Νορβηγία
Μια πολύ αλλόκοτη συνήθεια έχουν υιοθετήσει οι κάτοικοι της Νορβηγίας για τις μέρες του Πάσχα. Σύμφωνα με το λεγόμενο påskekrim, τα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδουν φρικιαστικά «πασχαλινά θρίλερ» τόσο σε ηχητική όσο και σε τηλεοπτική μορφή.
Το Påskekrim μετράει ως έθιμο εκατό χρόνια ζωής και έλκει τις ρίζες του ως έθιμο από το 1923, όταν μια εκδοτική εταιρεία της σκανδιναβικής χώρας δημοσίευσε μια πρωτοσέλιδη διαφήμιση σε εφημερίδα για να προωθήσει ένα νέο αστυνομικό μυθιστόρημα που είχε βασιστεί σε μια ληστεία τρένου. Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού είχε τότε μπερδέψει τη διαφήμιση με πραγματική ιστορία στην εφημερίδα και αυτό αποδείχθηκε ως η καλύτερη διαφήμιση για το βιβλίο που στη συνέχεια έγινε best seller και μέχρι σήμερα διαβάζεται φανατικά.
View this post on Instagram
Το bizarre αυτό έθιμο λαμβάνει χώρα την λεγόμενη Πασχαλινή Παραμονή.
Αυστραλία
Το πασχαλινό κουνέλι είναι διεθνώς γνωστό ως Easter Bunny οι Αυστραλοί ωστόσο έχουν προσδώσει στο ζήτημα το δικό τους τουίστ και το ονομάζουν Easter Bilby, που είναι η ονομασία ενός γνωστού μαρσιποφόρου της μεγάλης ωκεάνιας χώρας. Μιλάμε για μια σχετικώς πρόσφατη συνήθεια, αφού ως έθιμο εισήχθη μόλις το 1991 μετά από την πολύ πετυχημένη όπως αποδείχθηκε, διαφημιστική καμπάνια να αντικατασταθεί το Bunny με το Bilby. Έκτοτε πολλές εταιρίες στην Αυστραλία αντί για πασχαλινά σοκολατένια κουνέλια φτιάχνουν πασχαλινά σοκολατένια bilbies. Δέον να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια χώρα στην οποία τα συμπαθητικά τετράποδα που εμείς αγαπάμε τόσο πολύ, τα κουνέλια, δεν χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης, καθότι όταν πρωτοεμφανίστηκαν πριν από τρεις αιώνες στη χώρα (είχαν έρθει από την Αγγλία) είχαν τη συνήθεια να καταστρέφουν τις σοδειές, κάτι που δεν άρεσε πολύ στους γηγενείς κατοίκους οι οποίοι δεν δίσταζαν να τα θανατώνουν κάνοντας χρήση θανατηφόρων βακτηρίων.
View this post on Instagram
Σλοβακία και Τσεχία
Στα σημερινά εδάφη της πρώην Τσεχοσλοβακίας τη Δευτέρα του Πάσχα διατηρείται ζωντανό το έθιμο ενός περίεργου απαλού … μαστιγώματος των γυναικών στους γλουτούς με μαστίγιο από κλαδιά ιτιάς και πολύχρωμες κορδέλες.
Μια ξεκάθαρα και κυριολεκτικά μεσαιωνική πρακτική, που μάλλον έχει παγανιστικές ρίζες και που προήλθε από την πεποίθηση ότι η ζωτικότητα από τα κλαδιά στο μαστίγιο θα έρεε στο γυναικείο σώμα, φέρνοντας υγεία, ομορφιά και γονιμότητα.
Σε ορισμένες περιοχές, οι άνδρες λαμβάνουν ένα ζωγραφισμένο στο χέρι αυγό ή ένα νόμισμα ή ένα σφηνάκι βότκας ή κονιάκ δαμάσκηνου ως... «ευχαριστώ» για το χτύπημα.
Τουλούζη, Γαλλία
Μπορεί στην Κύπρο να έχουμε γενικώς μανία με το να φτιάχνουμε το μεγαλύτερο οτιδήποτε για μπει στο ρεκόρ Γκίνες, σε μια περιοχή όμως στη νοτιοδυτική Γαλλία, κοντά στην Τουλούζη, η μεγαλύτερη ομελέτα είναι πασχαλινή παράδοση που κρατάει χρόνια. Το έθιμο λαμβάνει χώρα κάθε Δευτέρα του Πάσχα, όπου οι ντόπιοι μαζεύονται για να φτιάξουν μαζί την ομελέτα - γίγαντα που πρέπει να έχει πλάτος 13 πόδια, γίνεται με 5.000 αυγά και χρειάζεται περισσότερο από μισή ώρα για να ψηθεί. Η παράδοση χρονολογείται από το 1973 λέγεται όμως ότι όταν ο Ναπολέων είχε περάσει από την περιοχή είχε φάει μια ομελέτα που του άρεσε τόσο πολύ που την επόμενη μέρα διέταξε τους κατοίκους της πόλης να ετοιμάσουν μια γιγάντια εκδοχή για ολόκληρο τον στρατό του.
Ισπανία
Μεταφερόμαστε, τέλος, σε ένα γνωστότερο μάλλον έθιμο διεθνώς, τον λεγόμενο χορό του θανάτου που λαμβάνει χώρα κάθε Μεγάλη Τρίτη σε χωριά και πόλεις της Ισπανίας. Σύμφωνα με το έθιμο, κάθε άτομο που παίρνει μέρος στο τελετουργικό πρέπει να είναι μασκαρεμένος σκελετός και η παρέλαση καταλήγει πάντοτε σε μια μεγάλη συγκέντρωση πολλών … σκελετών μαζί, οι οποίοι χορεύουν μαζί κρατώντας στα χέρια τους κουτιά που είναι γεμάτη μαύρη στάχτη. Χαρούμενα πράγματα!