Αν και η τροχαία κίνηση στους δρόμους δεν αναμένεται να είναι εξίσου πυκνή με την Κυριακή και τη Δευτέρα, για σημαντικό ποσοστό εργαζομένων η Τρίτη του Πάσχα είναι επίσης αργία και μια ίσως ελκυστική πρόταση για εκδρομή, μετά από τα διάφορα παραδοσιακά τεκταινόμενα είναι να κατευθυνθείτε προς τους δρόμους του κρασιού, στις νότιες και νοτιοδυτικές βουνοκορφές του Τροόδους.
Με παράδοση χιλιετηρίδων και με τη λειτουργία πολλών οινοποιείων πια στο νησί μας, με ιδιαιτέρως υψηλή κιόλας ποιότητα στην παροχή των υπηρεσιών τους, ο κυπριακός αμπελώνας τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, καθιστώντας το νησί μας σοβαρό προορισμό για τους φίλους και λάτρεις του κρασιού.
Αμπελώνες και αξιόλογα οινοποιεία υπάρχουν βεβαίως σε διάφορα σημεία του νησιού, σε όλες σχεδόν τις επαρχίες, επίκεντρο ωστόσο των λεγόμενων κρασοχωριών είναι αναντίρρητα οι νότιες και νοτιοδυτικές βουνοκορφές της οροσειράς του Τροόδους στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Μέσω συνεπώς μιας θαυμάσιας και καταπράσινης διαδρομής, μπορείτε, για παράδειγμα, να κινηθείτε προς το εκπληκτικό οινοποιείο στο Βουνί της Παναγιάς, στην ορεινή Πάφο, όπου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία επιβεβαιώσαμε πως την Τρίτη του Πάσχα θα είναι ανοιχτό.
Με εκπληκτικές υποδομές για ξενάγηση και λειτουργία εστιατορίου με νόστιμο φαγητό, το οινοποιείο «Βουνί Παναγιάς» είναι οικογενειακή υπόθεση που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην καλλιέργεια γηγενών ποικιλιών του τόπου μας. Ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου, κ. Ανδρέας Κυριακίδης, έχει τη χαρά να εργάζεται με τους τρεις γιους του, Γιάννη, Παύλο και Πέτρο, που συνεχίζουν να προσφέρουν στην παράδοση φέρνοντας μαζί τους τα απαραίτητα καινοτόμα στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, παράγονται επιλεγμένες οινοποιήσεις, με Έλληνες καλλιτέχνες να έχουν αναλάβει την εικονογράφηση και με το κάθε θέμα - ετικέτα να παρουσιάζει πλάνα από τους ανθρώπους, το φυσικό περιβάλλον και τις στιγμές της οικογένειας γύρω από το οινοποιείο.
Tα τρία αδέλφια
Δείγμα εκπληκτικού artwork που έγινε για το οινοποιείο από τον @manolismoumalidis
Η μορφολογία του εδάφους στην περιοχή σε συνδυασμό με το υψόμετρο συνδράμουν στην καλλιέργεια πολύ καλής ποιότητας σταφυλιών που οδηγούν στην παραγωγή βραβευμένων κρασιών όπως ξυνιστέρι, σπούρτικο, πρωμάρα, ντόπιο μαύρο και μαραθεύτικο. Γενικώς, η περιοχή θεωρείται γνωστή για την παραγωγή εξαιρετικού λευκού κρασιού χάρη στην τοπική ποικιλία ξυνιστεριού με στοιχεία πράσινου μήλου, ροδάκινου και βερίκοκου. Σε ό,τι αφορά στην πανάρχαια ποικιλία του Μαραθεύτικου αυτή ενδέχεται να διανθιστεί με βιολέτες και τριαντάφυλλα.
Πέραν από την παραγωγή κρασιών, το οινοποιείο έχει εστιάσει και στην επιμόρφωση των επισκεπτών με την προβολή εκπαιδευτικού φιλμ, τη λειτουργία ενός παραδοσιακού μουσείου και ενός καλαίσθητου χώρου γευστικών δοκιμών. Μαζί με τα βραβευμένα τοπικά κρασιά και την απολαυστική εμπειρία του wine tasting, θα έχετε επιπλέον τη δυνατότητα να χαρείτε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής με αρωματικά πευκοδάση, πλήθος πτηνών και αποστομωτική πανοραμική θέα.
Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν στις μέρες μας δέκα οινοποιεία. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Υφυπουργείο Τουρισμού, τα χωριά σ΄ αυτή τη διαδρομή παράγουν επίσης μερικά από τα καλύτερα κρασιά της ενδημικής μαύρης (κόκκινης) ποικιλίας, χάρη στο σχετικά υψηλό υψόμετρο και το ήπιο κλίμα, τα οποία ευεργετούν τα αμπέλια και συνδυάζονται για την παραγωγή ευχάριστων σκούρων και ροζέ κρασιών.
Μοναστήρι Χρυσορογιάτισσας
Το Love Cyprus του Υφυπουργείου Τουρισμού μας δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και για το μοναστήρι που βρίσκεται πολύ κοντά στο Βουνί Παναγιάς. Το μοναστήρι της Χρυσορρογιάτισσας, όπως ονομάζεται, είναι κτισμένο σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον και σύμφωνα με την ιστορική παράδοση, ιδρύθηκε το 1152 από έναν μοναχό με το όνομα Ιγνάτιος. Έχει αφιερωθεί στην λεγόμενη Κυρά της Χρυσής Ροδιάς. Ο μοναχός, λέει ο μύθος, βρήκε μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην ακτή της Πάφου. Υποτίθεται ότι η εικόνα είχε ριχτεί στη θάλασσα στη Μικρά Ασία κατά την περίοδο της εικονομαχίας και τα κύματα την ξέβγαλαν στην Πάφο.
Το σημερινό κτίσμα είναι μια μονόκλιτη εκκλησία, η οποία χτίστηκε το 1770 πάνω στα θεμέλια παλαιότερης. Φανταστικές τοιχογραφίες βρίσκονται πάνω από τις τρεις εισόδους της εκκλησίας, ενώ μια εικόνα του Χριστού και της Παναγίας καλυμμένη με χρυσό και ασήμι, η οποία βρίσκεται στο μοναστήρι, πιστεύεται ότι έχει αγιογραφηθεί από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. Παράλληλα, το Θησαυροφυλάκιο Εικόνων και Σκευών του Μοναστηριού φιλοξενεί μια συλλογή από σημαντικές εικόνες, θρησκευτικά αντικείμενα κι άλλα χειροποίητα αντικείμενα.
Μοναστήρι Χρυσορογιάτισσας / φωτογραφία από tripadvisor
Ιδανικός προορισμός και για αγροτουρισμό, το γειτονικό χωριό της Παναγιάς είναι κυρίως γνωστό ως η γενέτειρα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ εξού και υπάρχουν δύο μουσεία στο χωριό, που είναι αφιερωμένα στον Μακάριο: Το σπίτι της οικογένειάς του και το Μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.
Το όνομα του χωριού προέρχεται φυσικά από την Παναγία, τη μητέρα του Χριστού, στην οποία είναι αφιερωμένα όλα τα μοναστήρια και οι εκκλησίες της περιοχής. Το χωριό αποτελεί προορισμό και για τη μοναδική του άγρια φύση, όπου μεταξύ άλλων συναντά κανείς το κυπριακό αγρινό ή μούφλον που όπως είναι γνωστό έχει ανακηρυχθεί ως απειλούμενο είδος και χρήζει ιδιαίτερης προστασίας.
Διαμονή
The Mountain House
Εξαίρετη επιλογή για διαμονή, δίπλα στο οινοποιείο είναι το The Mountain House, που αποτελείται από τρία υπνοδωμάτια, σαλόνι, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, ψυγείο με βραστήρα και δύο μπάνια με μπανιέρα ή ντους και στεγνωτήρα μαλλιών. Το διαμέρισμα προσφέρει τον δικό του κήπο και δωρεάν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης.
Savvas Brian Mountain House
Σε κοντινή απόσταση, δίπλα στην Πεντάλια, βρίσκεται και το Savvas Brian Mountain House που διαθέτει κήπο, βεράντα και μπαρ. Προσφέρει δωρεάν Wi-Fi και εκπληκτική θέα στο βουνό.
Η κλιματιζόμενη παραθεριστική κατοικία περιλαμβάνει 2 υπνοδωμάτια, σαλόνι, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα με ψυγείο και βραστήρα και 1 μπάνιο με υδρομασάζ και δωρεάν προϊόντα περιποίησης. Παρέχονται πετσέτες και κλινοσκεπάσματα.