Το μακρόστενο κόσμημα του Αργοσαρωνικού κόλπου, η αρχοντική Ύδρα, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση και βρίσκεται απέναντι από το Πόρτο Χέλι και την Ερμιόνη, στο ανατολικότερο άκρο της Πελοποννήσου, περιγράφεται στο φετινό αφιέρωμα του Conde Nast Traveler για τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα ως «το ιδανικότερο νησί για ένα long weekend με καλλιτέχνες».
Στη γλαφυρή, μάλιστα, περιγραφή του για την Ύδρα, ο γνωστός ταξιδιωτικός οδηγός αρχίζει με επίκληση στον Ελληνοκύπριο συλλέκτη, Δάκη Ιωάννου.
«Καταλαβαίνεις εύκολα πότε ο Δάκης Ιωάννου, ο γνωστότερος συλλέκτης τέχνης στην Ελλάδα, βρίσκεται στην Ύδρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα, αφού «το προσωπικό του γιοτ είναι φανταχτερά φιλοτεχνημένο από τον Jeff Koons».
Κάθε καλοκαίρι, προστίθεται, ο Ιωάννου προσκαλεί στα ελληνικά νησιά περσόνες της τέχνης όπως ο Matthew Barney και ο David Shrigley για να δημιουργήσουν site-specific εγκαταστάσεις σε απόμερα, γοητευτικά σημεία του Αιγαίου. Απαλλαγμένη από αυτοκίνητα, προστατευμένη αρχιτεκτονικά και με τον μοναδικό της φινετσάτο αέρα, η Ύδρα ανέκαθεν υπήρξε η μούσα γνωστών καλλιτεχνών, σημειώνεται.
Ο Leonard Cohen, για παράδειγμα, την είχε χρησιμοποιήσει ως ειδυλλιακό σκηνικό στη δουλειά του ήδη από τη δεκαετία του 60’. Έκτοτε το νησί του Αργοσαρωνικού προσελκύει συνεχώς σελέμπριτι καλλιτέχνες. Στις μέρες μας, για παράδειγμα, δεν αποκλείεται να πετύχεις τυχαία στον δρόμο περσόνες της τέχνης όπως οι Βrice Marden, Sadie Coles και Juergen Teller, που όλοι τους έχουν εξοχικά σπίτια στην Ύδρα.
Καλλιτέχνες όμως από την Αθήνα πραγματοποιούν επίσης τακτικές επισκέψεις στο νησί της Ύδρας. Εδώ άλλωστε βρίσκεται η Σχολή Καλών Τεχνών Ύδρας, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο, τετραώροφο αρχοντικό, στη δυτική πλευρά της πόλης, κοντά στο λιμάνι. Το κτίριο είναι γνωστό και ως «οικία Τομπάζη» καθώς υπήρξε το αρχοντικό του ναυάρχου Μανώλη Τομπάζη, μέλους της οικογένειας Τομπάζη, παλιάς ναυτικής οικογένειας του νησιού, γνωστής από την Επανάσταση.
Καταφύγιο στο νησί της Ύδρας βρίσκουν παράλληλα μουσικοί όλων των ειδών, που λατρεύουν να κάνουν πρόβες και ηχογραφήσεις στο λεγόμενο Old Carpet Factory. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό κτίριο του 18ου αιώνα, που λόγω των ιδιαίτερων του αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών όπως η ψηλή οροφή και η αψεγάδιαστη του ακουστική λειτουργεί ως ιδανικό recording studio.
Συμπερασματικά, επισημαίνεται στο Conde Nast Traveler, αν αναζητάτε ένα ελληνικό νησί που να βρίσκεται κοντά στην Αθήνα (το ταξίδι με το καραβάκι διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες) που να έχει αρχοντική αύρα και να είναι γεμάτο με καλαίσθητο κόσμο, τόσο Έλληνες όσο και ξένους, τότε δεν έχετε παρά να επιλέξετε την Ύδρα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μπορεί στα στενά, ήρεμα δρομάκια της ενδοχώρας του νησιού να κυκλοφορούν μόνο πονηρές γάτες και γερασμένα γαιδουράκια, στο παραλιακό μέτωπο όμως της Ύδρας επικρατεί μεγάλο action και εκεί θα πάτε «για να δείτε και να σας δουν».
Σίγουρα όλο και κάποιο σελέμπριτι θα εντοπίσετε στην περαντζάδα της Ύδρας. Καταληκτικά, ποιος νοιάζεται αν το νησί δεν έχει σχεδόν καθόλου αμμώδεις παραλίες; Όλο και έναν ηλιοκαμένο βράχο θα εντοπίσετε για να βουτήξετε στα «πιο καθαρά νερά της υφηλίου».
Διαμονή
Για μια μπουτίκ διαμονή, προτείνεται το Orloff Boutique Hotel, για παραθαλάσσια μαγεία το Onos Residence και για διακοπές με μεγάλη παρέα το Mirkella στο οποίο μπορούν να μείνουν έως και 12 άτομα.