ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: ripped jeans, polo μπλουζάκι και tweed σακάκι
 

Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα στα αεροδρόμια

Το μεγάλο «ξεκλείδωμα» - Στη Β' Φάση λειτουργίας τους εισέρχονται από το Σάββατο τα αεροδρόμια - Αφίξεις στην Κύπρο από 22 χώρες χωρίς την προσκόμιση τεστ κορωνοϊού - Ανοιχτοί οι αιθέρες για 34 χώρες

Της Άντρης Θρασυβούλου

Τουρίστες από 34 συνολικά χώρες θα δέχεται η Κύπρος από σήμερα, Σάββατο 20/6. Με φόντο την νέα κατηγοριοποίηση στην οποία έχουν προστεθεί περισσότερες χώρες, ανησυχίες αλλά και γρήγορα αντανακλαστικά σε περίπτωση αλλαγής σκηνικού σε ότι αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα, η Κύπρος εισέρχεται το Σάββατο στη δεύτερη φάση λειτουργίας των αεροδρομίων. Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά στους επιβάτες που προέρχονται από χώρες της Κατηγορίας Α καθώς πλέον δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό.

Σε σχέση με τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με την μετάδοση του ιού βάση των νέων δεδομένων και τις χώρες που έχουν ενταχθεί στην Α και Β κατηγορία, η επιδημιολογική Ομάδα βρίσκεται σε εγρήγορση ενώ δεν αποκλείεται η υποβάθμιση χωρών σε ενδεχόμενη αλλαγή σκηνικού.

Από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Γιάννη Καρούσου, Χρήστος Παπαμιχαήλ παραπέμπει στην αξιολόγηση των δεδομένων από την Επιδημιολογική Ομάδα που πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα. Την Κυριακή θα ανακοινώνονται οποιεσδήποτε αλλαγές σε ότι αφορά στις λίστες των χωρών.

«Η επιδημιολογική ομάδα αξιολογεί, προβαίνει σε αλλαγές και ενημερώνει τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς. Είμαστε βέβαιοι ότι εάν υπάρξει ανάγκη για αλλαγή στην κατηγοριοποίηση των χωρών, αυτό θα γίνει», τονίζει ο κ. Παπαμιχαήλ.

Επιπλέον, όπως ανέφερε στην «Κ» ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, εφόσον οι λίστες θα επικαιροποιούνται κάθε εβδομάδα εάν υπάρχει πρόβλημα με μία χώρα τότε θα υποβιβαστεί.«Δεν βλέπω τους επιδημιολογικούς δείκτες των χωρών που περιλαμβάνονται στις λίστες να χειροτερεύουν αυτή τη στιγμή σε τέτοιο βαθμό ώστε να τις μετατοπίσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά στους επιβάτες που προέρχονται από χώρες της Κατηγορίας Α όπου δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι υπάρχει ανησυχία διότι μπορεί κάποιος να έχει εκτεθεί στον ιό και να μην το γνωρίζει. «Πάντως το να βρεθεί κάποιος θετικός στον ιό θεωρώ ότι θα το βλέπουμε αρκετά αραιά και όχι επί καθημερινής βάσεως. Σημαντικό είναι ότι θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε τουλάχιστον ένα ποσοστό 10-15% όσων επιβατών θα προέρχονται από την Κατηγορία Α», τονίζει ο ίδιος.

10 συνολικά πτήσεις αναμένονται το Σάββατο στην Κύπρο από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βιέννη, Ζυρίχη, Κολωνία, Μόναχο και Φρανκφούρτη.

Ο δειγματοληπτικός εργαστηριακός έλεγχος θα διενεργείται στους επιβάτες όλων των πτήσεων που θα αφικνούνται. Ο αριθμός των εξεταζόμενων υπολογίζεται σε 300 άτομα την ημέρα. Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Υπουργού Μεταφορών, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται τα γρήγορα τεστ που θα δίδουν αποτέλεσμα σε χρονικό διάστημα ενάμισι ώρας. Ο ίδιος σημειώνει ότι όσο αυξάνεται η επιβατική κίνηση, θα επεκτείνεται και ο αριθμός των δειγματοληπτικών ελέγχων.

Οι χώρες στην κατηγορία Α και Β

Στην Α κατηγορία όπου περιλαμβάνονται οι χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση, έχουν ενταχθεί τέσσερις επιπλέον χώρες, η Νότια Κορέα και το Λίχτενσταϊν, η Αυστραλία και η Ισλανδία. Από την Γ στην Β κατηγορία με τις χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α έχουν προστεθεί εκτός από την Πολωνία, το Ισραήλ και την Ρουμανία άλλες εννέα χώρες. Πρόκειται για το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λίβανο, την Ιορδανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Aναλυτικά, αναθεωρημένη λίστα χωρών βάση των επιδημιολογικών δεικτών:

