ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι, turtle neck πλεκτό και μπαλαρίνες
 

Ο αγοραστής του έργου τέχνης με την μπανάνα αξίας 6,2 εκατ. την έφαγε

Όταν η τέχνη γίνεται...σνακ.

Μαρία Καραμάνου

Η σχέση μεταξύ τέχνης και κρυπτονομισμάτων ίσως φαίνεται παράδοξη, αλλά ο επιχειρηματίας Τζάστιν Σαν απέδειξε το αντίθετο, φέρνοντας στο προσκήνιο την πιο ανατρεπτική σύνδεση. Ο δισεκατομμυριούχος των κρυπτονομισμάτων τράβηξε όλα τα βλέμματα, όταν σε μια εντυπωσιακή κίνηση στο Χονγκ Κονγκ, έφαγε την περιβόητη μπανάνα που αποτελεί το έργο τέχνης «Comedian» του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν.

Η μπανάνα, κολλημένη στον τοίχο με κολλητική ταινία, είχε κάνει ντεμπούτο στην έκθεση «Art Basel» το 2019, στο Μαϊάμι. Παρά τις διαφωνίες για το αν πρόκειται για τέχνη ή για αστείο, το έργο αυτό κατέληξε να πουληθεί για 6,2 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία του Sotheby’s. Ο Σαν, που επικράτησε ανάμεσα σε επτά πλειοδότες, όχι μόνο απέκτησε το έργο αλλά αποφάσισε να το γευτεί, κυριολεκτικά, μπροστά σε δημοσιογράφους και influencers.

«Είναι πολύ καλύτερη από άλλες μπανάνες», δήλωσε χαμογελώντας, ενώ το κοινό κατέγραφε τη στιγμή.

Ο Σαν, γνωστός για τις τολμηρές του κινήσεις, συνέδεσε το έργο με την έννοια του NFT (Non-Fungible Token) και της αποκεντρωμένης τεχνολογίας blockchain. «Όπως και τα NFTs, έτσι και το 'Comedian' βασίζεται περισσότερο στην ιδέα και την πνευματική ιδιοκτησία, παρά σε κάτι φυσικό», ανέφερε.

Η μπανάνα, που αγοράστηκε από έναν πάγκο στο Μανχάταν για λιγότερο από ένα δολάριο, αποδεικνύει την απόσταση ανάμεσα στη δημιουργία και την αγοραστική αξία της τέχνης. Ο πωλητής, Shah Alam, μόλις έμαθε ότι η μπανάνα του έγινε έργο τέχνης εκατομμυρίων, ξέσπασε σε δάκρυα: «Δεν έχω δει ποτέ τέτοιου είδους χρήματα», είπε συγκινημένος.

Ο Σαν, αντιλαμβανόμενος το κοινωνικό μήνυμα, δεσμεύτηκε να αγοράσει 100.000 μπανάνες από τον πάγκο του Alam και να τις διανείμει σε όλο τον κόσμο, προωθώντας την ιδέα της σύνδεσης καθημερινότητας και τέχνης.

Στην εκδήλωση, κάθε καλεσμένος έλαβε μια μπανάνα και ένα ρολό κολλητικής ταινίας ως αναμνηστικό. «Όλοι έχουν μια μπανάνα να φάνε», είπε ο Σαν, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχική φύση της τέχνης.

Είτε συμφωνούμε είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι αυτή η μπανάνα έχει ήδη γράψει ιστορία. Και, φυσικά, έχει γίνει η πιο ακριβή... μπουκιά στον κόσμο.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση