Τις τελευταίες ώρες το όνομα «Μαρία Τσάλλα» ή καλύτερα, Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα έγινε viral, με κάθε ΜΜΕ να ασχολείται με την διπλή ζωή της γυναίκας αυτής που δρούσε ως κατάσκοπος στην Ελλάδα υπό «βαθύ κάλυμμα». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε ποια τελικά είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος, την οποία ξεσκέπασε η ΕΥΠ.
Η ΕΥΠ ανακοίνωσε πριν μερικές ώρες πως «ξεσκέπασε» μια ξένη κατάσκοπο, η οποία δρούσε στην Ελλάδα με το όνομα «Μαρία Τ.», δήλωνε φωτογράφος και είχε κατάστημα με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής στο Παγκράτι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης, η «Μαρία Τ.»- ή «Irina A. S.» όπως είναι το πραγματικό όνομά της εγκατέλειψε τον περασμένο Ιανουάριο την Ελλάδα για την Ρωσία, με τον σύζυγό της να αναφέρεται ως επίσης κατάσκοπος στη Βραζιλία - ενώ η ίδια στην προσπάθειά της να μην γίνει αντιληπτή, διατηρούσε δεσμό και στην Ελλάδα, με τον ίδιο όπως υποστηρίζει να μην γνωρίζει απολύτως τίποτα για την αληθινή της ταυτότητα.
Η 32χρονη έφτασε στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας παραποιημένο διαβατήριο, προσώπου που ζούσε στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ενώ το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία βρέφους το οποίο πέθανε στον τοκετό, τον Δεκέμβριο του 1991.
Έπειτα από πληροφορίες που έλαβεη ΕΥΠ τον Ιανουάριο και σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της LIFO, στάλθηκαν φωτογραφίες της σε υπηρεσίες του εξωτερικού και έτσι διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για Ρωσίδα κατάσκοπο με το όνομα «Irina A.S.». Η απόπειρα πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν πεθάνει αποτέλεσε η αφορμή ή καλύτερα η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη και έφερε στο φως την «διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των υπηρεσιών πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals».
Ποιοι όμως είναι οι «illegals» και τι εννοούμε με τον όρο αυτό; Όπως επισήμανε στην ανακοίνωσή της η ΕΥΠ οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένου κράτους, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες- στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση. Με στόχο τους να προστατεύσουν την αληθινή τους ταυτότητα, οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με την παραποίηση ατομικών εγγράφων και τη χρήση πιστοποιητικών με στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ανθρώπων που έχουν πεθάνει.
«Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι “illegals” ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους», ανέφερε ακόμη η ΕΥΠ. «Το προφίλ και η δράση της “Μαρίας Τ.” παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals».
Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης συγκεκριμένων υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με την ΕΥΠ.
Αναφερόμενη στο περιστατικό η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διευκρίνησε πως για την δημιουργία της ταυτότητας της «Μαρίας Τ.» χρειάστηκαν πολλά χρόνια μελέτης και εργασίας και αυτή, με την κατάλληλη μέθοδο «εξαπάτησε ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα».
Τέλος, η ΕΥΠ σημείωσε πως η δράση της «Μαρίας Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην Ελλάδα, καθώς ως πολίτης της ΕΕ θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Η υπόθεση αυτή, μπορεί να θυμίζει ένα καλογραμμένο σενάριο, ωστόσο αποτελεί πραγματικότητα και διαπιστώνεται άλλωστε και από τους προσωπικούς λογαριασμούς της «Μαρίας Τ.» στα κοινωνικά δίκτυα. Ανατρέχοντας στον λογαριασμό της στο Facebook διαπιστώνουμε ότι παρουσιαζόταν ως φωτογράφος, με την ίδια να έχει δημοσιεύσει κυρίως φωτογραφίες από διάφορα τοπία - λήψεις τις οποίες μπορεί εύκολα κάθε ερασιτέχνης φωτογράφος να πετύχει. Για να κάνει μάλιστα πιο αληθοφανή την παρουσία της είχε και φόρμα επικοινωνίας για τυχόν συνεργασίες, ενώ ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου της είναι διαθέσιμος.