαρμόστηκαν στην σύγχρονη τεχνολογία, ενώ οι αμπελώνες φυτεύτηκαν με τις συστοιχίες των αμπελιών διαμορφωμένες έτσι ώστε να επιτρέπουν την πιο μοντέρνα καλλιεργητική φροντίδα. Σκοπός, η αναβίωση αυτόχθονων κυπριακών ποικιλιών σταφυλιού που απειλούνταν με εξαφάνιση όπως το Μαραθεύτικο, το Γιαννούδι, η Μωροκανέλλα και άλλες, που αναβίωσαν ξεκινώντας από τους αμπελώνες στη Μαλλιά. Σήμερα, στο κτήμα καλλιεργούνται γηγενής Κυπριακές ποικιλίες σταφυλιών όπως Μαραθεύτικο, Σπούρτικο, Μωροκανέλλα, Γιαννούδι, Ξυνιστέρι, Όφθαλμο, Altesse, Λευκάδα καθώς και επιλεγμένες διεθνής ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay, Sauvignon Blanc, και Merlot.
Περισσότερα εδώ
Sterna Boutique Winery
Ένα μικρό τοπικό boutique winery, ανατολικά της κοινότητας Κάθηκα, το οποίο μπορεί να είναι μικρό όσον αφορά την παραγωγή, πλην όμως προσφέρει μια πολύ δυνατή εμπειρία στους επισκέπτες. Σε ένα πολύ cozy περιβάλλον όπου κυριαρχεί το ξύλο και η φυσική πέτρα, ο κόσμος κάνει στάση καθημερινά για ξενάγηση, για wine tasting, αλλά και αγορά κρασιών. Η βορειοανατολική θέα από τον τεράστιο εξώστη του οινοποιείου είναι απρόσκοπτη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μικρές φυσικές σπηλιές που χρονολογούνται πάνω από 3000 χρόνια, και βρίσκονται μέσα στις εγκαταστάσεις. Το «Sterna Winery & Museum» λειτουργεί και ως μουσείο, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δουν πώς φτιάχνονται τα κρασιά με τον παραδοσιακό τρόπο.
Περισσότερα εδώ
Vasilikon Winery
Βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές της Κύπρου, στην περιοχή Λαόνα Ακάμας και συγκεκριμένα στο χωριό Κάθηκας. Οι περισσότεροι αμπελώνες της συγκεκριμένης διαδρομής βρίσκονται σε ασβεστολιθικό έδαφος, μερικοί σε αργιλώδες γύψο. Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1993 και είναι ένα από τα πρώτα τοπικά οινοποιεία του νησιού. Στους αμπελώνες του οινοποιείου που βρίσκονται σε υψόμετρο 650-700 μέτρων, είναι φυτεμένες οι ποικιλίες Ξινιστέρι, Λευκάδα, Μοροκανέλα, Μαραθέφτικο, Γιαννούδι, Cabernet Sauvignon και Syrah.
Περισσότερα εδώ
Vlassides Winery
Ο Σοφοκλής Βλασίδης ξεκίνησε να παράγει κρασιά στο Κοιλάνι από το 1998. Μέχρι το 2012 η οινοποίηση γινόταν στο παλιό μπακάλικο του παππού του, στο κέντρο της κοινότητας, ενώ το 2012 κτίστηκε το νέο υπερσύγχρονο οινοποιείο, το οποίο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ηρακλής Παπαχρίστου, σε μοντέρνες, λιτές γραμμές. Ένα πρωτοποριακό κτίσμα, βασισμένο στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και εναρμονισμένο με το περιβάλλον, που εντάσσεται έντεχνα στο τοπίο και είναι χωροθετημένο σε μία έκταση ογδόντα στρεμμάτων ανάμεσα σε γραμμικούς αμπελώνες. Οι αμπελώνες της οικογένειας είναι άνω των 100 ετών, φυτεμένοι από τα χέρια του παππού του Σοφοκλή Βλασίδη.
Περισσότερα εδώ
Zambartas Wineries
Βρίσκεται στον Άγιο Αμβρόσιο, στα Κρασοχώρια Λεμεσού. Πρωτολειτούργησε το 2006 από τον οινολόγο Άκη Ζαμπάρτα και πολύ σύντομα στην ομάδα εντάχθηκε ο γιος του, επίσης οινολόγος, Μάρκος Ζαμπάρτας. Σήμερα, ο Μάρκος Ζαμπάρτας μαζί με την οικογένεια και την ομάδα του, αποτελούν τη 2η γενιά οινοποιών στο οινοποιείο. Η φιλοσοφία του Οινοποιείου Ζαμπάρτας περιστρέφεται γύρω από τις ήπιες και καινοτόμες πρακτικές αμπελοκαλλιέργειας και οινοποιίας με σκοπό την ανάδειξη του πλούτου του κυπριακού αμπελώνα και του μοναδικού terroir των Κρασοχωριών. Τα κρασιά Ζαμπάρτας παράγονται κυρίως από κυπριακές ποικιλίες, όπως Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο και Γιαννούδι με σταφύλια από ιδιόκτητα αμπέλια στα Κρασοχώρια Λεμεσού και από συνεργαζόμενους παραγωγούς.
Περισσότερα εδώ