Η Καθημερινή
Έναν εξίσου δύσκολο Σεπτέμβριο, όπως τον Αύγουστο, αναμένουν οι επιδημιολόγοι όσον αφορά τους αριθμούς των περιστατικών COVD – 19 που νόσησαν και κατέληξαν σε κάποια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όπως είχε γράψει η «Κ» την περασμένη Τετάρτη και επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή η μηνιαία αναφορά της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας, ο δείκτης θανάτων έχει σπάσει κάθε ρεκόρ από εμφανίσεως της πανδημίας στην Κύπρο. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις «κατά τον μήνα Αύγουστο 2021, ο αριθμός των θανάτων με υποκείμενη αιτία τη νόσο COVID-19 έχει αυξηθεί κατά 102% σε σχέση με τον μήνα Ιούλιο 2021 και θεωρείται ο χειρότερος μήνας σε αριθμό θανάτων από την αρχή της πανδημίας». Λαμβάνοντας υπόψη τα ιατρικά πιστοποιητικά αιτιών θανάτου ο συνολικός αριθμός θανάτων ατόμων που διαγνώστηκαν με COVID-19, κατά τον μήνα Αύγουστο 2021 (93), ξεπέρασε τον αριθμό θανάτων του Δεκεμβρίου 2020 (86) και Ιανουαρίου 2021 (86). Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα το ποσοστό για τους τρεις μήνες με τα υψηλότερα νούμερα, φτάνει στο 42% του συνολικού αριθμού θανάτων. Ακολουθεί ο Απρίλιος 2021 με ποσοστό 11% (66), ο Μάϊος 2021 με ποσοστό 9% (58) και ο Ιούλιος με ποσοστό 7%. Το 75% του συνολικού αριθμού θανάτων ατόμων, που διαγνώστηκαν με COVID-19, αφορά άτομα ηλικίας 69-85 ετών, με διάμεση ηλικία θανάτου τα 78 έτη.
Ο Σεπτέμβριος
Ωστόσο και για τον Σεπτέμβριο οι εκτιμήσεις των ειδικών, αλλά και τα δεδομένα από τις ημερήσιες επιδημιολογικές καταγραφές, συνηγορούν πως η τάση του Αυγούστου στο κομμάτι τον θανάτων δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί καταγράφοντας μόνο μια μικρή υποχώρηση. Συγκεκριμένα από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου, επίσημα, 33 σοβαρά περιστατικά κατέληξαν με το μέσο όρο να κινείται στο 2,06. Στην ίδια κατηγορία ο μήνας Αύγουστος έκλεισε με 2,67 και ο Ιούλιος με 1,4 θανάτους κατά μέσο όρο. Λαμβάνοντας υπόψη τον συσχετισμό νέων κρουσμάτων, νοσηλείες ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να υποχωρήσει, περισσότερο, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου. Την περίοδο εκείνη, όπως λένε οι ειδικοί, θα αποτυπωθεί και στη συγκεκριμένη κατηγορία η θετική εικόνα που καταγράφουν τα νέα κρούσματα και οι νοσηλείες, από αρχές του τρέχοντος μηνός.
Οι αιτίες
Στην ομάδα αξιολόγησης της πανδημίας, η αύξηση του αριθμού των περιστατικών που κατέληξαν, αποδίδεται στην επιθετική συμπεριφορά της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και την διασπορά του ιού μετά την ύφεση του τελευταίου Lockdown. Πιο συγκεκριμένα το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκε συσσώρευση μεγάλου αριθμού κρουσμάτων μέσα το δεύτερο μισό του Ιουλίου αρχές Αυγούστου, που κατά τους ειδικούς ήταν ένας επίσης σοβαρός παράγοντας του μεγάλου αριθμού θανάτων. Αυτό που τραβά την προσοχή των ειδικών που αναλύουν τα δεδομένα είναι δυο στοιχεία που εντοπίσθηκαν στο τελευταίο κύμα της πανδημίας: πρώτον σοβαρές νοσηλείες νεαρότερων ατόμων σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας και δεύτερον μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών που έχρηζαν διασωλήνωσης με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου νοσηλείας τους. Επί του προκειμένου τα δεδομένα που υπήρχαν από τα προηγούμενα κύματα έδειχναν πως ο μέσος όρος παραμονής σε μηχανική υποστήριξη κυμαινόταν στις 14 ημέρες, χρονική περίοδος που έχει αυξηθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα.
Σχολεία και νέα κρούσματα
Εκτός από τα περιστατικά που έχουν καταλήξει ο άλλος δείκτης που συγκεντρώνει την έντονη προσοχή των ειδικών είναι το άνοιγμα της εκπαίδευσης, με τους ειδικούς από την ερχόμενη εβδομάδα να είναι σε θέση να δώσουν μια πρώτη εκτίμηση για το αποτύπωμά της, στην πανδημία. Με βάση τις ημερήσιες ενημερώσεις του Υπουργείου Υγείας παρατηρείται μια σταδιακή διαφοροποίηση στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων που έχουν εντοπισθεί σε γυμνάσια και λύκεια, χωρίς ωστόσο αυτά να διαφοροποιούν τη γενικότερη εικόνα των ημερήσιων κρουσμάτων που η τάση τους συνεχίζει να είναι πτωτική. Το μεγάλο στοίχημα για την επιδημιολογική ομάδα, όπως το περιέγραφε στην «Κ» μέλος της, είναι η άμεση και αποφασιστική αντίδραση μόλις εμφανισθούν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια σε σχολεία. Ο άγνωστος παράγοντας για τους ειδικούς αυτή την περίοδο είναι ο βαθμός διείσδυσης των νέων κρουσμάτων στα νοσοκομεία, το επόμενο διάστημα. Εκεί θα φανεί, όπως μας υποδείχθηκε, εάν υπάρχει έξαρση της πανδημίας. Εάν μπορεί να αναζητηθεί κάτι το θετικό στην κατάσταση που επικρατεί αυτό, κατά τους ειδικούς, είναι τα ποσοστά εμβολιασμένων άνω των 12 ετών που σε συνδυασμό με τα υγειονομικά πρωτόκολλα δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας στα σχολεία.