ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Μαίρη Χρονοπούλου: Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου

Τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ.

Μαρία Καραμάνου

Η είδηση του θανάτου της Μαίρης Χρονοπούλου σκοτείνιασε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου έφυγε από τη ζωή μετά από μια σύντομη αλλά ανείπωτα δύσκολη περίοδο. Η Μαίρη Χρονοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή μετά από ένα σοβαρό ατύχημα που συνέβη την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στο σπίτι της, όταν έπεσε από τις σκάλες. Αυτή η πτώση προκάλεσε αιμάτωμα στο κεφάλι της και η Μαίρη μεταφέρθηκε αμέσως στον Ευαγγελισμό, όπου τέθηκε αμέσως σε μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της.

Η εξαιρετική ηθοποιός απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών, μετά από μια πολύ δυσκολή πορεία στον τομέα της υγείας της. Τον τελευταίο ενάμιση, κατάφερε να αναρρώσει από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, το οποίο την είχε αναγκάσει να χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξί για πολλά χρόνια λόγω σοβαρών προβλημάτων κινητικότητας. Παρά τις δυσκολίες, τα τελευταία χρόνια επέστρεψε στον χώρο της υποκριτικής, αναλαμβάνοντας επιλεκτικά ρόλους που της άρεσαν και της προσέφεραν χαρά.

Ξεχώρισε σε τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη από τη Φίνος Φιλμ: "Οι Θαλασσιές οι Χάντρες", "Μια Κυρία στα Μπουζούκια" και "Γοργόνες και Μάγκες".

Η Μαίρη Χρονοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1933 και αναδείχθηκε ως μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, εκτός από τον ρόλο της τραγουδίστριας.

Την δεκαετία του '60 και '70, η Μαίρη Χρονοπούλου ξεχώρισε ως μία από τις πιο αγαπημένες και σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς, καθιστώντας τον εαυτό της μεγάλο αστέρι της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου.

Η γέννησή της και η παιδική της ηλικία ήταν στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, εμφανίστηκε στις θεατρικές παραστάσεις των ομάδων χορού, καθώς και σε αρχαία δράματα. Το 1957, ξεκίνησε τη συνεργασία της με το ελεύθερο θέατρο, πραγματοποιώντας εμφανίσεις στο Ακροπόλ σε παραστάσεις όπως "Η Κυρία" και "Ρομάντζο μιας Καμαριέρας," έργα των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Στον κινηματογράφο, η Μαίρη Χρονοπούλου έκανε το πρώτο της βήμα ως κομπάρσος στην ταινία "Το Χαρούμενο Ξεκίνημα" που σκηνοθέτησε ο Ντίνος Δημόπουλος το 1954, ενώ ακόμη ήταν φοιτήτρια.

Το 1958, πήρε ένα μικρό ρόλο στην ταινία "Το Τελευταίο Ψέμα" του Μιχάλη Κακογιάννη, πάλι υπό τη σκηνοθεσία της Φίνος Φιλμ. Από το 1963 και μετά, κατέλαβε το επίκεντρο της σειράς δραματικών ταινιών της Φίνος Φιλμ και άλλων παραγωγών. Συχνά ενσάρκωνε ρόλους ντάμας και γυναίκας μοιραίας, παίζοντας δίπλα σε κορυφαίους ανδρικούς πρωταγωνιστές της εποχής όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης.

Οι εξαιρετικές ερμηνείες της Μαίρης Χρονοπούλου ξεχωρίζουν σε αρκετές ταινίες, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας "Τα Κόκκινα Φανάρια" του Βασίλη Γεωργιάδη το 1963, που ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 36η απονομή των βραβείων το 1964.

Άλλες ταινίες που ξεχωρίζουν για τις ερμηνείες της περιλαμβάνουν:

- "Χωρίς Ταυτότητα" (1963, Φίνος Φιλμ)
- "Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο" (1966)
- "Πολύ Αργά για Δάκρυα" (1968, Φίνος Φιλμ)
- "Όταν η Πόλη Πεθαίνει" (1969, Φίνος Φιλμ)
- "Οι Αδίστακτοι" (1965, Σάβας Φιλμ)
- "Κοινωνία ώρα μηδέν" (1966, Φίνος Φιλμ)
- "Η Λεωφόρος του Μίσους" (1968, Φίνος Φιλμ)
- "Ορατότης μηδέν" (1970, Φίνος Φιλμ)

Σε αυτές τις ταινίες, η Μαίρη Χρονοπούλου πρόσφερε εξαιρετικές ερμηνείες και συνέβαλε στην αξιοσημείωτη κινηματογραφική κληρονομιά της Ελληνικής κινηματογραφίας.

Μεταξύ αυτών των κοινωνικών και δραματικών ταινιών, η Μαίρη Χρονοπούλου ξεχώρισε επίσης σε τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, που παράγονταν από τη Φίνος Φιλμ και κέρδισαν την αγάπη του κοινού: "Οι Θαλασσιές οι Χάντρες", "Μια Κυρία στα Μπουζούκια" και "Γοργόνες και Μάγκες".

Στο "Μια Κυρία στα Μπουζούκια," ιδιαίτερα, εντυπωσίασε το κοινό με το ακαταμάχητο στυλ και το ταλέντο της. Σε αυτή την ταινία, ερμήνευσε δύο από τα διαχρονικά τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, το "Είμαι Γυναίκα του Γλεντιού" και το "Του Αγοριού Απέναντι," τα οποία παραμένουν αγαπημένα ακόμα και σήμερα.

Τον Αύγουστο του 1975, παντρεύτηκε τον πρώην δήμαρχο των Σπάτων και πρώην βουλευτή, Δήμο Μπότσαρη, αλλά χώρισαν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, ήταν αρραβωνιασμένη με τον ηθοποιό Ανδρέα Μπάρκουλη για 3 χρόνια. Επιπλέον, είχε την τιμή να βαφτίσει τον γιο του Νίκου Κούρκουλου, τον Άλκη Κούρκουλο.

Στις 16 Ιουνίου 2021, η Μαίρη Χρονοπούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς κατά την Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρο Μπιμπίλα και τον πρόεδρο της Ακαδημίας, Γιώργο Τσεμπερόπουλο. Αυτή η διάκριση αναγνώρισε την προσφορά της ηθοποιού, η οποία με την παρουσία της στον κινηματογράφο επηρέασε διάφορα είδη ταινιών.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X