«O κάθε ένας εμάς είναι σημαντικός, έχει τον δικό του ρόλο στη ζωή και μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είναι ευθύνη όλων μας να δείξουμε την αγάπη και τον απαραίτητο σεβασμό για τα ζωντανά πράγματα γύρω μας και κυρίως, ο ένας για τον άλλο» είχε πει η Jane Goodall και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί της. H υιοθέτηση ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και στον πλανήτη μας και για κανένα λόγο δεν περιορίζεται απλώς στον τερματισμό χρήσης των πλαστικών σακουλών και ποτηριών.
Η μείωση σπατάλης του νερού, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και η ελαχιστοποίηση της ενέργειας που καταναλώνουμε είναι επίσης εύκολες συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε για ένα πιο οικολογικό lifestyle, ενώ η αντίσταση στην αφθονία υλικών αγαθών και η ανακύκλωση είναι εξίσου καλές κινήσεις που ωθούν σε μια πιο οικολογική συνείδηση. Και ενώ σίγουρα οι καθημερινές κινήσεις του καθενός από εμάς είναι καίριας σημασίας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι λίγοι οι φορείς και οι οργανώσεις που παλεύουν προκειμένου να αποτρέψουν τις συμφορές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές. Πρόσφατο παράδειγμα, τα αυστηρά μέτρα της E.E. για μια ευρεία γκάμα προϊόντων, μεταξύ αυτών και τα είδη ρουχισμού. Βάσει της στρατηγικής που ζητά η E.E. και της οποίας οι κεντρικοί της πυλώνες σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, τον τερματισμό του greenwashing και τη μείωση των επιπέδων των απορριμμάτων, ό,τι κατασκευάζεται πρέπει να είναι πιο ανθεκτικό και να ανακυκλώνεται εύκολα. Μεταξύ των κανόνων που προτείνονται, είναι η δημιουργία ψηφιακών διαπιστευτηρίων βιωσιμότητας των προϊόντων, οι συχνότεροι έλεγχοι στα brands και η διαφάνεια ως προς το πού καταλήγουν και πώς διαχειρίζονται οι εταιρείες τα ρούχα που δεν έχουν πωληθεί.
1.Επενδύουμε σε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και σακούλες
O νούμερο ένας κανόνας για να ξεκινήσουμε μια πιο οικολογική ζωή είναι να απαρνηθούμε οριστικά τις πλαστικές σακούλες και να υιοθετήσουμε υφασμάτινες ή οικολογικές τσάντες για τις αγορές μας, oι οποίες πέρα από sustainable επιλογή, είναι και σικάτες.
2. Ψωνίζουμε τα τρόφιμά μας με βάση τη βιωσιμότητα
Πριν μεταβούμε σε ένα κατάστημα, κάνουμε μια λίστα με ψώνια και αγοράζουμε μόνο όσα χρειαζόμαστε πραγματικά, προκειμένου να αποφύγουμε τις σπατάλες. Για τις αγορές φρούτων και λαχανικών, επιλέγουμε τις λαϊκές αγορές ή τους χώρους που πωλούν τοπικά προϊόντα, μιας και στις πλείστες των περιπτώσεων προσφέρονται χωρίς την προσθήκη φυτοφαρμάκων, ενώ με την αγορά τους μειώνουμε το ανθρακικό αποτύπωμα του πλανήτη, αφού δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν από μακριά για να φτάσουν σε εμάς.
3.Τρεφόμαστε με τρόφιμα φυτικής προέλευσης
Η υιοθέτηση ενός διατροφικού πλάνου που δεν εστιάζει σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα είναι επίσης θεμιτή, ενώ παράλληλα τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης προσφέρουν οφέλη τόσο στον οργανισμό όσο και στο οικοσύστημα. Αν και ο τερματισμός της κατανάλωσης του κρέατος είναι σίγουρα κάτι που προτείνεται έντονα τα τελευταία χρόνια, εμείς αν δεν θέλουμε, μπορούμε απλώς να μειώσουμε έστω μια μέρα την εβδομάδα το κρέας και με αυτό τον τρόπο να ελαττώσουμε την προσωπική μας επίδραση στο περιβάλλον κατά 15%. Στο ίδιο πλαίσιο, επιλέγουμε βιώσιμα ψάρια και γενικώς προτιμούμε τροφές με πιστοποιημένη σφραγίδα βιολογικού προϊόντος.
4.Επενδύουμε σε προϊόντα ομορφιάς που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον
Πριν από κάθε αγορά καλλυντικών αναζητούμε το ειδικό λογότυπο πιστοποίησης βιολογικού προϊόντος και πάντα προτιμούμε να αγοράζουμε είδη ομορφιάς σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Αν για παράδειγμα αγοράζουμε μανό, το βουρτσάκι να είναι φτιαγμένο από φυσικές τρίχες. Χρησιμοποιούμε, παράλληλα, βαφές μαλλιών χωρίς αμμωνία και διαλέγουμε κραγιόν φτιαγμένα με βιολογικά συστατικά και σε επαναγεμιζόμενες συσκευασίες.
5.Δίνουμε έμφαση στα αποσμητικά και στα αρώματα
Διαλέγουμε αρώματα με αιθέρια έλαια και σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες, ενώ για μια πιο οικολογική συνείδηση μπορούμε να αρωματιζόμαστε με φυσικά υλικά, όπως βανίλια σε ροδόνερο. Χρησιμοποιούμε, επίσης, αποσμητικά σε μορφή κρέμας που βρίσκονται εντός γυάλινων συσκευασιών, αφού πέρα από το ότι έχουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με τα σπρέι, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.
6.Αγοράζουμε οδοντόκρεμες σε γυάλινες συσκευασίες και οικολογικές μπατονέτες
Αντί για τις κλασικές οδοντόκρεμες, ποντάρουμε σε αυτές που βρίσκονται σε γυάλινη συσκευασία, με προσωπική σπάτουλα, ώστε να τοποθετούμε κάθε φορά στην οδοντόβουρτσά μας την απαιτούμενη ποσότητα. Με το ίδιο σκεπτικό, επενδύουμε σε μπατονέτες που είναι φτιαγμένες από μπαμπού και βαμβάκι.
7.Εξοικονομούμε ενέργεια
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να βοηθήσουμε τον πλανήτη και την τσέπη μας. Για αρχή, μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη συνδρομή στο γυμναστήριο και να εντάξουμε το περπάτημα στη ζωή μας. Προκειμένου να εξοικονομήσουμε ενέργεια, θα ήταν καλό να μην έχουμε αναμμένα διαρκώς τα φώτα και να εκμεταλλευόμαστε όσο μπορούμε τον φυσικό φωτισμό. Εξίσου καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσουμε τα κλιματιστικά με τον δροσερό αέρα της εποχής και γενικότερα, να αποφεύγουμε την υπερβολική χρήση ηλεκτρικών συσκευών.
8.Λέμε «ναι» στα βιώσιμα ταξίδια
Αντί να διαλέξουμε τυχαία ένα κατάλυμα, μπορούμε να επιλέξουμε ένα οικολογικό ξενοδοχείο και κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί, να αποφύγουμε τη χρήση πλυντηρίου και κλιματιστικού, εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εξόρμησής μας, υποστηρίζουμε τις τοπικές αγορές και κάνουμε δραστηριότητες που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, όπως η ποδηλασία, η ορειβασία, το καγιάκ ή η πεζοπορία.
9. Πειραματιζόμαστε με το στυλ μας με βιώσιμο τρόπο και κάνουμε συνειδητές αγορές
Μπορεί κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα τάση στο προφίλ μας στο Instagram να επηρεαζόμαστε και ενστικτωδώς να θέλουμε να τρέξουμε στα καταστήματα, ωστόσο το να αντισταθούμε στον υπερκαταναλωτισμό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Προτιμούμε διαχρονικές αγορές, προκειμένου να μην αγοράζουμε κομμάτια τα οποία θα φορέσουμε μια φορά και μετά θα βρεθούν στα άδυτα της γκαρνταρόμπας μας. Την ίδια στιγμή, ψάχνουμε και βρίσκουμε τρόπους για να αναδείξουμε τα ρούχα που ήδη έχουμε, ενώ δεν λέμε όχι στη vintage αισθητική. Για πιο συνειδητές αγορές, μπορούμε να κάνουμε διαδικτυακή έρευνα, ενώ στις μέρες μας το να ψωνίζουμε eco friendly ρούχα θεωρείται must.
10.Χρησιμοποιούμε LEDs και κάνουμε το σπίτι μας eco-friendly
Αντικαθιστούμε τις κλασικές λάμπες που έχουμε με LED. Πέραν από το ότι είναι πιο αποτελεσματικές, διαρκούν και περισσότερο. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να επενδύσουμε σε φωτοβολταϊκά, τα οποία εγγυώνται μηδενική ρύπανση, αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής. Ένα κλασικό φωτοβολταϊκό σύστημα ενός κιλοβάτ μειώνει κάθε χρόνο την έκλυση 1,4 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους.
11.Καθαρίζουμε την ατμόσφαιρα του σπιτιού με φυτά
Τα συνηθισμένα φυτά εσωτερικών χώρων, όπως για παράδειγμα ο κισσός, ο κρίνος της ειρήνης και η αλόη απολυμαίνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού και δεσμεύουν διάφορες επιβλαβείς ουσίες.
12.Αγοράζουμε οικολογικά αυτοκίνητα
Τα τελευταία χρόνια η γκάμα των ηλεκτρικών και υβριδικών μοντέλων αυτοκινήτων εμπλουτίζεται συνεχώς και σίγουρα, το ότι οι πωλήσεις οικολογικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη το 2021 ανήλθαν στο 19.6% συγκριτικά με το 11,9% το 2020 είναι υψίστης σημασίας ως προς τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Μερικές από τις κορυφαίες οικολογικές επιλογές αυτοκινήτων των τελευταίων χρόνων είναι τα Hyundai Ioniq Electric, BMW i3, Nissan Leaf, Honda Clarity Electric, Kia Niro FE, Chevrolet Malibu Hybrid, Hyundai Kona Electric, Toyota Yaris Cross Active B-SUV και Volkswagen ID.3.