ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Αγρόκτημα Σαλάτα - Κρατά την παράδοση ζωντανή

Το Βραβείο Χαλλουμιού απέσπασε στα 10α Βραβεία Γαστρονόμος το Αγρόκτημα Σαλάτα

Άννα Πολυβίου

Τα 10 χρόνια Βραβεία Ποιότητας γιόρτασε την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024, ο Γαστρονόμος, στο παλαιό κτίριο του Δημαρχείου Λευκωσίας, στην καρδιά της πρωτεύουσας. 

Τα Βραβεία Ποιότητας «Γαστρονόμος» του μηνιαίου περιοδικού της «Καθημερινής», κάθε χρόνο φέρνουν στο επίκεντρο παραγωγούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες που συνεχίζουν με πείσμα και όραμα τη διατροφική κληρονομιά της μεγαλονήσου. Παραγωγούς που γέννησαν ιδέες και αγωνίστηκαν να τις υλοποιήσουν, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας που μας φανερώνουν έναν ολόκληρο κόσμο συνδεδεμένο με την κυπριακή γη και τα μοναδικά προϊόντα της.

Δέκα ήταν τα Βραβεία Ποιότητας για το 2024, ισάριθμα με τα εσταντανέ μιας άλλης Κύπρου που μας αποκάλυψαν. Μιας Κύπρου επίμονης, που τολμά, δημιουργεί, καινοτομεί και ξεχωρίζει, με νόστιμα ποιοτικά προϊόντα.

Ένα εκ των βραβείων που δόθηκαν ήταν και το Βραβείο Χαλλουμιού, που κέρδισε το Αγρόκτημα Σαλάτα. Tο βραβείο έδωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Στέλλα Κυριακίδου. 

Λίγα λόγια για το Αγρόκτημα Σαλάτα

Μια οικογένεια κτηνοτρόφων στην Πάχνα συνεχίζει με πείσμα τη σπουδαία τυροκομική παράδοση της Κύπρου. Σε έναν ιδανικό τόπο με δικό της μικροκλίμα, ήπιους χειμώνες και σχετικά δροσερά καλοκαίρια, επιτρέπει στα ζώα να βόσκουν στη φύση και να παράγουν γάλα πρώτης ποιότητας. Το Αγρόκτημα Σαλάτα δημιουργήθηκε το 2016, καθώς το αιγοπρόβειο χαλλούμι που έφτιαχνε η μητέρα της οικογένειας, κα Κατερίνα, στο σπίτι γινόταν ανάρπαστο στο χωριό. Οι γιοί της, Κώστας, Πάμπος και Τομάζος Σαλάτας, γνωρίζοντας την τεχνογνωσία, τα μυστικά της τυροκόμησης και την εμπειρική μάθηση που κληρονόμησαν από τη μητέρα, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δική τους σύγχρονη μονάδα με όλες τις πιστοποιημένες διαδικασίες. Μεγάλωσαν το κοπάδι με τα ζώα και πρόσθεσαν στην γκάμα και άλλα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα καθώς και σταφίδα σουλτανίνα.

Το χαλλούμι όμως παραμένει η σημαία του Αγροκτήματος Σαλάτα, με παραγωγή που φτάνει τους 50-60 τόνους ετησίως από το δικό τους γάλα, το οποίο συμπληρώνεται με κάποιες ποσότητες από άλλους κτηνοτρόφους της περιοχής. «Κρατάμε την παράδοση και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί ο πελάτης μας ξέρει τι τρώει», λέει ο Κώστας. Ο ίδιος φροντίζει τα 800 ζώα που διαθέτουν και θέλει να τα διπλασιάσει μέσα στα επόμενα χρόνια, αφού θεωρεί ότι το αιγοπρόβειο γάλα θα καταστεί ανεπαρκές στο μέλλον για τους παραδοσιακούς τυροκόμους.

Το χαλλούμι του Αγροκτήματος Σαλάτα είναι Π.Ο.Π. με 100% αιγοπρόβειο γάλα.

 

Στην οικογένεια Σαλάτα διδάχθηκαν ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Ούτε φυσικά ο κόπος τους. Παρότι δεν εξαργυρώνεται, αισθάνονται υπερήφανοι που διατηρούν και εξελίσσουν την τοπική παράδοση.

Πάχνα, επαρχία Λεμεσού, Τ/ 99688781, 99679957

Τα τυροκομικά προϊόντα του Αγροκτήματος Σαλάτα τα βρίσκουμε σε μικρές υπεραγορές και φρουταρίες στη Λεμεσό και στην Πάφο, κάθε Σάββατο στο παζαράκι πίσω από την Υδατοπρομήθεια Λεμεσού και με παραγγελίες για κατ' οίκον παράδοση. 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X