Κατηγορία Α – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση

1. Αυστραλία
2. Αυστρία
3. Βουλγαρία
4. Κροατία
5. Τσεχία
6. Δανία
7. Εσθονία
8. Φινλανδία
9. Γερμανία
10. Ελλάδα
11. Ελβετία
12. Ουγγαρία
13. Ισλανδία
14. Λετονία
15. Λιχτενστάιν
16. Λιθουανία
17. Λουξεμβούργο
18. Μάλτα
19. Νορβηγία
20. Σλοβακία
21. Σλοβενία
22. Νότια Κορέα

Κατηγορία Β – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α

1. Βέλγιο
2. Γαλλία
3. Ιρλανδία
4. Ισραήλ
5. Ιταλία
6. Λίβανος
7. Ιορδανία
8. Ολλανδία
9. Ισπανία
10. Πολωνία
11. Ρουμανία
12. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σε ότι αφορά στους επιβάτες από χώρες της κατηγορίας Β απαιτείται η παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου ότι έχουν προβεί σε μοριακή εξέταση για τον Covid-19 από πιστοποιημένο εργαστήριο με αρνητική ένδειξη με ισχύ 72 ώρες πριν την αναχώρηση τους.
Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, οι επιβάτες της κατηγορίας Β όπου τεκμηριωμένα οι αρχές της χώρας δεν παρέχουν υπηρεσία μοριακής εξέτασης για τον κορωνοϊό μπορούν εναλλακτικά να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξη τους στην Κύπρο. Το κόστος θα βαρύνει τους ίδιους και ανέρχεται στην τιμή των 60 ευρώ.

Επιπλέον, θα παραμένουν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος. Αυτό αφορά Κύπριους πολίτες, μόνιμα διαμένοντες στην Κύπρο, τους αλλοδαπούς συζύγους και τα ανήλικα παιδιά τους καθώς και όλους τους νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Να σημειωθεί ότι όσοι φθάνουν στην Κύπρο και διαγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό παραμένουν σε υποχρεωτική καραντίνα.
Σε ότι αφορά στις χώρες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες Α και Β, από τις 20 Ιουνίου θα επιτρέπονται πτήσεις από και προς την Κύπρο, ωστόσο μόνο ορισμένες κατηγορίες επιβατών θα δικαιούνται να ταξιδέψουν.
Πρόκειται για τους Κύπριους πολίτες, οι αλλοδαποί σύζυγοί και τα ανήλικα παιδιά τους, τα μόνιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα, τα άτομα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης και τα άτομα ανεξαρτήτως υπηκοότητας που δικαιούνται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, έπειτα από ειδική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο μεταξύ, την Κυριακή (21/6) ανοίγει κανονικά τις πύλες του και το αεροδρόμιο της Πάφου.Η πρώτη πτήση αναμένεται το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη από την αεροπορική εταιρεία Ryanair. Την πτήση θα υποδεχθούν ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος και η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports Ελένη Καλογήρου.

Υποχρεωτική η Κυπριακή Κάρτα Πτήσης (CyprusFlightPass)

Όπως τόνισε στην «Κ», ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Υπουργού Μεταφορών, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία σε κανέναν επιβάτη χωρίς να κατέχει την Κυπριακή κάρτα πτήσης.  Από το Σάββατο (20/6) όλοι οι επιβάτες που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεούνται, για σκοπούς επιβίβασης, θα πρέπει να προσκομίσουν την κάρτα.

Για την απόκτηση της κάρτας, οι επιβάτες πρέπει εκ των προτέρων να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα έγγραφα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.cyprusflightpass.gov.cy.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών σε περίπτωση που υπάρξει τεχνικό πρόβλημα ή προγραμματισμένη συντήρηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώνουν χειρόγραφα τα απαιτούμενα έντυπα τα οποία είναι αναρτημένα στην εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Τι χρειάζεται για την αίτηση

Ως μέρος της αίτησης για το CyprusFlightPass θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει τις ακόλουθες πληροφορίες:

- Λεπτομέρειες πτήσης

- Λόγος ταξιδιού

-Προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας

- Τόπος Διαμονής στην Κύπρο

- Στοιχεία επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Υπουργού Μεταφορών σημειώνει ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τηρείται ουσιαστικά ένα αρχείο με τους επιβάτες και την κατάσταση του καθενός ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος.

Ανησυχίες για Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία

Στο μεταξύ, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή (19/6) υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την επιδημιολογική Ομάδα τέθηκαν επί τάπητος και οι ανησυχίες που υπάρχουν σε σχέση με ορισμένες χώρες οι οποίες μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνονται στις λίστες των χωρών που συνδέονται αεροπορικώς με την Κύπρο.

Οι κύριες ανησυχίες έγκεινται στις χώρες Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τον Δρ Πέτρο Καραγιάννη το γεγονός ότι κάποιες χώρες επεξεργάζονται το άνοιγμα των αεροδρομίων τους «θεωρείται λίγο επικίνδυνο για την διασπορά του ιού».  Να σημειωθεί ότι το ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο θεωρείται άκρως σημαντικό για την Κύπρο λόγω της τουριστικής κίνησης που αποφέρει παραδοσιακά και η οποία αναμένεται να ξεκλειδώσει τον τουρισμό, παρακολουθείται στενά. 

Πηγή: Η Καθημερινή

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση